en fr

Agapornis Agapornis

Dieren in onze sanctuary

Pepoga
Geboortedatum
01-01-2001
Datum opgevangen
04-05-2016
Pepoga

Pepoga werd door overheidsdiensten in beslag genomen op het vliegveld. Hij en vele andere vogels werden daar aangetroffen als ‘handelswaar’ bestemd voor de illegale handel.


Pootje
Geboortedatum
25-06-2017
Datum opgevangen
08-07-2019
Pootje

Pootje werd geboren met een krom pootje. Ondanks dat het onmiddellijk gespalkt werd, kon de vergroeiing niet verholpen worden. Toch heeft ze, samen met haar ouders, een mooi leven gehad bij haar vorige eigenares. Toen hun vorige eigenares naar een rusthuis verhuisde mochten ze niet met haar mee, helaas. De ouders van Pootje vonden een nieuwe thuis, maar voor Pootje was er geen plek. Gelukkig dacht de eigenares aan De Zonnegloed en nu kan ze genieten van een heerlijk leven samen met de andere agapornissen.


Popy
Datum opgevangen
07-03-2020
Popy

Popy zat samen met een andere agapornis bij een gezin. Toen het gezin zware financiële problemen kreeg, stond er plots een deurwaarder voor hun deur. Het gezin heeft de vogels snel naar buiten gebracht en voor hen een nieuwe thuis gezocht. Nu zitten ze hier veilig in een ruime volière met de andere agapornissen.


Leia
Geboortedatum
01-01-2019
Datum opgevangen
01-08-2020
Leia

Leia komt van een particulier die haar samen met een mannetje als cadeau gekregen had. Aangezien er al een poes als huisdier gehouden werd, was dit cadeautje totaal niet gewenst.


Arobaini
Geboortedatum
01-01-2001
Datum opgevangen
07-08-2020
Arobaini

Arobaini komt van particulieren die twaalf agapornissen hadden overgenomen van kennissen. Ze werden in een ruime volière in de tuin geplaatst. Na klachten van de buren over het ‘gekwetter’ van de vogeltjes werden er extra geluidswerende platen geplaatst en het nachthok verduisterd. Helaas was dit nog niet voldoende voor de buren en besloten de mensen de diertjes af te staan om zo ‘de lieve vrede in de buurt’ te bewaren.


Agapornis  - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Agapornis

Kenmerken

Grootte:
13-14 cm
Voedsel:
gras, fruit, groenten, zaden
Gewicht:
40-60 gram
Leeftijd:
10 / 16 jaar /ans/years
Draagtijd:
3w
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Agapornis
Leefomgeving:
Afrika

Waar voelt hij zich op zijn best?

De agapornis (dwergpapegaai) leeft graag in rotsachtige streken met loofbomen bij water op het Afrikaanse continent. 

Wat eet hij graag?

De agapornis eet graag zaden, grassen fruit en groenten

Weetje...

In het Engles wordt de agapornis ook wel lovebirds genoemd. Dit heeft te maken met hun karakter, ze vormen namelijk een hechte band met hun partner en dat voor hun hele leven. 

MEER INFO

Uiterlijk

De agapornis is ongeveer 13 - 14 cm groot, hun gewicht zit tussen de 40 - 50 gram en je kan hen herkennen aan hun kleine, stompe staart. De agapornis is de kleinste papegaaiensoort ter wereld. Hun snavel is relatief groot ten opzichte van de rest van hun lichaam.

Dwergpapegaaien kan je in veel verschillende kleuren vinden, alhoewel de meeste groen met rood zijn. Bij gefokte dieren kunnen de kleuren gemuteerd zijn tot blauw en geel. Er zijn ongeveer 60 verschillende kleurmutaties te vinden. Bij verschillende ondersoorten kan je een witte oogrand zien.

De agapornis wordt over het algemeen tussen de 10 en 16 jaar oud.

Er zijn 9 soorten dwergpapepaaien:

- Grijskopagapornis
- Fischers agapornis
- Nyasa-agapornis
- Zwartwangagapornis
- Zwartmaskeragapornis
- Roodmaskeragapornis
- Perzikkopagapornis
- Zwartkraagagapornis
- Zwartvleugelagapornis

Voortplanting in de natuur

De vrouwtjes van de verschillende ondersoorten van de agapornis hebben een verschillende manier van het bouwen van hun nest. De perzikkopagapornis stopt materiaal tussen de veren van haar lijfje, terwijl de maskeragapornis materiaal meeneemt in haar snavel. Wanneer het bouwen van het nestje is gestart, begint ook de paring. Het leggen van de eieren volgt zo'n 3 tot 5 dagen later. Voordat het eerste ei is gelegd, spendeert het vrouwtje uren in het nest. Van zodra het eerste ei gelegd is, volgt er dagelijks een volgend ei, tot het broedsel compleet is. Gemiddeld zullen er 4 eieren gelegd worden. 

Bedreiging

De agapornis is door de IUCN Red List geclassificeerd als Minste Zorg.

 

Adopteer deze Agapornis