en fr es

Bennet Wallaby Macropus rufogriseus

Bennet Wallaby - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Bennet Wallaby

Kenmerken

Grootte:
92 - 105 cm / staart 60 - 70 cm / achterpoten 20 - 22 cm
Voedsel:
Grassen, jonge takjes van bomen en struiken GEVANGENSCHAP : Kangoeroebrok, browserbrok, wortel, vit.E Selenium poeder, hooi, takken
Gewicht:
man 20kg / vrouw 12kg
Leeftijd:
19 jaar
Draagtijd:
30 dagen
Status:
Minste zorg
Familie:
Bennettwallaby
Leefomgeving:
Droge gebieden aan de zuidkust van Australië, in de provincie Queensland en op Tasmanië
Leefgebied:
Australië

Dieren in onze sanctuary

Ben
Geboortedatum
01-01-2001
Datum aankomst
01-03-2013

Ben is afkomstig van het opvangcentrum in Heusden-Zolder. Hij werd daar gevonden in het bos. Nu kan hij genieten van een rustig leven in De Zonnegloed.


Gus
Geboortedatum
01-01-2001
Datum aankomst
20-06-2012

Gus is afkomstig van het opvangcentrum in Heusden-Zolder. Hij werd daar gevonden in het bos. Nu kan hij genieten van een rustig leven in De Zonnegloed.


Waar voelt hij zich op zijn best ?

De Bennett's wallabie komt voor in droge gebieden aan de zuidkust van Australië, in de provincie Queensland en op Tasmanië. Overdag slapen de wallabies in het struikgewas. Van 's avonds laat tot 's morgens vroeg zijn ze op open plekken in het bos of op de savannes te vinden. Dan gaan ze op zoek naar voedsel.

Wat eet ik graag.

De Bennett's wallabie is een herbivoor. Hij eet voornamelijk gras, maar ook wel jonge takjes van bomen of struiken. Om voldoende vocht binnen te krijgen eten ze sappige wortels van bomen of graven ze een gat om water te vinden.

Blind geboren.

Als het jong met 30 dagen ter wereld komt, is hij nog niet helemaal ontwikkeld.  Hij kan bijvoorbeeld nog niet zien.  Op geur werkt hij zijn weg naar de buidel en tepels van zijn moeder.  Hij blijft nog 280 dagen in de buidel en wordt nog gezoogd tot hij 12 tot 17 maanden oud is.

 

MEER INFO

Leefgebied

De Bennett's wallabie komt voor in droge gebieden aan de zuidkust van Australië, in de provincie Queensland en op Tasmanië. Overdag slapen de wallabies in het struikgewas.

Leefgebied bennetts wallabie

Van 's avonds laat tot 's morgens vroeg zijn ze op open plekken in het bos of op de savannes te vinden. Dan gaan ze op zoek naar voedsel.

Uiterlijk

Een Bennett's wallabie is een stuk kleiner dan een kangoeroe. Het lichaam van een volwassen dier is ongeveer zestig tot tachtig centimeter lang. Hun staart heeft een lengte van zeventig centimeter.

Bennetwallabie  Bennetts wallabie

Mannetjes kunnen wel twintig kilo wegen. De vrouwtjes zijn een stuk kleiner en wegen gemiddeld twaalf kilo. De vacht van de Bennetts wallabie is bruingrijs van kleur met roodbruine plekken op de nek en schouders.

Voortbeweging

Bennett's wallabies kunnen sprongen maken van wel negen meter ver. Het zijn geen hoogspringers, ze halen maar anderhalve meter hoog. Bij het springen gebruiken ze de voorpoten niet. Als ze gras eten, bewegen zij zich heel langzaam voort. Hierbij steunen ze eerst op hun staart en korte voorpoten. Daarna brengen ze pas hun achterpoten naar voren.

Wetenswaardigheden

Net als kangoeroes hebben alleen vrouwtjes Bennetts' wallabies een buidel waarin de jongen worden vervoerd.
Een vrouwelijke wallabie kan twee soorten moedermelk op hetzelfde moment aanmaken. Het kan zo zijn, dat ze een jong van negen maanden oud in de buidel heeft en een pasgeboren jong zo groot als een tuinboon. Het jong van negen maanden oud drinkt nog steeds moedermelk maar eet ook al wat vast voedsel. Het pasgeboren jong drinkt alleen nog maar moedermelk. Beide jongen krijgen hun eigen soort moedermelk.
Het kan voorkomen dat een vrouwtje drie jongen tegelijk heeft, terwijl er geen tweelingen of drielingen zijn geboren. Dit zijn dan een nog niet volgroeid jong (dat nog als embryo in de baarmoeder zit), een volgroeid jong dat nog niet uit de buidel gaat en een jong dat nog bij zijn moeder komt drinken, maar niet meer in de buidel gaat.
Voedsel in de natuur
De Bennett's wallabie is een herbivoor. Hij eet voornamelijk gras, maar ook wel jonge takjes van bomen of struiken. Om voldoende vocht binnen te krijgen eten ze sappige wortels van bomen of graven ze een gat om water te vinden.

Gedrag

Een Bennett's wallabie leeft meestal solitair. Alleen in gebieden waar veel voedsel te vinden is, leven ze ook wel in groepjes. Meestal zijn dat moeders met hun jongen.

Predatie

Bennett's Wallabies zijn herbivoren en eten zelf geen andere dieren, maar ze worden wel gegeten door allerlei zoogdieren en door de mens.

Voortplanting in de natuur

Bennett's wallabies zijn geslachtsrijp na ongeveer een jaar. Na een draagtijd van dertig dagen krijgen ze meestal één jong, maar soms twee- of drielingen. Na de geboorte is een wallabie ongeveer zo groot als een tuinboon. Het jong weegt nog geen gram, heeft nog geen haren en de ogen en oren zijn nog niet ontwikkeld. De voorpoten zijn wel al goed ontwikkeld. Deze gebruikt het om, na de geboorte, in de buidel van de moeder te klimmen. Daar zuigt het jong zich vast aan één van de vier tepels. Het jong gaat na zeven maanden voor het eerst naar buiten.

Bedreiging

Bennet's wallabies zijn momenteel niet beschermd of bedreigd.

Adopteer deze Bennet Wallaby