Bruine beer Berros mag verhuizen naar De Zonnegloed!

Het gaat goed met de jonge bruine beer Berros. Het 1 jaar oude beertje werd vorig jaar door de Spaanse dierenbescherming in beslag genomen en voorlopig ondergebracht in een dierentuin in Spanje. Twee maanden geleden kwam het vanuit Spanje naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, om in de zomer naar De Zonnegloed te verhuizen. Maar Berros doet het nu al zo goed, dat hij binnen een maand het Natuurhulpcentrum mag verlaten! We maken alles al klaar voor zijn komst!

Bekijk hieronder het leuke filmpje van TVL over Berros, nu nog in Opglabeek:

 

 

 

Lees meer over Bruine beer Berros mag verhuizen naar De Zonnegloed!
Bruine beer Berros mag verhuizen naar De Zonnegloed!

Dieren met een zwaar verleden vinden straks een nieuwe rustige thuis op de Zonnegloed

De laatste week van januari gaan Karel en Lieve, projectverantwoordelijken van de Zonnegloed naar AAP in Nederland. Daar zullen ze 3 kapucijnapen bezoeken: Lena, Tété en Petronilla. Zij komen binnenkort naar de Zonnegloed!

Tété is aangekomen in AAP op 2/11/2012. Vermoedelijk was hij dan 9 jaar oud. Hij kwam hoogstwaarschijnlijk uit de wildvang in Bolivia.Tété werd in Spanje in een veel te kleine kooi gehouden bij een particulier. De eigenaar zag zelf dat Tété te weinig plaats had. Dus nam hij de kapucijnaap regelmatig mee 'uit wandelen'. Maar hij heeft zo een kind gebeten. Vervolgens heeft de eigenaar Tété afgestaan voor opvang.

Ook Lena werd als huisdier gehouden bij een particulier. Oorspronkelijk komt het dier uit Tsjechië. Hij is naar Spanje gekomen en ook daar als huisdier gehouden. Het dier werd gelukkig in beslag genomen door een Spaanse dierenbeschermingsorganisatie. Van daaruit is Lena bij AAP terechtgekomen op 26/02/2013. Lena was toen vermoedelijk 10 jaar.

Petronilla (zie foto) werd ten vondeling gelegd ergens in België. Via het Natuurhulpcentrum is het dier bij AAP terechtgekomen. Petronilla verblijft er sinds 29/07/2014 en was toen nog geen 3 jaar oud.

Lees meer over Dieren met een zwaar verleden vinden straks een nieuwe rustige thuis op de Zonnegloed
Dieren met een zwaar verleden vinden straks een nieuwe rustige thuis op de Zonnegloed

6 Afrikaanse stekelvarkens

roeger verblijf in de ZOO van Tenerife.

De nacht van 24 op 25 december ontving het NATUURHULPCENTRUM 7 stekelvarkens vanuit Tenerife.  Deze werden om 2u overgezet op de luchthaven van Zaventem in de wagens van het Natuurhulpcentrum. Stekelvarkens leven zowel in Afrika, Amerika/Canada, als in Europa (Italië en de Balkan). Ze hebben lange stekels die normaal altijd plat op het lichaam liggen, maar recht komen te staan ter verdediging tegen predatoren zoals leeuwen, wanneer deze proberen aan te vallen. Op vraag van de Spaanse dierenrechtenorganisatie FAADA werden deze dieren opgevangen aangezien er een zoo in Tenerife de dieren in zeer slechte omstandigheden hield. Na een zoektocht door FAADA bij verschillende opvangcentra in Europa beslisten we om de stekelvarkens een nieuwe thuis te geven. We hebben op het ogenblik enkele stekelvarkens en aangezien de dieren in groep leven kunnen we de groep gerust na enige tijd samenvoegen.

Vanaf vandaag zitten ze in De Zonnegloed in een groot binnen verblijf met verschillende compartimenten en een super groot buitenverblijf, een hele aanpassing in vergelijking met hun krappe kale kooi vroeger.   Bij het loslaten in hun verblijf begonnen de dieren onmiddellijk te snuffelen en te genieten van hun nieuwe verblijf, iets waar iedereen gelukkig van wordt.

Lees meer over 6 Afrikaanse stekelvarkens
6 Afrikaanse stekelvarkens

Illegale handel dreigt unieke primatensoort van de kaart te vegen

Ook de Zonnegloed luidt de noodklok: berberaap op de rand van uitsterven! 
 

Volgens het WNF rapport Living Planet, “zijn de populaties wilde dieren de afgelopen veertig jaar wereldwijd met gemiddeld 52 procent afgenomen”. Voor de berberaap, de enige primatensoort die ten noorden van de Sahara voorkomt, is deze afname zelfs groter: de populatie in het wild is in 30 jaar tijd drastisch gedaald van zo’n 23.000 tot niet meer dan 8.000. Een recent rapport van onderzoeker en criminoloog Daan van Uhm in opdracht van Stichting AAP, onthult dat naar schatting jaarlijks 200 voornamelijk jonge berberapen uit het wild worden weggevangen, waarvan het merendeel eindigt als huisdier in Europa. Als de EU en Marokko niet snel de nodige stappen ondernemen tegen de illegale handel in berberapen, dan zal deze unieke primatensoort binnen afzienbare tijd uitgestorven zijn. Uit dit rapport blijkt ook dat deze handel in berberapen in toenemende MATE wordt overgenomen door de georganiseerde misdaad. Handhaving zou vrijwel onmogelijk worden gemaakt door corruptie onder Marokkaanse ambtenaren en een ernstig gebrek aan aandacht en middelen.

Lees meer over Illegale handel dreigt unieke primatensoort van de kaart te vegen
Illegale handel dreigt unieke primatensoort van de kaart te vegen

Bengaalse tijgerkat aangekomen in De Zonnegloed

De Zonnegloed heeft opnieuw plaats gemaakt voor een zwaar verwaarloosd dier. De tijgerkat met naam Leopold, werd in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten. Nog zo vaak nemen mensen wilde dieren / exoten in huis als huisdier. En dit loopt steeds verkeerd af! Leopold werd eerst sinds 31/03/2014 opgevangen bij stichting AAP. Zijn oren zijn in het verleden volledig afgeknipt. Om medische redenen verklaarde de vorige eigenaar, maar wij weten wel beter. Hij is nog wat verlegen want alles is nieuw voor hem. Hij verstopt zich graag en zit graag hoog in zijn nieuw verblijf. Daar voelt hij zich het best.

 

Lees meer over Bengaalse tijgerkat aangekomen in De Zonnegloed
Bengaalse tijgerkat aangekomen in De Zonnegloed

Grootse reddingsactie

In het zuiden van Frankrijk zijn maar liefst 121 apen in beslag genomen bij een particulier die illegaal met de dieren fokte. Ook leefden ze in erbarmelijke toestand. Verkeerde voeding, enorm vervuilde hokken, zieke dieren, verwonde dieren, inteelt … Een groot deel van de apen werd opgenomen bij stichting AAP in Nederland. Een deel van de dieren was zo verzwakt dat ze bij aankomst direct in de couveuse moesten. Voor twee dieren kwam de redding te laat. Dit dierenleed had voorkomen kunnen worden. Al in 2009 namen de Franse autoriteiten de apen ‘pro forma’ in beslag, maar lieten de dieren bij de eigenaar.

In 2007 werd voor de eerste maal officieel vastgesteld dat de Franse vrouw zonder vergunning meer dan 100 aapjes in huis had, waaronder een groot aantal pinché-aapjes.  Deze apensoort staat wereldwijd geregistreerd als soort die met uitsterven bedreigd wordt. Commerciële handel in deze soort is dan ook verboden. Toch werden de dieren pas in 2009 in beslag genomen en zelfs toen mochten de dieren gewoon bij hun eigenares blijven. Het aantal groeide tot bijna tweehonderd apen. Daarnaast hield de vrouw ruim 70 dieren op een soort kinderboerderij, waaronder veel beschermde soorten en exotische dieren als antilopen en mara’s (Zuid-Amerikaanse knaagdieren).

We vangen binnenkort 10 pinché’s en 7 dwergzijde-aapjes op om deze dieren terug een hoopvol leven aan te bieden met de juiste professionele verzorging.

Lees meer over Grootse reddingsactie
Grootse reddingsactie

Een succes waarover gesproken wordt

Half december 2011 vingen we onze eerste ringstaartmaki’s op. Een zeer oude vader met zijn zoon. De dieren werden tijdelijk opgevangen in Stichting AAP. Eind september 2012 vingen we nog eens 3 jonge mannetjes op die ergens verstoten waren uit een groep in een dierenpark in Luxemburg.  Deze dieren hadden we met veel succes zeer snel kunnen samen plaatsen en werd al snel een stabiele groep.

Op 1/08/2014 kwam onverwachts nog een oproep om een grotere groep op te vangen. 4 vrouwtjes en 7 mannen. Samenvoegen van deze twee groepen was niet mogelijk volgens experts en kenners. Met grote voorzichtigheid en vele voorbereidingen brachten we de twee groepen toch samen in het super grote en mooie nieuwe verblijf. Iedereen stond op scherp om in te grijpen indien nodig. Maar dit bleek allemaal niet nodig te zijn. Integendeel … de dieren waren ongelofelijk rustig en dit bleef ook zo. De dieren leven nu samen in vrede in een grote stabiele groep.

Lees meer over Een succes waarover gesproken wordt
Een succes waarover gesproken wordt