en fr es

Chinese muntjak Muntiacus reevesi

Chinese muntjak - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Chinese muntjak

Kenmerken

Grootte:
schouderhoogte 44 - 52 cm, lengte 70 - 113 cm
Voedsel:
Bladeren, vruchten, noten, grassen en zelfs boomschors. Soms dierlijk voedsel zoals eieren.
Gewicht:
11 - 18 kg
Leeftijd:
18 jaar/ans/years
Draagtijd:
7 maand/mois/month
Status:
Minste zorg
Familie:
Chinese muntjak
Leefomgeving:
Zuidoost China en Taiwan, daarnaast in Engeland en Frankrijk.

Dieren in onze sanctuary

Jacky
Geboortedatum
01-01-2015
Datum aankomst
07-04-2015
Jacky

Jacky werd door het Natuurhulpcentrum gevonden aan de rand van een bos. Vroeger werd er gefokt met deze muntjakken om ze daarna los te laten zodat jagers er op konden jagen. Hierdoor is de populatie uit de hand gelopen. De meeste muntjakken worden tegewoordig afgeschoten. Wanneer ze in dorpen terecht komen worden de dieren gevangen en probeert men ze te herplaatsen.


Boseph
Geboortedatum
01-01-2015
Datum aankomst
20-10-2015
Boseph

Bosep werd door het Natuurhulpcentrum gevonden aan de rand van een bos. Vroeger werd er gefokt met deze muntjakken om ze daarna los te laten zodat jagers er op konden jagen. Hierdoor is de populatie uit de hand gelopen. De meeste muntjakken worden tegewoordig afgeschoten. Wanneer ze in dorpen terecht komen worden de dieren gevangen en probeert men ze te herplaatsen.


Hao
Geboortedatum
01-01-2014
Datum aankomst
17-01-2016
Hao

Hao werd gevonden langs de weg en opgevangen door VOC Brasschaat.  Het dier is waarschijnlijk ontsnapt bij particulieren.  De vorige eigenaar kwam het dier nooit terug ophalen.


Acus
Geboortedatum
01-01-2001
Datum aankomst
19-08-2019

Acus is waarschijnlijk een ontsnapt dier aangezien hij zeer tam over komt. Hij kwam uiteindelijk in de tuin van particulieren terecht die het opvangcentrum in hun buurt verwittigden. De vorige eigenaars hebben nooit de moeite gedaan om zijn ontsnapping te melden of op zoek te gaan naar het dier. Gelukkig vond Acus een liefdevol thuis hier in De Zonnegloed.


Waar voelt hij zich het best ?

Chinese Muntjaks zijn hertachtigen die voorkomen in zuidoost China en Taiwan. Met een schouderhoogte van niet meer dan 45 cm is het een erg kleine soort. Mannetjes en vrouwtjes zijn van elkaar te onderscheiden door hun grootte, waarbij de man een stuk groter is. Daarnaast heeft het mannetje een kort gewei en langere snijtanden die soms zelfs te zien zijn als het dier zijn bek dicht heeft.

Wat eet hij graag ?

Muntjaks eten het liefst bamboe, zaden, bladeren en fruit zoals de meeste hertachtigen. In tegenstelling tot meeste andere herten zijn muntjaks echter omnivoren en eten in het wild ook vaak eieren en vlees van dode dieren. Er wordt zelfs gezegd dat deze dieren kunnen jagen op kleine vogels en zoogdieren.

Scherpe snijtanden.

Deze dieren zijn solitair en territoriaal en met name actief in de ochtend en avond. Mannetjes verdedigen hun territorium door middel van de lange snijtanden die ze hebben en door te ‘sparren’ met hun gewei wanneer ze andere mannetjes tegenkomen. Om makkelijk door hun leefgebied te kunnen reizen houden deze dieren vaak vaste sporen aan die na een tijdje ook uitgesleten kunnen zijn.

 

MEER INFO

Leefgebied

De Chinese muntjak komt voor in de subtropische bossen van Zuidoost China en Taiwan. Chinese muntjaks leven in bosrijke gebieden, maar komen ook op de vlaktes om te grazen. Van oorsprong komen Chinese muntjaks uit China, later zijn ze ingevoerd in verschillende Europese landen, waaronder Engeland en Frankrijk.

Uiterlijk

Mannetjes hebben slagtanden in hun bovenkaak en een klein eenvoudig gewei op hun kop dat lijkt op twee kleine hoorntjes. Deze wapens worden gebruikt tijdens gevechten met andere mannetjes. De vacht van de muntjak is hazelnootkleurig en het dier heeft een tien centimeter lange staart die bovenin zwart en onderin wit is.

Voortbeweging

Als er gevaar dreigt, kan de muntjak een heel hard blafgeluid maken. Deze 'noodroep' is niet bedoeld als waarschuwing voor anderen, maar het is een uiting van angst.

Wetenswaardigheden

Mannetjes hebben slagtanden in hun bovenkaak en een klein eenvoudig gewei op hun kop dat lijkt op twee kleine hoorntjes.
Als er gevaar dreigt, kan de muntjak een heel hard blafgeluid maken als een uiting van angst. Hieraan danken ze hun bijnaam 'blafhert'.
Voedsel in de natuur
Het menu van de Chinese muntjak bestaat uit bladeren, vruchten, noten, grassen en zelfs boomschors. Soms komt het echter voor dat de muntjak ook dierlijk voedsel eet, zoals eieren.

Gedrag

Chinese muntjaks leven alleen of in kleine familiegroepen. Ze zijn zowel overdag als 's nachts actief.

In de ooghoeken van muntjaks bevinden zich geurklieren. Door hiermee langs boomstammen en takken te wrijven bakenen ze hun territorium af. Mannetjes markeren hun territorium ook door met hun slagtanden stukken schors van bomen af te schuren.

Als er gevaar dreigt, blijven muntjaks doodstil staan en laten een blaffend geluid horen. Hieraan danken ze hun bijnaam 'blafhert'. De mannetjes krijgen toegang tot de vrouwtjes door het territorium te verdedigen dat het territorium van de vrouwtjes overlapt.

Predatie

De vijanden van de muntjak zijn de grotere zoogdieren en reptielen in zuidoost China. Hieronder vallen luipaarden, tijgers, jakhalzen, krokodillen en pythons. In Engeland is de enige mogelijke vijand de vos.

Voortplanting in de natuur

De voortplanting bij muntjaks kan het hele jaar door voorkomen in de subtropen. In Engeland is het wat meer seizoensgebonden, daar planten de muntjaks zich eind oktober en begin maart voort. Tussen geboortes zitten gemiddeld ongeveer 233 dagen.

Bedreiging

De muntjak is een veelvoorkomend diersoort in zuidoost China, hierdoor is de muntjak niet bedreigd.

Adopteer deze Chinese muntjak