en fr es

Dwerggeit Capra Hircus

Dwerggeit - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Dwerggeit

Kenmerken

Grootte:
50 cm
Voedsel:
Grassen, bladeren, groenten
Gewicht:
25 - 50 kg
Leeftijd:
18 jaar/ans/years
Draagtijd:
5 maand/mois/month
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Dwerggeit
Leefgebied:
West Afrika

Dieren in onze sanctuary

Alfa
Datum aankomst
25-06-2012
Alfa

De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Alfa is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.


Ave
Datum aankomst
25-06-2012
Ave

De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Ave is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.


Belle
Datum aankomst
25-06-2012
Belle

De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Belle is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.


Bo'tje
Geboortedatum
01-01-2012
Datum aankomst
25-06-2012
Bo'tje

De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Bo'tje is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.


Dorrie
Geboortedatum
01-01-2000
Datum aankomst
10-07-2000
Dorrie

De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Dorrie is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.


Waar voelt hij zich op zijn best?

Hij komt oorspronkelijk uit Midden- en West-Afrika.

Wat eet hij graag?

Hij eet gras, bladeren, twijkjes, schors en allerlei kruiden. 

Weetje

Dwerggeiten werden door zeelieden van de Vereenige Oostendische Companie op eilanden op de vaarroute losgelaten om zodoende te kunnen dienen als vers vlees voor de terugweg.  Omdat grote aantallen dwerggeiten veel struiken kaal vreten, zijn er waarschijnlijk veel lokale eilanddieren uitgestorven. 

 

MEER INFO

Habitat en leefgebied
De dwerggeit is een specifiek geitenras. De oorspronkelijke wilde geit was te vinden in het zuidwesten van Azië en oostelijk Europa. De dwerggeit is afkomstig van West-Afrika, vooral nabij Kameroen.

Voeding
Geiten leven algemeen van kruiden en struiken. Ze zijn minder happig op gras dan bijvoorbeeld schapen. Dit maakt van hen “browsers”, in tegenstelling tot “grazers”. Herten zijn bijvoorbeeld ook “browsers”. Ze zijn ook heel nieuwsgierig en zullen wel eens kauwen op karton en kleding, maar enkel als smaaktest. Ze zullen dan al snel merken dat het niet eetbaar is.

Uiterlijk
Zoals de naam doet vermoeden, zijn ze best klein en worden ongeveer 50 cm hoog. Er zijn verschillende kleurpatronen mogelijk, met bruin, zwart en zwartbont de meest voorkomende en populaire. Hun ogen zijn ook altijd bruin met horizontale pupillen. Beide geslachten hebben horens, maar deze van het mannetje zijn meestal wat groter. Hetzelfde geldt voor de sik.

Levenswijze
Ze werden door de Britten naar Europa en later ook naar de Verenigde Staten geëxporteerd voor hun melkproductie, wetenschappelijk onderzoek en gebruik in kinderboerderijen en dierentuinen. Ze zijn dan ook heel zachtaardig en gemakkelijk te onderhouden. Geiten kunnen tot 20 jaar oud worden.

Als gehard ras, hebben ze ook niet veel nodig en kunnen leven in zo goed als elk klimaat. Wat beschutting en kleine verhogingen om op te springen is al meer dan genoeg. Andere rassen durven wel eens in bomen te zitten. En natuurlijk zitten ze niet graag alleen, maar ze zijn minder aangelegd tot echte kuddevorming zoals schapen.

Wetenswaardigheden
Ze zijn de meest voorkomende geitensoort die als huisdier wordt gehouden. In hun oorspronkelijke Afrika gaat het meestal nog als gebruiksdier voor hun vlees en huid.

Er zijn meer dan 300 geitenrassen. De wilde geit loopt ook nog rond, en leeft in Europa, Klein- en Centraal-Azië en het Midden-Oosten. Deze soort is algemeen “Kwetsbaar”, maar een enkele ondersoort uit Pakistan is “Ernstig Bedreigd”.

Voortplanting
De draagtijd van de dwerggeit is vijf maand. Ze krijgen meestal één tot twee jongen, één keer per jaar.

Bedreiging
Als gedomesticeerde soort, heeft de dwerggeit geen beschermingsstatus.?

Adopteer deze Dwerggeit