en fr es

Aziatische kleinklauwotter Aonyx cinereus

Aziatische kleinklauwotter - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Aziatische kleinklauwotter

Kenmerken

Grootte:
40 - 64cm, staart 24 - 31 cm
Voedsel:
Vissen, amfibieën, krabben, schaaldieren, weekdieren, kikkers e.a. kleine prooidieren op en om het water
Gewicht:
2.7 - 5.4 kg
Leeftijd:
14 - 16 jaar
Draagtijd:
2 maanden
Status:
Kwetsbaar
Familie:
Aziatische kleinklauwotter
Leefomgeving:
Zuidoost-Azië. In waterrijke gebieden, vooral op het land

Dieren in onze sanctuary

Sopheary
Geboortedatum
31-05-2011
Datum aankomst
22-12-2011
Sopheary

Sopheary komt samen met Munny en Chantou van een failliet gegane zoo in Duitsland.


Munny
Geboortedatum
31-05-2011
Datum aankomst
22-12-2011
Munny

Munny komt samen met Sopheary en Chantou van een failliet gegane zoo in Duitsland.


Chantou
Geboortedatum
31-05-2011
Datum aankomst
22-12-2011
Chantou

Chantou komt samen met Munny en Sopheary van een failliet gegane zoo in Duitsland.


Tuyen
Geboortedatum
31-10-2016
Datum aankomst
31-10-2016
Tuyen

Tuyen en Sovann vervoegden in 2016 De Zonnegloed. Er was nergens anders plaats voor hen.


Sovann
Geboortedatum
31-10-2016
Datum aankomst
31-10-2016
Sovann

Sovann en Tuyen vervoegden in 2016 De Zonnegloed. Er was nergens anders plaats voor hen.


Waar voelt hij zich het best ?

Kleinklauwotters komen voor in Zuidoost-Azië.  Ze leven daar in waterrijke gebieden, maar zijn vooral op het land te vinden.  Ze graven nesten in de oever of nemen een verlaten nest van een ander over.

 

Wat eet hij het liefst ?

Voedsel in de natuur.  Aziatische Kleinklauwotters zijn echte carnivoren.  Ze leven voornamelijk van krabben, schelpen, vissen, watervogels en kikkers.  Ze vinden hun prooi door met hun gevoelige handjes in de modder en onder stenen te voelen.

 

MEER INFO

Leefgebied

Kleinklauwotters komen voor in Zuidoost-Azië. Ze leven daar in waterrijke gebieden, maar zijn vooral op het land te vinden. Ze graven nesten in de oever of nemen een verlaten nest van een ander over.

Leefgebied kleinklauwotter

Uiterlijk

De Aziatische kleinklauwotter wordt ook wel "Sero" of "Dwergotter" genoemd, omdat het de kleinste ottersoort is. De kleinklauwotter heeft een bruin lichaam met een lichte buik. Op zijn snuit, keel en borst heeft hij witte vlekken. Ze hebben een sterk gebit, dat ze gebruiken om mossels, schelpdieren en kreeften te kunnen kraken.

Kleinklauwotter  kleinklauwotter

De poten bestaan slechts gedeeltelijk uit zwemvliezen, wat zorgt voor meer handigheid ten opzichte van volledige zwemvliezen.

Voortbeweging

Het lichaam van de Aziatische kleinklauwotter is goed aangepast op het leven in het water. Ze hebben een gestroomlijnd lichaam en zwemvliezen tussen de tenen, waarmee ze zich goed kunnen voortbewegen in het water.

Wetenswaardigheden

Wanneer een otter duikt zie je vaak luchtbelletjes bovenkomen. Dit zijn luchtbelletjes uit de vacht van de otter. Tussen zijn onder- en zijn bovenvacht zit namelijk een laagje lucht ter isolatie, om de otter ook in koud water warm te houden. Door de druk van het water wordt die lucht er bij het duiken uitgeperst. Wanneer alle lucht tussen de vacht weg is, is de isolatie weg en kan de otter onderkoeld raken. Daarom moet de otter geregeld uit het water komen.
Verder heeft de otter een speciale klier vlakbij de staart waaruit een geur komt, waarmee hij zijn territorium af kan zetten.
De neusgaten en oren worden onder water afgesloten en door vervorming van de ooglens kan de otter ook onder water heel goed zien.
Aziatische kleinklauwotters worden door lokale vissers in Azië speciaal getraind om te helpen bij de visvangst. De otters drijven de vis in de netten van de vissers. Aziatische kleinklauwotters zijn dagactief, in tegenstelling tot de meeste ottersoorten die schemer- en nachtactief zijn.
Voedsel in de natuur
Aziatische kleinklauwotters zijn echte carnivoren. Ze leven voornamelijk van krabben, schelpen, vissen, watervogels en kikkers. Ze vinden hun prooi door met hun gevoelige handjes in de modder en onder stenen te voelen.

Gedrag

Aziatische kleinklauwotters leven solitair of in groepen van ongeveer twaalf dieren. Ze communiceren door het maken van geluiden en het afzetten van geuren. De territoria worden afgebakend door urine, faeces en een afscheiding uit een klier bij de staart. Aziatische kleinklauwotters zijn speelse dieren, het grootste gedeelte van de dag brengen ze door met spelen. Als ze het spelen zat zijn, gaan ze meestal liggen zonnen, jagen of zwemmen.

Predatie

Aziatische kleinklauwotters worden door krokodillen en slangen gegeten. Door de snelle voortbeweging in het water is het voor deze roofdieren wel erg moeilijk om een kleinklauwotter te pakken.

Voortplanting in de natuur

Een paartje kleinklauwotters heeft een hechte relatie, deze dieren zijn dan ook hun hele leven trouw aan elkaar. De draagtijd duurt ongeveer twee maanden en er worden dan één tot zes jongen geboren. Deze jongen worden door beide ouders opgevoed. De jongen worden volledig hulpeloos geboren en ze doen hun ogen pas open na ongeveer 40 dagen.

Bedreiging

De Aziatische kleinklauwotter is aangemerkt als 'Kwetsbaar', door verkleining van het leefgebied en vervuiling.

Adopteer deze Aziatische kleinklauwotter