en fr es

Grijze eekhoorn Sciurus carolinensis

Grijze eekhoorn - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Grijze eekhoorn

Kenmerken

Grootte:
23 - 30 cm
Voedsel:
Eikels, granen, scheuten, bloemen, noten, zaden, vruchten, knoppen, paddenstoelen en wortels, aangevuld met maïs, vogeleieren en insecten
Gewicht:
450 - 650 gr
Leeftijd:
7 - 8 jaar/ans/years
Draagtijd:
1,5 maand/mois/month
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Grijze eekhoorn
Leefomgeving:
Het oosten van de Verenigde Staten en Canada

Dieren in onze sanctuary

Reeve
Geboortedatum
01-09-2015
Datum aankomst
01-09-2015

Reeve werd samen met meerdere andere grijze eekhoorns in kleine hokken gehouden om te kweken en dan te verkopen. Ze werd in beslag genomen door de overheid en opgevangen door stichting AAP.  Daarna vond ze een nieuwe thuis bij De Zonnegloed.


Iszy
Geboortedatum
24-07-2018
Datum aankomst
24-07-2018

Iszy vervoegde in 2018 De Zonnegloed. Er was nergens anders plaats voor haar.


Kaikura
Geboortedatum
01-01-2011
Datum aankomst
31-10-2011

Kaikura werd samen met meerdere andere grijze eekhoorns in kleine hokken gehouden om te kweken en dan te verkopen. Ze werd in beslag genomen door de overheid en opgevangen door stichting AAP.  Daarna vond ze een nieuwe thuis bij De Zonnegloed.


Pearce
Geboortedatum
01-09-2015
Datum aankomst
01-09-2015

Pearce werd samen met meerdere andere grijze eekhoorns in kleine hokken gehouden om te kweken en dan te verkopen. Ze werd in beslag genomen door de overheid en opgevangen door stichting AAP.  Daarna vond ze een nieuwe thuis bij De Zonnegloed.


Odion
Geboortedatum
01-01-2011
Datum aankomst
31-10-2011

Odion werd samen met meerdere andere grijze eekhoorns in kleine hokken gehouden om te kweken en dan te verkopen. Ze werd in beslag genomen door de overheid en opgevangen door stichting AAP.  Daarna vond ze een nieuwe thuis bij De Zonnegloed.


Ivey
Geboortedatum
24-07-2018
Datum aankomst
24-07-2018

Ivey vervoegde in 2018 De Zonnegloed. Er was nergens anders plaats voor haar.


Waar voelt hij zich op zijn best?

De grijze eekhoorn is een eekhoorn die oorspronkelijk in het oosten van de Verenigde Staten en Canada voorkomt.  De soort is tegenwoordig ook algemeen in Groot-Brittannië.

Wat eet hij graag?

Hij eet zo'n veertig tot tachtig gram per dag.  Hij leeft van plantaardig materiaal als eikels, granen, scheuten, bloemen, noten, zaden, vruchten, knoppen, paddenstoelen en wortels, aangevuld met maïs, vogeleieren en insecten.

 

MEER INFO

Leefgebied

De grijze eekhoorn is een boomeekhoorn die van oorsprong in het oosten van de Verenigde Staten tot net ten westen van de Mississippi rivier en noordwaarts tot Canada voorkomt. Hij is geïntroduceerd in het westen van de Verenigde Staten en een aantal Canadese staten, evenals in Italië, Schotland, Engeland en Ierland.

Leefgebied grijze eekhoorn

Ze leven voornamelijk in uitgestrekte bossen van meer dan 40 hectare met een diversiteit aan onderbegroeiing. Ze zijn het meest te vinden in bossen waar ook 's winters voedsel te vinden is, zoals eikels en walnoten. Verder komen ze voor in stadsparken en tuinen.

Uiterlijk

De grijze eekhoorn is hoofdzakelijk grijs, maar heeft soms een rode tint over de flanken. De buik is gelig wit. De oren en de staart zijn lichtgrijs tot wit van kleur. Hij heeft een kop-romplengte van 23 tot 30 centimeter. Zijn staart (die in de zomer een vrolijke witte rand heeft) is 19 tot 25 centimeter lang. Hij weegt meestal tussen de 450 en de 650 gram. De mannetjes en vrouwtjes zien er hetzelfde uit.

Grijze eekhoorn  Grijze eekhoorn

Hij is te onderscheiden van de rode eekhoorn door zijn grijze vacht, een grovere bouw en kleinere oorpluimen. In een stedelijke woonomgeving, waar hij minder natuurlijke vijanden heeft te vrezen, komen bij de grijze eekhoorn ook regelmatig albinisme en melanisme voor. In sommige gevallen nemen hele families een geheel witte of zwarte kleur aan.

Wetenswaardigheden

In Engeland bedreigen de grijze eekhoorns steeds meer de rode eekhoorns die van nature in Engeland voorkomen. Daar zijn er nog maar zo'n 15.000 van over terwijl er daar inmiddels ruim 2 miljoen grijze eekhoorns leven. De grijze eekhoorns dragen een pokkenvirus bij zich, waarmee ze de rode eekhoorns besmetten. Bovendien brengen ze schade toe aan de bossen.

Voedsel in de natuur

Zoals de meeste eekhoorns is ook de grijze eekhoorn een verzamelaar van voedsel. Hij verbergt zijn voedsel op vele kleine plaatsen, zo'n twee tot vijf centimeter diep onder de grond of in holten om het later weer op te halen. Soms komt hij na enkele uren het voedsel alweer ophalen om het op een andere plek die hem beter bevalt te verstoppen, soms kijkt hij er pas maanden later weer naar om. Een grijze eekhoorn kan per seizoen enkele duizenden verstopplaatsen aanleggen. Normaal gesproken vergeet hij die plaatsen niet.

De grijze eekhoorn eet zo'n veertig tot tachtig gram per dag. Hij leeft van plantaardig materiaal als eikels, granen, scheuten, bloemen, noten, zaden, vruchten, knoppen, paddenstoelen en wortels, aangevuld met maïs, vogeleieren en insecten. Om bij de sappen en de merg te komen stript hij de schors van bomen af.

Gedrag

De grijze eekhoorn is een dagdier, dat 's ochtends tot 2 uur na zonsopgang het meest actief is en 2-5 uur voor zonsondergang. Hierdoor vermijdt hij het heetste deel van de dag. 's Winters is hij echter meestal alleen in de ochtend actief in de periode van 2 tot 4 uur voor zonsopgang. In de zomermaanden zijn de vrouwtjes meer actief en in de winter de mannetjes.

De woongebieden van verscheidene eekhoorns overlappen elkaar meestal flink. Het woongebied van een grijze eekhoorn wordt gemarkeerd met weggeknaagde stukken in de boomschors en urine. Vrouwtjes met jongen hebben meestal een klein kerngebied waar geen andere eekhoorns mogen komen.  Aan elkaar verwante dieren verdedigen soms samen een territorium.

Alleen tijdens de paartijd tekent zich een duidelijk hiërarchie onder de mannetjes af.

Predatie

Ze hebben veel predatoren waaronder Amerikaanse nertsen, wezels, rode vossen, rode en Canadese lynxen, grijze wolven, coyotes, roodstaartbuizerds en andere roofvogels. Bij gevaar laten de grijze eekhoorns een alarmkreet horen om soortgenoten te waarschuwen. Door hun extreme flexibiliteit zijn ze echter geen makkelijk te vangen prooi.

Voortplanting in de natuur

Vrouwtjes kunnen twee keer per jaar jongen krijgen, laat in de winter en midden in de zomer. De paartijd loopt van december tot februari en van mei tot juni. De mannetjes vechten vaak onderling om een vrouwtje. Sommige vrouwtjes paren met meerdere mannetjes maar nadat een vrouwtje gedekt is vormt zich een gelatineachtige prop in vagina zodat er geen nieuw sperma kan binnenkomen.

Het compacte ronde nest heeft een diameter van 30 tot 60 centimeter en wordt gebouwd in de vork tussen de takken van bomen. Het is van buiten gemaakt van twijgen en bladeren en van binnen bekleed met droge blaadjes en gras. 's Zomers maakt hij ook gebruik van boomholten. In steden bouwt hij ook een nest in muren van huizen.

In het nest worden 2 tot 4 jongen (gemiddeld drie) geboren na een draagtijd van 44 dagen. Het jong heeft bij de geboorte een gewicht van 14 tot 18 gram en is afgezien van snorharen helemaal kaal. Tien weken later, als de jongen worden gespeend, wegen ze 180 tot 250 gram. Enkel het vrouwtje zorgt voor de jongen, na verstoring zal ze de jongen naar een ander nest dragen. Na tien tot zestien weken zijn de jongen onafhankelijk en na tien tot twaalf maanden geslachtsrijp.

Grijze eekhoorn kunnen in de natuur 12 jaar worden. In gevangenschap kunnen ze 23 jaar oud worden.

Bedreiging

De grijze eekhoorn is de door de IUCN geclassificeerd als niet bedreigd.

Adopteer deze Grijze eekhoorn