en fr es

Muisparkiet Myiopsitta monachus

Muisparkiet - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Muisparkiet

Kenmerken

Grootte:
29 cm
Voedsel:
Zaden, bladeren, bloemen, bessen, insecten
Gewicht:
125 gr
Leeftijd:
10 - 15 jaar/ans/years
Status:
Minste zorg
Familie:
Muisparkiet
Leefgebied:
Zuid-Amerika

Dieren in onze sanctuary

Myio
Datum aankomst
11-04-2015
Myio

Myio werd door overheidsdiensten in beslag genomen op het vliegveld. Hij en vele andere vogels werden daar aangetroffen als ‘handelswaar’ bestemd voor de illegale handel.


Waar woont hij het liefst ?

Ze zijn vooral te vinden in landbouwgebieden en aangrenzende bossen in Zuid-Amerika. Bij hun zoektochten naar voedsel kunnen ze hier grote schade aanrichten aan gewassen, zoals graan en mais.

Wat eet hij graag ?

In het wild bestaat het menu voornamelijk uit bloemknoppen, jong blad, boombast, bessen en verse zaden.  In de broedtijd worden ook rupsen en kleine insecten gegeten.

Weetje

Buiten de broedtijd komen ze voor in grote zwermen van wel 50 tot 200 exemplaren.

 

MEER INFO

Habitat en leefgebied
Argentinië en delen van de omringende landen, vooral in het zuiden van Brazilië. Maar ze als invasieve exoot ook aanwezig in Noord-Amerika en Europa.

Voeding
Bessen, zaden, jonge blaadjes en bloemknoppen. Maar in de broedtijd, wanneer er meer energie nodig is, komen hier ook rupsen en insecten bij.

Uiterlijk
Alle parkieten zijn een soort kleine papegaaiachtigen en hebben dus ook de kenmerkende kromme snavel (in dit geval oranje tot roze), die ze goed kunnen gebruiken noten te kraken, maar ook als extra houvast bij het klimmen. Hun achterhoofd, buik en staart zijn opvallend groen, maar zijn verder lichtgrijs op de kop en borst. Delen van hun vliegveren zijn donkerblauw. Er zijn andere kleurvarianten, maar dit zijn gekweekte exemplaren.
Ze worden (inclusief staart) 30 cm lang.

Levenswijze
Het zijn kolonievormende vogels, wat uitzonderlijk is voor papegaaiachtigen. Waarschijnlijk komt dit omdat in hun natuurlijk habitat weinig bomen voorkomen, en ze dus wel niet anders kunnen dan met verschillende paartjes dezelfde bomen gebruiken om hun nest van stengels en takken te maken. Er zijn verschillende ingangen voor elk paartje, maar in principe is het één groot nest. Deze gezamenlijke “appartementen” kunnen heel groot worden en zo zwaar dat de takken doorbuigen van het gewicht.
Dit nest wordt continu gebruikt, ook buiten het broedseizoen, maar soms vormen er zich ook grote zwermen tot 200 parkieten die op zoek gaan naar voedsel en zo akkerlanden kunnen leegroven.
Ze worden in gevangenschap tot 20 jaar oud.

Wetenswaardigheden
Wordt ook de monniksparkiet genoemd. Ze zijn populair als huisdier omdat ze vroeg kunnen leren “spreken”.
Vrouwtjespapegaaien worden poppen genoemd.
In parken in België kan je ook wel eens een andere soort groene papegaai zien rondvliegen, maar dit zijn vaak halsbandparkieten, een Afrikaanse en Indische soort. Deze zijn meer egaal groen en hebben een opvallende rode snavel en een zwarte “halsband”. De muisparkiet zit wel ook in Brussel.

Voortplanting in de natuur
Het vrouwtje legt vijf tot twaalf eieren, die na een 24-tal dagen uitkomen. Beide ouders helpen bij het uitbroeden en opvoeden van de kuikens.

Bedreiging
De soort is “Niet Bedreigd”. In hun natuurlijk areaal worden ze soms zelfs als een pestsoort gezien door landbouwers voor hun gewassen. Door de aanplantingen van Eucalyptus hebben ze namelijk veel meer plaats om nesten te bouwen. Omdat ze een gevaar kunnen vormen voor gewassen, zijn ze verboden te houden in delen van de Verenigde Staten en Australië.

Adopteer deze Muisparkiet