en fr

Rode neusbeer Nasua nasua

Dieren in onze sanctuary

Uden
Geboortedatum
01-07-2016
Datum opgevangen
23-08-2019
Uden

Uden werd door omstanders op straat aangetroffen. Ze alarmeerde de dierenambulance. Uden bleek zeer moeilijk te vangen, maar met de hulp van de brandweer én van een dierenarts, kon ze worden verdoofd. Ze had geen transponder, we vermoeden dus dat ze afkomstig is van een particulier.


Nala
Geboortedatum
18-10-2019
Datum opgevangen
22-11-2020
Nala

Nala werd in ’s Gravenwezel door een wandelaar opgemerkt. Nala ontsnapte bij haar vorige eigenaar waar ze illegaal gehouden werd, waarschijnlijk om later als huisdier verkocht te worden. In België is het verboden om rode neusberen te importeren, verhandelen, kopen, kweken of houden. Nu kan ze genieten van een thuis waar ze in een aangepast verblijf kan samenleven met soortgenoten.

Lees hier het krantenartikel van Nala in Het Laatste Nieuws


Diego
Datum opgevangen
08-01-2021
Diego

Diego werd samen met 7 andere rode neusberen in beslag genomen door Bos en Natuur bij een particulier in België. Naast de neusberen werden er ook tijgergenetkatten, witoorpenseelaapjes en Bengaalse tijgerkatten illegaal gehouden. De neusberen zaten in twee groepjes, waarschijnlijk telkens een mannetje met drie vrouwtjes. Rode neusberen zijn een invasieve dierensoort in België en het is illegaal om ze als huisdier te houden.


Fidel
Datum opgevangen
08-01-2021
Fidel

Fidel werd samen met 7 andere rode neusberen in beslag genomen door Bos en Natuur bij een particulier in België. Naast de neusberen werden er ook tijgergenetkatten, witoorpenseelaapjes en Bengaalse tijgerkatten illegaal gehouden. De neusberen zaten in twee groepjes, waarschijnlijk telkens een mannetje met drie vrouwtjes. Rode neusberen zijn een invasieve dierensoort in België en het is illegaal om ze als huisdier te houden.


Elodie
Datum opgevangen
08-01-2021
Elodie

Elodie werd samen met 7 andere rode neusberen in beslag genomen door Bos en Natuur bij een particulier in België. Naast de neusberen werden er ook tijgergenetkatten, witoorpenseelaapjes en Bengaalse tijgerkatten illegaal gehouden. De neusberen zaten in twee groepjes, waarschijnlijk telkens een mannetje met drie vrouwtjes. Rode neusberen zijn een invasieve dierensoort in België en het is illegaal om ze als huisdier te houden.


Maya
Datum opgevangen
08-01-2021
Maya

Maya werd samen met 7 andere rode neusberen in beslag genomen door Bos en Natuur bij een particulier in België. Naast de neusberen werden er ook tijgergenetkatten, witoorpenseelaapjes en Bengaalse tijgerkatten illegaal gehouden. De neusberen zaten in twee groepjes, waarschijnlijk telkens een mannetje met drie vrouwtjes. Rode neusberen zijn een invasieve dierensoort in België en het is illegaal om ze als huisdier te houden.


Dora
Datum opgevangen
08-01-2021
Dora

Dora werd samen met 7 andere rode neusberen in beslag genomen door Bos en Natuur bij een particulier in België. Naast de neusberen werden er ook tijgergenetkatten, witoorpenseelaapjes en Bengaalse tijgerkatten illegaal gehouden. De neusberen zaten in twee groepjes, waarschijnlijk telkens een mannetje met drie vrouwtjes. Rode neusberen zijn een invasieve dierensoort in België en het is illegaal om ze als huisdier te houden.


Nova
Datum opgevangen
08-01-2021
Nova

Nova werd samen met 7 andere rode neusberen in beslag genomen door Bos en Natuur bij een particulier in België. Naast de neusberen werden er ook tijgergenetkatten, witoorpenseelaapjes en Bengaalse tijgerkatten illegaal gehouden. De neusberen zaten in twee groepjes, waarschijnlijk telkens een mannetje met drie vrouwtjes. Rode neusberen zijn een invasieve dierensoort in België en het is illegaal om ze als huisdier te houden.


Zina
Datum opgevangen
08-01-2021
Zina

Zina werd samen met 7 andere rode neusberen in beslag genomen door Bos en Natuur bij een particulier in België. Naast de neusberen werden er ook tijgergenetkatten, witoorpenseelaapjes en Bengaalse tijgerkatten illegaal gehouden. De neusberen zaten in twee groepjes, waarschijnlijk telkens een mannetje met drie vrouwtjes. Rode neusberen zijn een invasieve dierensoort in België en het is illegaal om ze als huisdier te houden.


Nelson
Datum opgevangen
13-01-2024

Nelson werd gevonden in een loods in de buurt. Waarschijnlijk is hij gehouden geweest als (illegaal) huisdier, en ontsnapt.


Rode neusbeer - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Rode neusbeer

Kenmerken

Grootte:
41 - 67 cm
Voedsel:
sprinkhaan, rups, spin, bes
Gewicht:
3 - 6 kg
Leeftijd:
17 jaar/années/years
Draagtijd:
2.5 maanden/mois/month
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Rode neusbeer
Leefgebied:
Zuid-Amerika

Waar voelt hij zich op zijn best?

De rode neusbeer komt voor in de tropische regionen van Zuid-Amerika. In de bosrijke gebieden op de berghellingen van het Andesgebergte leeft hij op hoogtes tot 2500 meter.

Wat eet hij graag?

Hij eet voornamelijk fruit en ongewervelden, maar ook eieren, kleine reptielen en kleine zoogdieren.

Neus voor voedsel

Zijn neus is erg flexibel. Hierdoor kan de rode neusbeer goed op de grond en onder de bladerlaag naar voedsel zoeken. Dankzij zijn sterke klauwen en voorpoten kan hij heel goed klimmen en voedsel uitgraven.

Nest in de boom

Het vrouwtje bouwt een boomnest en blijft daar voor de rest van de zwangerschap zitten. Bij de geboorte zijn de jongen volledig afhankelijk van hun moeder. Na 10 dagen openen ze hun ogen, na 26 dagen kunnen ze lopen en klimmen. Vijf tot zes weken na de geboorte sluit het vrouwtje zich, samen met haar jongen, weer aan bij de groep.

 

MEER INFO

Leefgebied

Rode neusberen leven in bijna geheel Zuid-Amerika van Columbia, Frans-Guinea, Venezuela tot Uruguay en het noorden van Argentinië. Ze leven vooral in bossen tot 2500 meter hoogte.

Leefgebied rode neusbeer

Uiterlijk

Neusberen, ook wel coati’s genoemd, zijn kleine roofdieren. Ze danken hun naam aan de lange, beweeglijke neus die gebruikt wordt bij de zoektocht naar voedsel. De kleur van de rode neusbeer varieert van roodbruin tot grijs. De onderkant is meer witachtig. De korte, krachtige poten zijn zwart en de staart is voorzien van ringen. Langs de neus is een witte tekening te zien.

  

De oren zijn kort en afgrond. Rode neusberen kunnen 41 tot 67 cm lang worden en de staart kan 32 tot 69 cm zijn. Het gewicht bedraagt 3,5 tot 6 kg.

Voortbeweging

Ze kunnen goed zwemmen. Op de grond wordt de staart recht omhoog gehouden en bij het klimmen dient deze voor het bewaren van het evenwicht.

Wetenswaardigheden

Ze danken hun naam aan de lange, beweeglijke neus die gebruikt wordt bij de zoektocht naar voedsel.
Rode neusberen worden ook wel coati’s genoemd.
Voedsel in de natuur
Neusberen zijn alleseters die leven van zowel plantaardig als dierlijk voedsel zoals insecten, larven, spinnen, schorpioenen en kleine wervelde dieren. Ze zoeken hun voedsel zowel tussen verdorde bladeren als in bomen. Ook graven ze soms kleine prooidieren uit als deze zich in de grond verstoppen.

Gedrag

In tegenstelling tot andere beerachtige zijn de neusberen overdag zeer actief. De vrouwtjes en hun jongen leven in groepen van ten hoogste twintig dieren. De mannetjes leiden buiten het voortplantingsseizoen een solitair bestaan. Elke groep heeft zijn eigen territorium, maar als ze elkaar tegen komen, wordt er zelden gevochten. Wanneer de neusberengroep rondtrekt, houden de dieren contact met elkaar door kwetterende geluidjes te maken.

Voedsel zoeken ze voornamelijk op de grond maar om te slapen, voor de paring en voor de geboorte van de jongen klimmen ze in bomen. Wanneer de jongen liggen te slapen in de zon, gebruiken de ouders de rust om de vacht bij elkaar te verzorgen.

Predatie

Natuurlijk vijanden zijn roofvogels, slangen en katachtigen zoals poema´s en jaguars.

Voortplanting in de natuur

In de paartijd wordt één mannetje in de groep toegelaten. Het mannetje zorgt alleen voor de paring en vertrekt, tien dagen voordat het vrouwtje gaat werpen, uit de groep. Na een draagtijd van ongeveer 74 tot 77 dagen trekt het vrouwtje zich terug uit de groep en maakt een nest in een boom. Alleen het vrouwtje krijgt de jongen de eerste zes weken te zien. Als de jongen dan voldoende kunnen rennen en klimmen, voegen ze zich weer bij de groep. Rode neusberen zijn na twee jaar geslachtsrijp. Ze kunnen ongeveer 17 jaar worden.

Bedreiging

Mensen jagen op deze dieren omdat ze veelvuldig kippenrennen plunderen en vernielingen aanrichten in voorraadschuren.

Adopteer deze Rode neusbeer