en fr es

Pinchéaap Saguinus oedipus

Pinchéaap - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Pinchéaap

Kenmerken

Grootte:
21 - 26 cm
Voedsel:
Insecten, fruit en plantenextracten als gom, latex en sappen, kleine amfibieën of reptielen.
Gewicht:
410 - 430 gr
Leeftijd:
25 jaar/ans/years
Draagtijd:
5 maand/mois/month
Status:
Ernstig bedreigd
Familie:
Pinchéaap
Leefomgeving:
Het noordwesten van Colombia

Dieren in onze sanctuary

Rikchaq
Geboortedatum
01-01-2011
Datum aankomst
06-06-2016
Rikchaq

Rikchaq werd binnengebracht samen met Nawpa, Allqua en Rabal door stichting AAP. De dieren werden in beslag genomen door de Franse overheid bij een vrouw die wel een 100 tal zuid-amerikaanse aapjes zitten had. Dit voor de fok en om handel mee te drijven. De dieren verbleven er in erbarmelijke toestand. Agressie, stress, inteelt, verkeerde voeding ? en ga zo maar door. Het duurde nog enkele jaren vooraleer de dieren daadwerkelijk werden weggehaald. Gelukkig heeft Rikchaq nu een beter leven op De Zonnegloed.


Allqa
Geboortedatum
23-06-2014
Datum aankomst
06-06-2016
Allqa

Allqua werd binnengebracht samen met Nawpa, Rikchaq en Rabal door stichting AAP. De dieren werden in beslag genomen door de Franse overheid bij een vrouw die wel een 100 tal zuid-amerikaanse aapjes zitten had. Dit voor de fok en om handel mee te drijven. De dieren verbleven er in erbarmelijke toestand. Agressie, stress, inteelt, verkeerde voeding ? en ga zo maar door. Het duurde nog enkele jaren vooraleer de dieren daadwerkelijk werden weggehaald. Gelukkig heeft Allqua nu een beter leven op De Zonnegloed.


Waar voelt hij zich op zijn best ?

Pinché-aapjes leven in het tropisch regenwoud en open bosgebieden in het noordwesten van Colombia. Ze zijn zeer gevoelig voor veranderingen in hun leefgebied, wat ze erg kwetsbaar maakt.

Wat eet hij het liefst ?

Pinché-aapjes eten voornamelijk insecten en fruit , maar ook boomsappen, planten, kleine gewervelde dieren en vogeleieren. Om voldoende vocht binnen te krijgen likken ze aan boombladeren die vochtig zijn door regen of mist.

Indringers afschrikken

Als er indringers in het territorium van de pinché-aapjes komen, vallen ze deze niet fysiek aan. Ze proberen de indringers af te schrikken door hard te roepen en hun herkenbare witte haren op hun kop en nek overeind te zetten. Daarbij tonen ze hun achterste en geslachtsdelen aan de indringers als waarschuwing.

Ernstig bedreigd

Pinché-aapjes zijn ernstig bedreigd. Hun leefgebied wordt vernietigd door het kappen en verbranden van bos om landbouwgrond te creëren. Een andere oorzaak van hun bedreigde status is de illegale handel van deze aapjes.

 

MEER INFO

Leefgebied

Pinchéaapjes hebben een klein verspreidingsgebied in het noordwesten van Colombia. Hier leven ze voornamelijk in vochtige tropische bossen, droge loofbossen en secundaire bossen. Ze bevinden zich meestal hoog in de bomen, maar het kan voorkomen dat ze op de grond tussen de bladeren naar voedsel gaan zoeken.

Leefgebied pinchéaapje

Uiterlijk

Het pinchéaapje is gemakkelijk te herkennen. Ze hebben namelijk een grote bos lang wit haar van het voorhoofd tot de nek wat over de schouders hangt. De rug is bruin en de onderkant van de ledematen zijn geelachtig wit. Het lichaam en de binnenkanten van de dijen zijn oranje-rood net als het begin van de staart. De punt van de staart is zwart. Ze hebben, behalve aan de grote teen waar een platte nagel op zit, scherpe klauwen in plaats van nagels.

Pinchéaapje  Pinchéaapje

Ze zijn 20,8 tot 26,9 cm groot met een staartlengte van 33 tot 41 cm. Ze wegen 260 tot 380 gram. De mannetjes en vrouwtjes zijn even groot en hebben geen uiterlijke verschillen.

Wetenswaardigheden

Het dominante vrouwtje kan seksueel gedrag van andere vrouwtjes met geuren onderdrukken.
Pinchéaapjes hebben, behalve de grote teen waarop een platte nagel zit, scherpe klauwtjes in plaats van nagels.
Verschillende groepen gaan niet vechten maar dreigen.
Voedsel in de natuur
In de natuur bestaat het dieet van de pinchéaapjes voornamelijk uit insecten, fruit en plantenextracten als gom, latex en sappen. Insecten vormen 40% van hun dieet. Het aandeel vruchten bestaat uit 38,4% en gom 14,4%. Daarnaast wil het nog wel eens voorkomen dat ze kleine amfibieën of reptielen eten.

Predatie

Bekende predatoren zijn, naast mensen,  wilde katten, honden, slangen en roofvogels.

Gedrag

Pinchéaapjes zijn erg sociale dieren die in groepjes van 3 tot 9 dieren leven, waarvan één mannetje en één vrouwtje seksueel actief zijn. De andere dieren in de groep kunnen zowel nakomelingen als niet-familieleden zijn.

Zelfs als andere vrouwtjes volwassen zijn, vertonen zij in de groep geen seksueel gedrag. Het dominante vrouwtje onderdrukt namelijk seksueel gedrag van de andere vrouwtjes door geurstoffen. Deze geurstoffen verspreidt ze door met haar genitaliën over takken te strijken. Niet-gerelateerde mannetjes kunnen andere vrouwtjes echter wel bevruchten maar deze zwangerschappen leveren in de regel weinig resultaat op. Het dominante vrouwtje is ook dominant over het mannetje.

Als een lid van het dominante paartje sterft, valt de groep uit elkaar. Dan worden namelijk de volwassen dieren van dezelfde sekse als het dier dat gestorven is seksueel actief en gaan ze met elkaar vechten.

Het territorium is 7 tot 10 hectare groot en wordt afgebakend met geuren. Wanneer verschillende groepen elkaar tegenkomen blijft het bij dreigen in plaats van dat ze gaan vechten.

Voortplanting in de natuur

Pinchéaapjes zijn monogaam, dit betekent dat zij een paartje voor het leven vormen. De draagtijd is gemiddeld 145 dagen en meestal worden er twee jongen geboren. De paartijd is in september/oktober en februari/maart. Door speciale geurstoffen af te zetten laat het vrouwtje merken dat ze vruchtbaar is. Voor de paring likt het vrouwtje het mannetje in het gezicht. Tijdens de paring rolt ze haar staart op.

Een paartje kan twee à drie maal per jaar twee jongen krijgen. De geboorte vindt 's nacht plaats in een holle boom. De hele groep zorgt voor de jongen. Het vrouwtje draagt de jongen alleen als ze gevoed worden, verder zorgt het mannetje samen met de oudere jongen voor de pasgeboren jongen. De twee oudste nakomelingen blijven meestal zeer lang bij de ouders. De andere jongen verlaten de oudergroep als ze volwassen zijn. Ze zijn dan ongeveer twee jaar oud.

Bedreiging

Pinchéaapjes hebben vooral te lijden onder het verlies van leefgebied en de dierenhandel. Er zijn natuurreservaten ingericht om deze soort te kunnen behouden. De IUCN heeft pinchéaapjes geclassificeerd als "Ernstig bedreigd".

Adopteer deze Pinchéaap