en fr es

Streepkopgans Anser indicus

Streepkopgans - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Streepkopgans

Kenmerken

Grootte:
71 - 76 cm
Voedsel:
Grassen, bladeren, granen
Gewicht:
1.8 - 3.2 kg
Leeftijd:
6 jaar/ans/years
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Streepkopgans
Leefomgeving:
De hoogvlaktes van Mongolië en China
Leefgebied:
Centraal Azië

Dieren in onze sanctuary

Dishi
Geboortedatum
01-01-2014
Datum aankomst
17-12-2014

De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Dishi is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.


Chu
Datum aankomst
17-12-2014

De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Chu is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.


Waar voelt hij zich op zijn best ?

De streepkopgans of Indische gans leeft het liefst in de natte weilanden, vennen, moerassen en rietgebieden van Mongolië en China. Tijdens de wintermaanden trekken ze naar de moerassen, meren en rivieren van o.a. India.

Wat eet hij graag ?

Ze eten voornamelijk vegetarisch: grassen, granen, blaadjes en wortels.

MEER INFO

Leefgebied

Hun broedgebieden liggen in centraal-Azië zoals Tibet, Kazakhstan, Mongolië en Rusland en overwinteren doen ze meer naar het zuiden, waaronder Indië en Pakistan. Daarvoor vliegen ze dus over de Himalaya heen. Ze zijn hier en daar ontsnapt te vinden in o.a. Nederland, Florida en Groot-Brittannië maar de populaties zijn (nog) niet zo vergevorderd dat er over een invasieve exoot kan gesproken worden.

Het zijn vogels die gebruik maken van de meren in de bergen om te broeden. In het zuiden maken ze eerder gebruik van akkerlanden.

Uiterlijk

De streepkopgans heeft een lengte van ongeveer 75 cm met een gewicht van 1,8 tot 3,2 kg. Zijn vleugelspanwijdte bedraagt 1,4 – 1,6 meter.

Deze gans is een relatief kleine, lichtgrijze gans met een donkerbruine achternek die doorloopt op achterhoofd en vanaf daar lopen twee strepen schuin omlaag naar zijn oog en oor. Hij heeft een witte kop en keel, doorlopend in een witte streep langs de zijkant van de hals. De voorhals en buik zijn lichtbruingrijs van kleur. De snavel en poten zijn oranje.

Levenswijze
Ze leven in kolonies van duizenden ganzen samen, vooral op het Tibetaans plateau. Dit doen ze soms op grote hoogte, en vliegen kunnen ze nog hoger. Meestal blijven ze wel wat “lager” dan de hoogste toppen en beperken ze zich tot bergpassen op ongeveer 5700 m hoogte. Toch is dit bijzonder voor een dier dat vliegt. Op zo’n hoogte is er al weinig zuurstof, en vliegen vraagt veel inspanning, op dan nog eens ijlere lucht waardoor ook nog eens moeilijker is om te vliegen. Hun bloedsomloop is dan ook aangepast om zo efficiënt mogelijk zuurstof op te nemen, en hebben ze relatief gezien brede vleugels.

Hun migratieroute doen ze in etappes, en ze vliegen meestal ’s nachts. De koudere lucht helpt ze hierbij om zo hoog te kunnen vliegen.

Op hun overwinteringsplaatsen vreten ze zich dan vol met rijst, tarwe en andere graangewassen, tot groot ongenoegen van de plaatselijke boeren.

Wetenswaardigheden

Een meer gebruikte naam is de Indische gans.

Ze waren één van de eerste slachtoffers van het H5N1 virus, één van de vele vormen van vogelgriep die al een paar keer tot grote paniek onder de mensheid heeft geleid.

Hij maakt een nasale, toeterende roep, een geluid dat je niet meteen met een gans wou linken.

Deze gans is een van ’s werelds hoogst vliegende vogels. De hoogst vliegende gans waargenomen vloog op een hoogte van 7290 meter. In een studie van de Britse universiteit van Bangor, werden 91 ganzen van een GPS voorzien en werd gemeten dat de meesten onder de 5500 meter hoogte bleven.

Voedsel in de natuur

Ze eten voornamelijk vegetarisch: waterplanten, grassen, graangewassen, blaadjes en wortels.


Predatie

Vossen, raven, kraaien en meeuwen zullen de eieren proberen te stelen, of eventueel jonge kuikentjes. Zeearenden zouden ook wel volwassen dieren aanvallen.

Voortplanting in de natuur

De streepkopgans broedt in zijn oorspronkelijk verspreidingsgebied vanaf eind mei-juni, maar in Nederland vanaf half april-begin mei. Eén legsel bestaat meestal uit 4-6 eieren. De broedduur is ongeveer 27 tot 30 dagen. Hij broedt solitair of in los-vaste kolonies tot enkele tientallen paren. Ze nesten vaak langs de rand van het water, en het liefst op eilanden; ze gebruiken steeds zelfde nest. Vrouwtjes van een lagere rang proberen soms hun eieren in het nest van een hoger gerangschikt vrouwtje te leggen.

De jongen kunnen zichzelf voeden na 3-4 dagen, maar zijn pas vliegvlug na 49-60 dagen.

Bedreiging

Wordt door de IUCN Red List geklasseerd als ‘Niet Bedreigd’.

De streepkopgans komt over een héél grote oppervlakte voor, die moeilijk bereikbaar is, en daarom is het moeilijk om hun aantallen goed in de gaten te houden.

 

Bron: https://www.vogelbescherming.nl

Adopteer deze Streepkopgans