Wat zijn de gelijkenissen tussen zoos en sanctuaries ?

Zowel zoos (dierentuinen) als sanctuaries houden dieren in gevangenschap.  Ze laten dieren zien aan het publiek en informeren hen over de dieren.  Men vraagt inkomgeld of donaties aan de bezoekers om de werking te financieren.


Waar zit het verschil dan ?

Het grote verschil tussen zoos en sanctuaries is vooral de afkomst van de dieren.
Een sanctuary kweekt niet, koopt of verkoopt niet, ruilt niet en doet op geen enkele manier aan handel met dieren.  Een sanctuary herbergt enkel dieren die niet meer terug kunnen naar hun eigen natuurlijke habitat en er ook niet meer zouden overleven.
Het zijn gewonde (lichamelijk of emotioneel) wilde dieren, inbeslaggenomen exotische huisdieren, dieren die ingeleverd of achtergelaten werden door hun eigenaars die ze niet meer (zonder gevaar) konden verzorgen of behuizen.  Dieren van zoos, circussen, kwekers of laboratoria die in beslag zijn genomen of na sluitingen.
De sanctuaries redden de dieren die niet meer in het wild kunnen leven en enkel nog in gevangenschap kunnen overleven.  Ze doen al het mogelijke voor het dier als individu om het een warm nest te schenken voor de rest van zijn/haar leven.
Sanctuaries gaan nooit dieren gebruiken voor entertainment of het geven van shows voor het plezier van mensen.
Opvangcentra en sanctuaries redden dieren.

Zie EARS …  
Europese alliantie voor opvangcentra en sanctuaries