en fr es

Alpaca Vicugna pacos

Alpaca - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Alpaca

Kenmerken

Grootte:
115-150CM
Voedsel:
grassen, kruiden en bladeren
Gewicht:
44 - 65 kg
Leeftijd:
25 jaar
Draagtijd:
ongeveer een jaar
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Alpaca
Leefomgeving:
Zuid-Amerika, Bolivia, Peru

Dieren in onze sanctuary

Milagros
Geboortedatum
01-03-2013
Datum aankomst
01-03-2013
Milagros

De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Milagros is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.


Alejandro
Geboortedatum
05-06-2013
Datum aankomst
05-06-2013
Alejandro

De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Alejandro is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.


Waar voelt hij zich op zijn best?

Alpaca's zijn gedomesticeerde dieren en komen vanuit origine uit het centrale en zuidelijke gedeelte van het Andesgebergte.  Tegenwoordig leven alpaca's ook in de Verenigde Staten, Nieuw Zeeland, Australië en België.  Ondanks de toename buiten hun oorspronkelijke grondgebied, leeft nog steeds 99% van de alpaca's in Zuid-Amerika.

Wat eet hij graag?

De alpaca is een echte grazer.  Ze eten daarom het liefst grassen en andere planten zoals bladeren en bloemen.

Warmer en sterker dan schapenwol

De vacht van de alpaca is een belangrijk product.  Het totale gewicht van de vacht van een volwassen alpaca varieert tussen 4 à 6 kg.  De vacht wordt voor verschillende doeleinde, zoals schoenen, gebruikt en is warmer en sterker dan bijvoorbeeld schapenwol.

 

MEER INFO

Leefgebied

De alpaca leeft op de hoogvlakten van Ecuador, Bolivia, Chili en vooral Peru, met name de hoogvlakte van het Titicacameer in de districten Puno, Cusco en Arequipa. De alpaca gedijt het beste op een hoogte van 4400-5300 meter waar een geringe luchtvochtigheidsgraad heerst. Daarentegen geeft hij wel de voorkeur aan zachte, vochtige grond voor zijn gevoelige pootjes, met mals gras en veel poelen om zich in te wentelen.

Uiterlijk

Alpaca's zijn de kleinste gedomesticeerde kameelachtigen. Het gewicht van een volwassen alpaca varieert van 55 tot 65 kg. De kop-romp lengte bedraagt 120 tot 225 cm, de staartlengte varieert van 15 tot 25 cm en de schouderhoogte van 90 tot 130 cm. Ze hebben een slank lichaam en een lange hals. Het hoofd is klein en de oren zijn groot en puntig.

Alpaca's hebben een lange vacht die vaak tot aan de grond reikt. Deze vacht komt voor in meer dan 22 erkende kleuren van wit tot zwart en bruin. Bontgekleurde dieren zijn veel zeldzamer. De alpaca wordt dan ook voornamelijk gehouden voor de wol. Door kruising met de vicuña is de kwaliteit van de wol sterk verbeterd. Er zijn twee verschillende typen, welke enkel in de wol verschillen. De Huacaya heeft een zachte licht krullende vacht en de Suri heeft lange dikke lokken. Het scheren gebeurt jaarlijks.

De tanden van alpaca's groeien steeds door. In het wild slijten deze door het eten. Volwassen mannetjes krijgen zowel in de bovenkaak als in de onderkaak kiezen van meer dan 3 cm die gebruikt worden om te vechten. Bij de vrouwtjes zijn deze kiezen minder goed ontwikkeld.

Wetenswaardigheden

Tot voor kort werd gedacht dat de alpaca verwant is aan de lama, maar recent onderzoek toont aan dat hij in feite verwant is aan de vicuña en dus in het geslacht Vicugna hoort.
De tanden van alpaca's groeien steeds door die in het wild slijten door het eten.
Volwassen mannetjes krijgen zowel in de boven- als onderkaak vechtkiezen van meer dan 3 cm.
Alpaca's worden ook ingezet tegen vossen, omdat ze niet wegrennen maar in de aanval gaan.
Voedsel in de natuur
Alpaca's zijn echte grazers. Hun voedsel bestaat dan ook voornamelijk uit grassen.

Gedrag

Alpaca's zijn sociale dieren. Ze leven in kuddes die niet alleen uit alpaca's bestaan maar vaak ook uit andere soorten zoals lama's, geiten en schapen. Onderzoek wijst uit dat er een hiërarchische sociale rangorde in een kudde aanwezig is.

De alpaca wordt in de hoge Andes als huisdier gehouden. Maar ze worden ook ingezet tegen vossen, omdat alpaca's niet wegrennen maar in de aanval gaan om hun groep te beschermen.

Predatie

Mogelijke predatoren zijn gedomesticeerde honden, Andesvossen, Andescondors, poema's, colocolo-katten, bergkatten, coyotes en wolven.

Voortplanting in de natuur

Alpaca's kunnen het hele jaar door paren. Door een chemische stof in het sperma van het mannetje wordt de ovulatie op gang gebracht. Deze vindt 24 uur na de paring plaats. Zodra een vrouwtje drachtig is wil ze niet meer gedekt worden. Tien dagen na het werpen kunnen de vrouwtjes weer drachtig worden.

Meestal werpen de vrouwtjes in het regenseizoen, van december tot maart, na een draagtijd van elf maanden. Ze krijgen per worp meestal 1 jong wat 8 tot 9 kg weegt. Na 6 to 8 maanden worden de jongen gespeend. Na de geboorte likken alpaca's hun jongen niet schoon. Ook de placenta raken ze niet aan. Het vrouwtje houdt het pasgeboren jong goed in de gaten maar benadert het pas als het is opgestaan. De moeder laat het jong dan voor het eerst drinken. Als het jong de uier niet goed kan vinden zal de moeder het jong helpen door een andere houding aan te nemen. De mannetjes blijven tijdens het werpen op afstand.

Vrouwtjes zijn na 12 tot 15 maanden geslachtsrijp. Bij de mannetjes is dat na 30 tot 36 maanden. Een alpaca wordt gemiddeld 20 jaar oud. In de natuur worden ze vaak niet ouder dan 5 tot 10 jaar.

Bedreiging

Na de komst van de Spaanse veroveraars naar Zuid-Amerika, verminderde de populatie alpaca's erg sterk en werden ze verjaagd naar hooggelegen gebieden. Alpacas en lama's werden vervangen door schapen en geiten die uit Europa werden ingevoerd. Tegenwoordig worden de alpaca's niet meer bedreigd. Een ruwe schatting gaat ervan uit dat er in de Andes meer dan 3,5 miljoen alpaca's leven.

Adopteer deze Alpaca