en fr es

Grijze roodstaartpapegaai Psittacus erithacus

Grijze roodstaartpapegaai - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Grijze roodstaartpapegaai

Kenmerken

Grootte:
33 cm
Voedsel:
Palmnoten, vruchten, noten, bessen, zaden, schors, bloemen en bloemknoppen
Gewicht:
407 gr
Leeftijd:
80 jaar/ans/years
Draagtijd:
1 maand
Status:
Bedreigd
Familie:
Grijze roodstaartpapegaai
Leefomgeving:
Equatoriaal Afrika

Dieren in onze sanctuary

Wangari
Datum aankomst
14-02-2015

Wangari werd afgestaan door zijn eigenaar omdat het dier zoveel lawaai maakte dat de buren een klacht hadden ingediend.

Papegaaien zijn zeer sociale dieren en bovendien groepsdieren.  Ze zijn eigenlijk niet geschikt om als huisdieren te houden aangezien het wilde dieren zijn en nood hebben om in groep te leven. Ze hebben enorm veel aandacht nodig.


Uzuri
Datum aankomst
27-11-2014

Uzuri werd afgestaan door zijn eigenaar omdat het dier zoveel lawaai maakte dat de buren een klacht hadden ingediend.

Papegaaien zijn zeer sociale dieren en bovendien groepsdieren.  Ze zijn eigenlijk niet geschikt om als huisdieren te houden aangezien het wilde dieren zijn en nood hebben om in groep te leven. Ze hebben enorm veel aandacht nodig.


Vondila
Datum aankomst
04-08-2014

Vandila werd afgestaan door zijn eigenaar omdat het dier zoveel lawaai maakte dat de buren een klacht hadden ingediend.

Papegaaien zijn zeer sociale dieren en bovendien groepsdieren.  Ze zijn eigenlijk niet geschikt om als huisdieren te houden aangezien het wilde dieren zijn en nood hebben om in groep te leven. Ze hebben enorm veel aandacht nodig.


Waar voelt hij zich op zijn best?

Afrika in open bosgebieden, regenwouden en savannen.

Wat eet hij graag?

Hij eet zaden, noten, vruchten en bessen.

 

MEER INFO

Leefgebied

Grijze roodstaartpapegaaien komen van nature voor in equatoriaal Afrika, in landen als Sierra Leone, Ghana en Ivoorkust, en op het eiland Principe in de Golf van Guinee. Ze komen tot 2200 meter hoogte voor.

Leefgebied grijze roodstaartpapegaai

De grijze roodstaartpapegaai is een typische boomvogel en leeft in tropische regenwouden, mangroven en vochtige savannen. Aan de randen van het woud in het overgangsgebied naar het open land vindt hij zijn ideale habitat.

Uiterlijk

Deze vogel heeft een effen zilvergrijs verenkleed, rond de ogen een lichtgrijze huid en een korte rode staart. Lengte van kruin tot staartpunt is ongeveer 35 tot 40 centimeter.

Grijze roodstaartpapegaai   Grijze roodstaartpapegaai

Voortbeweging

Ze vliegen rechtlijnig en soms op grote hoogte.

Wetenswaardigheden

Papegaaien zijn intelligente dieren die, volgens sommige onderzoekers, een intelligentie hebben van een kind van 3 tot 5 jaar oud.
Hun intelligentieniveau wordt daarom ook wel vergeleken met de intelligentie van chimpansees en dolfijnen.
Ze kunnen enorm goed geluiden imiteren en in gevangenschap kunnen ze tot wel 750 verschillende woordjes leren.
Voedsel in de natuur
In het wild worden naast palmnoten (ongeveer 80% van hun dieet) vruchten, noten, bessen, zaden, schors, bloemen en bloemknoppen gegeten.

Gedrag

Grijze roodstaartpapegaaien zijn erg sociale dieren maar ze zijn schuw en blijven weg van mensen, dorpen en steden. Net als alle andere vogels hebben deze papegaaien géén stembanden en communiceren met elkaar met harde schreeuw- en fluittonen door trillingen in de syrinx (een combinatie van kraakbeen en membranen). Ze kunnen enorm goed geluiden imiteren en in gevangenschap kunnen ze tot wel 750 verschillende woordjes leren. Berucht zijn ringtones, die de papegaai steeds uit het hoofd leert. Er zijn echter ook grijze roodstaartpapegaaien die helemaal géén woord leren spreken.

Ze brengen de dag door met hun partner en soms in kleine groepjes van pakweg 20 tot 30 vogels. Ze zitten dan het liefst op een tak boven het water of op eilandjes in rivieren. Als het begint te schemeren, vormen ze grotere groepen en gaan gezamenlijk op zoek naar voer.

Als in een bepaald seizoen een gebied te droog wordt trekken ze naar minder droge gebieden.

Predatie

Natuurlijke vijanden zijn roofvogels (palmgieren en valkachtigen) en slangen. Kuikens worden ook wel door apen uit de nesten gehaald.

Voortplanting in de natuur

Het broedseizoen varieert per locatie maar lijkt samen te vallen met het droogteseizoen. Grijze roodstaartpapegaaien broeden 1 tot 2 keer per jaar. Wanneer ze met 3 tot 5 jaar geslachtsrijp zijn kiezen ze zorgvuldig een partner voor het leven.

Ze broeden in losse groepjes en samen maken ze een nest in een boomholte, soms in een verlaten holte van een specht. Hierbij heeft ieder paartje zijn eigen boom. Het vrouwtje legt, met tussenpozen van 2 tot 5 dagen, 3 tot 5 eieren waarop ze gedurende ongeveer 30 dagen broedt terwijl het mannetje oppast en voor het eten zorgt. Beide ouders verzorgen de kuikens die na 12 weken uitvliegen.

Grijze roodstaartpapegaaien worden in het wild niet ouder dan 22 jaar maar in gevangenschap kunnen ze 40 tot 50 jaar worden.

Bedreiging

De grootste bedreiging is de mens, door habitatvernietiging, maar zeker voor deze soort ook de illegale handel in exotische dieren. Daarom staat de vogel sinds oktober 2016 als "bedreigd" op de Rode Lijst van de IUCN en verder zijn er maatregelen in discussie om de handel van uit het wild gevangen dieren te beperken.

Adopteer deze Grijze roodstaartpapegaai