en fr es

Rendier / Kariboe Rangifer tarandus

Rendier / Kariboe - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Rendier / Kariboe

Kenmerken

Grootte:
1.40 m
Voedsel:
Rendiermos, een korstmos. In de lente wordt dit aangevuld door andere korstmossen, bladeren en paddenstoelen. GEVANGENSCHAP : Rendierenkorrel, browserbrok, hertenkorrel, bietenpulp, hooi, heidehooi, takken
Gewicht:
100 kg
Leeftijd:
15 jaar
Draagtijd:
240 dagen
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Rendier / Kariboe
Leefomgeving:
Toendra's van Noord-Europa, Azië en Noord-Amerika

Dieren in onze sanctuary

Mika
Geboortedatum
02-05-2011
Datum aankomst
20-03-2013
Mika

Mika en Niels zijn binnengebracht door de Zoo van Antwerpen.  De Zoo kon deze dieren niet meer houden en vonden nergens plaats voor hen.  Zo kwamen ze naar De Zonnegloed.  Nu kunnen Mika en Niels verder gerust zijn dat ze nog een hoopvol leven tegemoet gaan.


Niels
Geboortedatum
05-04-2012
Datum aankomst
22-03-2013
Niels

Niels en Mika zijn binnengebracht door de Zoo van Antwerpen.  De Zoo kon deze dieren niet meer houden en vonden nergens plaats voor hen.  Zo kwamen ze naar De Zonnegloed.  Nu kunnen Mika en Niels verder gerust zijn dat ze nog een hoopvol leven tegemoet gaan.


Waar voelt hij zich op zijn best?

Alaska, Noord-Amerika en Siberië op de besneeuwde poolcerkel.

Wat eet hij graag?

Bladeren, bessen, zwammen en korstmossen.

 

MEER INFO

Leefgebied

Rendieren komen voor in de arctische toendra’s en subarctische bossen van Noord-Amerika, Noord-Europa en Azië.

Leefgebied rendier

Uiterlijk

Rendieren hebben een dubbele vacht; een wollige ondervacht en een beschermende bovenvacht bestaande uit rechte holle haren. De kleur van de vacht varieert van bijna wit tot donker grijsbruin. De onderkant van hun romp is lichter van kleur en de poten zijn over het algemeen donker net als de band die over de lage romp loopt. Op de keel zit een pluk met wat langer wit haar terwijl het gezicht meestal wat donkerder is.

De hoeven zijn heel groot en vormen een bijna cirkelvormige afdruk. Ze functioneren als een soort sneeuwschoen zodat de rendieren niet in de sneeuw wegzakken.

Rendier Afbeeldingsresultaat voor RENDIER

Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben een gewei met lange takken en naar voren gerichte zijtakken, die samen op een soort schep lijken. Bij vrouwtjes kan het gewei 23 tot 50 cm worden en bij mannetjes kan het gewei wel een lengte tot 130 cm bereiken en daarbij ongeveer 15 kg wegen. Kalfjes krijgen hun gewei wanneer ze 2 maanden oud zijn.

Voortbeweging

Rendieren zijn harde lopers. Per dag kunnen ze makkelijk 55 km afleggen en kunnen ze wel een snelheid van 60 km per uur halen.

Ze kunnen goed zwemmen door de vacht. De vacht houdt namelijk veel lucht vast en fungeert dan als zwemband.

Wetenswaardigheden

De bevolking van Lapland consumeert het vlees van de rendieren, gebruikt de vacht voor kleding als schoenen en dekens. Daarbij gebruiken de mensen de melk van de rendierkoeien om kaas en boter van te maken en van de geweien worden messen en spullen voor in het huishouden gemaakt.

Voedsel in de natuur

Het dieet van de rendieren is in de zomer het meest variabel, wanneer ze bladeren van wilgen en berken kunnen eten. Verder eten ze ook wel korstmossen (rendiermos), kruiden, paddenstoelen, zeggen en knopen van dwergberken.

Voedsel in de dierentuin

De rendieren krijgen in de dierentuin ook een gevarieerd dieet. Ze krijgen onder andere hertenbrok, hooi, zemelen en takken en twijgen.

Gedrag

Rendieren zijn zwervers. Ze leven in kuddes van soms wel 1000 dieren. Vanwege het extreem koude klimaat in hun leefgebied trekken ze elke winter naar de lager gelegen gebieden. In hevige sneeuwstormen kunnen zij makkelijk overleven en de weg vinden. De trek van de rendieren is ook beroemd. In sommige streken maken ze in langgerekte kuddes twee keer per jaar een tocht van ruim 2000 km. De meeste groepen overwinteren in bossen, waar de sneeuwlaag niet zo hoog is als op de open vlaktes.

ln september, vlak voor de bronstijd, sluit een mannetje zich aan bij de vrouwtjes, en leven de dieren in haremverband (1 mannetje en meerdere vrouwtjes). In de lente sluiten de kuddes zich aan bij grotere kuddes.

In tegenstelling tot de mannetjes, werpen de vrouwtjes hun gewei niet af na de paartijd. Zij hebben het in de winter nog nodig om mannetjes te verjagen. In de winter, als er sneeuw ligt, eten de jongen namelijk van de grond die de moeder met de hoeven sneeuwvrij heeft gemaakt. De mannetjes willen hun dan wel graag verjagen en eten van de grond die zij heeft vrijgemaakt. Zonder het gewei zou het vrouwtje niets tegen de mannetjes kunnen beginnen en zou het jong omkomen van de honger.

Predatie

De natuurlijk vijand van het rendier is de wolf. Die grijpt vooral zwakke, zieke, oude of achtergebleven dieren. Kalveren en zieke dieren vallen daarnaast vaak ten prooi aan vossen, raven en arenden. Zij eten ook de kadaverresten op die de wolven achterlaten. De rendieren die in Europa leven hebben nauwelijks nog natuurlijke vijanden. De dode dieren die bij deze kuddes zijn, worden meestal opgegeten door vossen.

Voortplanting in de natuur

De meeste paringen vinden plaats in oktober. Na een draagtijd van ongeveer 228 dagen worden de jongen laat in mei of vroeg in juni geboren. Over het algemeen wordt er per vrouwtje één jong geboren. Heel soms worden er tweelingen geboren, maar dit is echt heel zeldzaam. Als er genoeg voedsel is te vinden werpen de rendieren elk jaar een jong, maar in gebieden met minder voedsel kunnen ze soms jaren overslaan.

Bedreiging

Ondanks dat in Alaska het aantal rendieren bijna het tweevoud is van het aantal inwoners, worden de rendieren in het aangrenzende Amerika wel beschouwd als bedreigd. Deze bedreiging wordt veroorzaakt door onder andere overmatige jacht op deze dieren en door verlies van leefgebieden.

 

Adopteer deze Rendier / Kariboe