en fr es

Blauwgele ara Ara ararauna

Blauwgele ara - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Blauwgele ara

Kenmerken

Grootte:
85cm - staart 50cm
Voedsel:
Zaden, noten en vruchten GEVANGENSCHAP : Nutribird P19 of P15, Papegaaienvoer, groente, fruit, maagkiezel
Gewicht:
0.9 - 1.3 kg
Leeftijd:
50 jaar
Draagtijd:
broedduur 26 dagen
Status:
Minste zorg
Familie:
Blauwgele ara
Leefomgeving:
Zuid-Amerika in een subtropisch tot tropisch klimaat

Dieren in onze sanctuary

Coco
Geboortedatum
13-09-2016
Datum aankomst
13-04-2011

Coco is bij ons terechtgekomen via voc Oostende .  Het dier werd afgestaan omdat de eigenaar niet meer tegen het geroep van de papegaai kon.  Ondertussen is de papegaai samengeplaatst met andere ara?s om terug een groep te vormen.  De dieren leven nu samen en genieten van een mooie toekomst.

 


Jaca
Datum aankomst
27-11-2014

Geboren op : niet gekend  -  binnen gebracht op : 27/11/2014

Jaca is bij ons terechtgekomen via NHC Opglabeek.  het dier werd achtergelaten omwille van het vele lawaai waardoor de eigenaar last kreeg met de buren.


Pino
Geboortedatum
26-06-2010
Datum aankomst
13-04-2011

Pino is afkomstig van een particulier die het dier niet meer kon verzorgen.


Waar voelt hij zich op zijn best?

Ara's leven in de tropische wouden van Zuid-Amerika.

Wat eet hij graag?

Ze eten vruchten, noten en zaden.

Uitbroeden of werpen?

Buiten de broedtijd vormen ze grote groepen.  Een aantal ara's houdt de wacht als de rest voedsel zoekt.  Ara's hebben eens sterk ontwikkelde snavel met een scherpe punt.  Hiermee kunnen ze de hardste noten kraken.  De snavel dient ook als hulp bij het klimmen.  Het zijn groepsdieren die behoefte hebben aan contact met soortgenoten.  Dit maakt ze ongeschikt als huisdier.

 

MEER INFO

Leefgebied

De blauw-gele ara leeft in een subtropisch tot tropisch klimaat in zuid-Amerika. Ze leven in warme gebieden waar het zowel droog als juist erg vochtig kan zijn.

Leefgebied blauwgele ara

Deze vogel is vaak te vinden in de regenwouden.

Uiterlijk

Het verenkleed van de blauw-gele ara is zoals de naam al doet vermoeden blauw met geel. Toch hebben ze nog enkele andere kleuren. Boven op hun kop hebben ze een aantal groene veren. Daarnaast is de kop ook wit en zwart gekleurd.

Blauwgele ara   Blauwgele ara

De krachtige snavel en poten zijn donker grijs tot zwart. De iris is ivoorkleurig.

Voortbeweging

Ondanks de grootte van de vogel vliegt de blauwgele ara opmerkelijk snel.

Wetenswaardigheden

Blauw-gele ara’s kunnen zo dicht naast elkaar vliegen dat de vleugels elkaar bijna raken!
Voedsel in de natuur
Ze voeden zich voornamelijk met zaden, noten en vruchten. Met hun grote, sterke snavel kunnen ze de hardste noot kraken.

Gedrag

Op het heetst van de dag trekken ze zich terug. Het poetsen van elkaars veren als teken van genegenheid is dan een belangrijke bezigheid. Blauw-gele ara’s leven meestal in paartjes in de regenwouden, maar het komt ook voor dat ze in groepen van wel 25 ara’s leven.

Predatie

Veel natuurlijke vijanden kent de ara niet. Alleen de mens heeft door de jacht op de dieren voor vlees en veren een aantal soorten op de rand van uitsterven gebracht. Ook worden soms de nesten leeggehaald om de jonge vogels als huisdier te houden.

Voortplanting in de natuur

De nesten van blauw-gele ara’s zijn te vinden in holle bomen. In het algemeen legt het vrouwtje twee tot drie eieren. Zij broed de eieren ook zelf uit. De jongen verlaten het nest als ze ongeveer 10-13 weken oud zijn. Na zes maanden zie je bijna geen verschil meer tussen de volwassenen en de jongen.

Bedreiging

De mens heeft door de jacht op de blauwgele ara’s voor vlees en veren een aantal soorten op de rand van uitsterven gebracht. Ook worden soms de nesten leeggehaald om de jonge vogels als huisdier te houden.

Adopteer deze Blauwgele ara