en fr es

Chinchilla Chinchilla lanigera

Chinchilla - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Chinchilla

Kenmerken

Grootte:
22 - 23 cm
Voedsel:
Grassen, bladeren, korrels
Gewicht:
450 - 700 gr
Leeftijd:
10 - 15 jaar/ans/years
Draagtijd:
3,5 maand/mois/month
Status:
Bedreigd
Familie:
Chinchilla
Leefgebied:
Andesgebergte

Dieren in onze sanctuary

Thorben
Geboortedatum
13-03-2016
Datum aankomst
13-03-2016

Als sanctuary volgt De Zonnegloed een niet-kweekbeleid. Toch vinden er in enkele gevallen toch geboortes plaats. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat we een dier opgevangen dat al drachtig (zwanger) is, de jongen van het dier worden uiteraard mee opgevangen bij ons.

Thorben is een van de dieren die hier geboren werden.


Nibble
Geboortedatum
01-01-2009
Datum aankomst
06-06-2014

Nibble werd door een particulier als huisdier gehouden. Maar toen de eigenaar de zorg van het diertje niet meer aankon, heeft ze haar bij een opvangcentrum binnengebracht.


Pirobo
Datum aankomst
08-02-2011

Pirobo werd door een particulier als huisdier gehouden. Maar toen de eigenaar de zorg van het diertje niet meer aankon, heeft hij haar bij een opvangcentrum binnengebracht.


Masco
Geboortedatum
25-06-2016
Datum aankomst
25-06-2016

Als sanctuary volgt De Zonnegloed een niet-kweekbeleid. Toch vinden er in enkele gevallen toch geboortes plaats. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat we een dier opgevangen dat al drachtig (zwanger) is, de jongen van het dier worden uiteraard mee opgevangen bij ons.

Masco is een van de dieren die hier geboren werden.


Dumbo
Geboortedatum
23-07-2016
Datum aankomst
23-07-2016

Als sanctuary volgt De Zonnegloed een niet-kweekbeleid. Toch vinden er in enkele gevallen toch geboortes plaats. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat we een dier opgevangen dat al drachtig (zwanger) is, de jongen van het dier worden uiteraard mee opgevangen bij ons.

Dumbo is een van de dieren die hier geboren werden.


Blanco
Geboortedatum
23-07-2016
Datum aankomst
23-07-2016

Als sanctuary volgt De Zonnegloed een niet-kweekbeleid. Toch vinden er in enkele gevallen toch geboortes plaats. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat we een dier opgevangen dat al drachtig (zwanger) is, de jongen van het dier worden uiteraard mee opgevangen bij ons.

Blanco is een van de dieren die hier geboren werden.


Zigby
Geboortedatum
28-12-2016
Datum aankomst
28-12-2016

Als sanctuary volgt De Zonnegloed een niet-kweekbeleid. Toch vinden er in enkele gevallen toch geboortes plaats. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat we een dier opgevangen dat al drachtig (zwanger) is, de jongen van het dier worden uiteraard mee opgevangen bij ons.

Zigby is een van de dieren die hier geboren werden.


Darkie
Geboortedatum
14-10-2016
Datum aankomst
14-10-2016

Als sanctuary volgt De Zonnegloed een niet-kweekbeleid. Toch vinden er in enkele gevallen toch geboortes plaats. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat we een dier opgevangen dat al drachtig (zwanger) is, de jongen van het dier worden uiteraard mee opgevangen bij ons.

Darkie is een van de dieren die hier geboren werden.


Blake
Geboortedatum
14-10-2016
Datum aankomst
14-10-2016

Als sanctuary volgt De Zonnegloed een niet-kweekbeleid. Toch vinden er in enkele gevallen toch geboortes plaats. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat we een dier opgevangen dat al drachtig (zwanger) is, de jongen van het dier worden uiteraard mee opgevangen bij ons.

Blake is een van de dieren die hier geboren werden.


Waar voel ik me thuis?

De chinchilla leefde oorspronkelijk in Chili en Peru (Zuid-Amerkika) in de Andes.

 

Wat eet ik het liefst?

De chinchilla is een herbivoor.  Chinchilla's in de vrije natuur eten voornamelijk dorre grassen, kruiden en struiken.

 

Afkomstig van

 

MEER INFO

Habitat en leefgebied
Oorspronkelijk komen chinchilla’s voor in het Andesgebergte. Vroeger in Bolivië, Peru, Argentinië en Chili, maar de dag van vandaag zijn ze in het wild enkel nog te vinden in Chili. Daar leven ze in de kuststreek, heuvels en bergen zelf, tussen de rotsen en holen.

Voeding
Voornamelijk fruit, zaden, bladeren en kleine insecten.

Uiterlijk
Er zijn twee soorten chinchilla’s: Chinchilla chinchilla en Chinchilla lanigera, respectievelijk de koningschinchilla en gewone chinchilla. De gedomesticeerde chinchilla is waarschijnlijk een nazaat van de gewone chinchilla. De gewone chinchilla heeft een langere staart, slankere nek en langere oren dan de koningschinchilla.

Een heel specifiek kenmerk van de chinchilla is hun heel dichte, zachte, grijze vacht. Dit is wel geen echte wol, maar komt door het grote aantal haren per haarfollikel (tot wel 75 per follikel, bij de mens is dit meestal maar één tot vijf). Dit beschermt hen goed tegen de strenge koude.

Levenswijze
Chinchilla’s leven in groepsverband die kuddes worden genoemd. De grootte van deze groepen kan tot 100 dieren oplopen. Ze zijn heel actief en hebben veel beweging nodig. Ze komen meestal tijdens de avond naar buiten.

Ze nemen stofbaden om hun vacht te verzorgen. Bij een echt waterbad kunnen ze niet meestal niet voldoende drogen door hun dichte vacht en is er kans op een schimmelinfectie.

Wetenswaardigheden
De naam komt van de Chincha, een volk dat vroeger in Peru leefde en het bont van de chinchilla als eerste gebruikte voor kledij. De chinchilla heeft namelijk een heel dichte en zachte vacht. Daarom worden chinchilla’s vaak gekweekt voor de pelsindustrie.

Ze zijn veel moeilijker te houden dan men zou vermoeden en dus minder geschikt als huisdier. Door hun dichte vacht kunnen ze bijvoorbeeld niet zweten, waardoor de temperatuur goed in de gaten moet gehouden worden.

Ze kunnen best hoog springen voor hun grootte, tot bijna twee meter.

Predatie
Chinchilla’s worden in het wild belaagd door roofvogels, stinkdieren, kat- en hondachtigen en slangen. Om zich te verdedigen gaan ze op de aanvaller urineren. Als het roofdier ze te pakken heeft bij hun vacht, kunnen ze deze ook loslaten en zo ontsnappen.

Voortplanting in de natuur
Na een lange draagtijd (111 dagen) worden, net als de cavia, de jonge chinchilla’s met open ogen en volle pels geboren en zijn ze als nestvlieder snel zelfstandig. Meestal zijn er twee jongen per nest.

Bedreiging
Beide soorten zijn opgelijst als “Bedreigd”. De voornaamste reden van hun achteruitgang is de overbejaging voor hun pels. Ze waren in de 19de eeuw als exportproduct bijna even belangrijk als koffie. De koningschinchilla is de meest bedreigde van de twee nog bestaande soorten (en daarmee ook één van de meest bedreigde Chileense zoogdieren). Beide soorten waren voor korte tijd (2008-2016) zelfs als ernstig bedreigd ingedeeld. Er wordt nog altijd, illegaal, gejaagd op wilde chinchilla’s, ondanks de specifieke kweek van de dieren voor hun pels, waardoor hun status zeker nog kan veranderen.

Adopteer deze Chinchilla