en fr es

Kalkoen Ronquieres Meleagris gallopavo

Kalkoen Ronquieres - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Kalkoen Ronquieres

Kenmerken

Grootte:
1,2 m
Voedsel:
Zaden en insecten
Gewicht:
9 - 10 kg
Leeftijd:
15 jaar/ans/years
Status:
Minste zorg
Familie:
Kalkoen Ronquieres
Leefgebied:
Noord- en Centraal-Amerika

Dieren in onze sanctuary

Koen
Geboortedatum
01-01-2012
Datum aankomst
31-07-2012

Koen en Kala werden binnengebracht op 01/06/2015 door een particulier.  Zijn buurman kon niet meer tegen het lawaai van deze dieren en eiste dat deze dieren zouden verdwijnen.  Nu zitten Kala en Koen in de kinderboerderij volop lawaai te maken zoals kalkoenen het horen te doen.


Waar voelt hij zich op zijn best?

De Ronquières is een zeer oud inlands kalkoenenras waarvan de eerste sporen reeds opduiken in de zestiende eeuw, amper enkele tientallen jaren na de ontdekking van de kalkoen in Midden-Amerika door de Spaanse ontdekkingsreizigers. Dit ras dankt zijn naam aan de gemeente Ronquières nabij Brussel waar deze kalkoen op grote schaal op ambachtelijke wijze werd gekweekt vanaf de achttiende eeuw.

Wat eet hij graag?

Hij eet graag zaden en insecten.

Weetje

Deze kalkoen kan vliegen, terwijl zijn soortgenoten in Amerika dat niet meer kunnen.

 

MEER INFO

Habitat en leefgebied
De wilde kalkoen komt voor in Noord- en Centraal-Amerika. Het heeft een voorkeur voor bosrijke gebieden, voornamelijk deze met hardhout en naaldbomen met wat open plekken.

Voeding
Zaden, noten, bessen, wortels en insecten. Occasioneel kan hier ook wel eens een kleine amfibie of reptiel bij komen.

Uiterlijk
Een kalkoen is een grote vogel met een naakte, rode kop. Bij mannetjes kan er een heel opvallende vlezige lel gezien worden nabij de snavel. Hoewel dit er heel raar kan uitzien, is dit perfect normaal. Mannetjes zijn ook wat kleurrijker en imposanter gebouwd, zeker als ze hun borst nog wat vooruitsteken. Deze heeft vaak extra bevering. Ze hebben ook sporen die tot 5 centimeter lang kunnen worden.

Levenswijze
Ze kunnen zowel snel lopen als redelijk goed vliegen, hoewel ze altijd dicht bij de grond blijven tijdens de vlucht. ’s Nachts slapen ze in bomen om zich veilig te stellen van predatoren.

Wetenswaardigheden
Ze werden al als voedselbron gehouden door de Maya’s.

De gedomesticeerde kalkoen is een nakomeling van een Mexicaanse ondersoort. De gedomesticeerde kalkoen is later ook met een omweg terug gekeerd naar Noord-Amerika. Men wist niet dat er daar ook al een ondersoort van de kalkoen rondliep.

De Ronquières kalkoen is een specifiek, zeer oud ras dat zijn oorsprong vindt in het gelijknamige dorp in Henegouwen. Het ras was verdwenen na de tweede wereldoorlog, maar in de jaren ‘90 herontdekt in de Kempen.

De naam kalkoen verwijst naar Calicut, een stad in Indië. Ook het Franse woord, dinde, verwijst naar Indië. De Engelse benaming, turkey, verwijst natuurlijk naar Turkije. Deze namen waren oorspronkelijk ook gebruikt voor de parelhoen, een Afrikaanse vogel waarvan men bij aanvang dat het om dezelfde soort ging.

Kalkoen is het traditionele gerecht dat op Thanksgiving gegeten wordt in Amerika. Dit wordt gevierd op de vierde donderdag van november en was oorspronkelijk een dankfeest voor de oogst. Elk jaar wordt er ook een kalkoen gratie verleent door de zittende president. Het was bijna de nationale vogel van Amerika, voor dat het naar de Amerikaanse zeearend ging.
Als een mannelijke kalkoen zijn weerspiegeling ziet, zal het wel eens durven aanvallen. Dus het kan wel gebeuren dat je een kalkoen een auto ziet bevechten.

Het is familie van de fazant.

Predatie
Verschillende soorten jagen op kalkoen. Eieren en kuikens worden bejaagd door wasberen, opossums, stinkdieren, vossen, knaagdieren en slangen. Iets oudere kalkoenen moeten opletten van verschillende roofvogels en slangen. Volwassen moeten dan zich zien te verbergen van coyotes, wolven, lynx. De grootste mannetjes zijn meestal veilig, buiten als ze te dicht bij het water komen waar een alligator rondzwemt.

Ze verdedigen zich met hun sterke poten, waar bij de mannetjes de sporen zeker van pas komen. Maar ook hun bek en grootte kunnen helpen met het verdrijven van hun vijand. Het gebeurt ook wel eens dat ze een mens aanvallen als die te dicht komt.

Voortplanting in de natuur
Mannetjes zijn territoriaal tijdens het broedseizoen, waarin ze dan met meerdere vrouwtjes paren. Ze verleiden de vrouwtjes met een balts, een soort dans waarbij ze hun staart en vleugels spreiden en de kop opgeheven houden. Het vrouwtje legt 10 tot 14 eieren, die over een maand heen worden uitgebroed.

Bedreiging
De wilde kalkoen is “Niet Bedreigd”.

Adopteer deze Kalkoen Ronquieres