en fr es

Indische antilope Antilope cervicapra

Indische antilope - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Indische antilope

Kenmerken

Grootte:
120 cm
Voedsel:
Grassen en granen
Gewicht:
32 - 43 kg
Leeftijd:
18 jaar/ans/years
Draagtijd:
5.5 maand/mois/month
Status:
Minste zorg
Familie:
Indische antilope
Leefomgeving:
Open bosland en semiwoestijn gebieden
Leefgebied:
India en Pakistan

Dieren in onze sanctuary

Surekha
Geboortedatum
18-06-2013
Datum aankomst
16-09-2015
Surekha

Surekha werd binnengebracht odoor Zoo Parc Overloon. Ze was een surplusdier.


Radjen
Geboortedatum
08-06-2013
Datum aankomst
08-06-2013
Radjen

Radjen werd binnengebracht door Zoo Parc Overloon. Hij was een surplusdier.


Waar voelt hij zich op zijn best?

Hij komt voor in Zuid-Azië, met name in sommige delen van India en in het westelijke deel van Pakistan op open vlakten.  Ze kunnen daar grote schede aanrichten aan landbouwgewassen.

Wat eet hij graag?

Zijn voedsel bestaat voornamelijk uit gras en graan.

 

MEER INFO

Leefgebied

Indische antilopen leven in open bosland en semiwoestijn gebieden in India en Pakistan. Ze blijven graag in de buurt van graslanden.

Leefgebied Indische antilope

Uiterlijk

De vachtkleur van de mannetjes verschilt van die van de vrouwtjes. Mannetjes zijn donker bruin terwijl de andere sekse een geelachtige kleur vacht heeft. Beide geslachten hebben een witte buik en ook de binnenkant van de poten is wit. Tevens is de vacht rond de ogen wit.

Indische antilope  Indische antiope

Bij mannetjes wordt de vachtkleur donkerder naarmate ze ouder worden. Alleen de mannelijke dieren krijgen hoorns, die een lengte van 50 tot 61 centimeter krijgen.

Voortbeweging

Indische antilopen kunnen uitstekend rennen. Ze kunnen maar liefst 65 km per uur rennen over een afstand van 25 kilometer.

Wetenswaardigheden

Het reukvermogen en het gehoor van de Indische Antilopen is niet goed ontwikkeld. Om toch aan gevaar te ontkomen gebruiken ze hun goede kijkvermogen.

Voedsel in de natuur

Deze dieren zijn grazers. Ze voeden zich met grassen en granen.

Gedrag

De Indische antilope leeft in groepen van vijf tot wel vijftig dieren. De groep bestaat uit één mannetje met vrouwtjes en hun jongen. In de seizoenen dat het koel is, zijn de dieren de hele dag actief, maar op warme dagen rusten de dieren op het heetst van de dag in de schaduw.

Predatie

De grootste gevaren voor de Indische Antilopen zijn katachtige en hondachtige dieren. Diersoorten als de Indische cheetah en wolven zijn een grote bedreiging voor de antilopen.

Voortplanting in de natuur

De Indische antilope heeft geen speciale paartijd. Paren gebeurd het hele jaar door, met pieken in de periodes maart - april en augustus – oktober. Als een mannetje bronstig is bakent hij zijn territorium af met uitwerpselen en is hij erg agressief tegenover andere mannetjes. Na ongeveer 5,5 maand wordt het bijna vier kilo zware jong geboren. Vrijwel meteen na de geboorte kan het jong rennen. Twee maanden lang blijft het kleintje bij zijn moeder drinken.

Bedreiging

De Indische antilope wordt bedreigd door de mens, omdat op hen gejaagd wordt voor het vlees. Ook zetten boeren in Pakistan en India vallen om te voorkomen dat hun hele oogst door deze dieren wordt verwoest.

Adopteer deze Indische antilope