en fr es

Wasbeer Procyon lotor

Wasbeer - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Wasbeer

Kenmerken

Grootte:
60 - 90 cm
Voedsel:
Fruit, noten, vis, insecten, kikkers en vogeleieren. Hij is vooralgek op kreeft
Gewicht:
1.8 - 10 kg
Leeftijd:
21 jaar/ans/years
Draagtijd:
2 maand/mois/month
Status:
niet bedreigd
Familie:
Wasbeer
Leefomgeving:
Zuid-Canada en de Verenigde Staten. Ze zitten het liefst bij een water aangrenzend met bos

Dieren in onze sanctuary

Tsefanie
Geboortedatum
18-06-2018
Datum aankomst
18-06-2018
Tsefanie

Tsefanie werd door een particulier afgestaan aan een NHC en kwam zo in De Zonnegloed terecht. Nu kan ze samen met soortgenoten leven en De Zonnegloed haar thuis noemen.


Tsiyi
Datum aankomst
15-12-2015
Tsiyi

Tsiyi is ergens ontsnapt en werd binnengebracht in het Natuurhulpcentrum door de Nederlandse Dierenbescherming.


Tapco
Datum aankomst
15-12-2015
Tapco

Tapco ontsnapte uit Kasteelpark Born, maar nadat hij gevangen werd, wilden ze het dier niet terug omdat ze niet konden achterhalen hoe hij had kunnen ontsnappen.


Tuari
Datum aankomst
15-12-2015
Tuari

Nadat Tuari ergens ontsnapt of vrijgelaten was, werd hij gevonden omdat hij door het dak gevallen was van een huis in Roermond, Nederland.


Tsé
Datum aankomst
15-12-2015
Tsé

Tsé werd door een particulier, die niet meer voor hem kon zorgen, afgestaan aan een NHC en kwam zo in De Zonnegloed terecht. Nu kan hij samen met soortgenoten leven en De Zonnegloed zijn thuis noemen.


Teetonka
Datum aankomst
15-12-2015
Teetonka

Teetonka werd door een particulier afgestaan aan een NHC en kwam zo in De Zonnegloed terecht. Nu kan ze samen met soortgenoten leven en De Zonnegloed haar thuis noemen.


Taima
Datum aankomst
15-12-2015
Taima

Taima werd samen met Tawa in beslag genomen bij een particuliere eigenaar in Montenaken. Hij kweekte met de dieren en verkocht ze.

 


Tawa
Datum aankomst
15-12-2015
Tawa

Tawa werd samen met Taima in beslag genomen bij een particuliere eigenaar in Montenaken. Hij kweekte met de dieren en verkocht ze.


Tutelo
Geboortedatum
01-01-2008
Datum aankomst
02-03-2011
Tutelo

Tutelo werd in Amsterdam,Nederland, al zwemmend in een gracht aangetroffen. Hij werd door de Dierenambulance er uitgehaald en naar AAP gebracht. Nu leeft hij samen met nog andere wasberen in een prachtig verblijf in De Zonnegloed.


Waar voel ik mij het best?

De wasbeer is een roofdier dat voorkomt in Noord-Amerika. Het uiterlijk van dit dier spreekt erg tot de verbeelding met zijn zwart-wit gestreepte borstelige staart en zijn zwarte ‘masker’. Aan zowel de handen als de voeten zitten 5 tenen, hierdoor krijgen ze enorm veel handigheid die je niet vaak ziet in het dierenrijk.

Wat eet hij graag ?

Wasberen zijn opportunistische omnivoren, wat eigenlijk inhoud dat het dier zal eten wat er op dat moment beschikbaar is. Het dieet is dus afhankelijk van de leefomgeving. Hoewel het ingedeeld is als roofdier, eet het ook vaak fruit, zaden en noten. Daarnaast eet het vaak knaagdieren, insecten, kikkers, vis en vogeleieren. Wasberen zijn ook vaak aan de randen van bewoonde gebieden te vinden en zijn berucht voor het leegroven van prullenbakken in de buitenwijken.

Zelfstandige beestjes.

Wasberen zijn ’s nachts actief en zijn solitair. Het zijn erg goede klimmers en ook erg goede zwemmers, hoewel ze dat laatste zelden zullen doen. Wasberen leren ongeveer 2 tot 3 maanden na hun geboorte al hoe ze moeten jagen en naar ander voedsel moeten zoeken. Desondanks blijft de moeder meestal nog voor de jongen zorgen tot ze ongeveer een jaar oud zijn.

Mensen knoeien.

Van origine komt de wasbeer alleen voor in Noord-Amerika. Sinds het begin van 1900 zijn er echter dieren naar Europa gehaald, voornamelijk voor de pelsfokkerij. Hier zijn echter wel eens wat dieren uit ontsnapt en er zijn een aantal dieren in Duitsland in het wild uitgezet. Hierdoor is er in Europa een wilde populatie wasberen ontstaan. Hij is zelfs nu ook al een aantal keer in Nederland en België waargenomen!

 

MEER INFO

Leefgebied

De wasbeer komt voor in het zuiden van Canada tot aan het midden van Amerika. Ze leven daar in bossen, op prairies en zelfs in steden. De ideale leefomgeving van de wasbeer is een bosrijke omgeving in de buurt van water.

Leefgebied gewone wasbeer

Uiterlijk

De wasbeer is lichtgrijs tot zwart van kleur. Kenmerkend aan de wasbeer is het masker rond de ogen en de ringen om de staart. De oren zijn kort en rond en hij heeft kleine ogen. De wasbeer heeft fijne, lange vingers aan zijn voorpoten waarmee hij zijn voedsel kan vasthouden, de nagels kunnen niet ingetrokken worden.

Gewone wasbeer  Gewone wasbeer

Voortbeweging

De wasbeer loopt op vier poten. Een wasbeer wil tijdens het eten nog wel eens op zijn achterwerk gaan zitten. Wasberen zijn goede klimmers en zijn dan ook regelmatig boven in de bomen te vinden. Ook zwemmen gaat ze makkelijk af.

Wetenswaardigheden

Vroeger dacht men dat wasberen hun voedsel wasten, en gaven het dier hierdoor ook hun naam. Dit klopt echter niet. Op de tast wordt in het water en onder stenen naar voedsel gezocht. Een voorwerp dat eventueel voedsel zou kunnen zijn, wordt tussen de voorpootjes heen en weer te gewreven. Zo voelt de wasbeer of het voorwerp een oneetbaar steentje is of een lekker hapje. Dit gedrag lijkt op het wassen van voedsel, maar is het dus niet.
Wasberen zijn uiterst intelligent en erg handig. Met hun lange, fijne vingers is het zeer gemakkelijk voor ze om mosseltjes, vuilnisbakken en deuren open te krijgen.
In de winter gaan wasberen in winterrust waarbij hij om de drie tot vier dagen wakker wordt om eten te zoeken.
Tijdens dee winterrust verliest de wasbeer 30 tot 50 procent van zijn lichaamsvet.
Voedsel in de natuur
De wasbeer is een omnivoor. Hij eet in principe alles wat voorradig is. Het dieet kan bestaan uit knaagdieren, schaal- en schelpdieren, insecten, kikkers, pluimvee en vogeleieren. Ook eten ze fruit en noten.

Gedrag

Wasberen leven in principe solitair, maar op plaatsen waar voldoende voedsel is, komen grote groepen voor. Deze groepen bestaan meestal uit moeders met jongen.

De dieren zijn niet territoriaal en meestal overlappen de leefgebieden van verscheidene dieren elkaar. In normale omstandigheden zijn wasberen vrij schuw, maar in door de mens bewoonde gebieden kunnen ze vrij brutaal worden. Wasberen zijn opportunistische dieren die altijd wel eten vinden.

In de winter gaan wasberen in winterrust. Als een wasbeer in winterrust is, wordt hij om de drie tot vier dagen wakker om eten te zoeken. Tijdens deze winterrust verliest de wasbeer 30 tot 50 procent van zijn lichaamsvet.

Predatie

Wasberen zijn prooidieren voor coyotes, wolven, haviken en uilen. De jongen van de wasberen worden ook door slangen gegeten.

Voortplanting in de natuur

Tussen januari en mei kunnen wasbeervrouwtjes drachtig worden. Ze maken dan een nest in een holle boom of onder boomwortels. Een mannetje gaat in die periode op zoek naar een vrouwtje en kan dan in één nacht wel elf kilometer afleggen.

Na het paren gaat het mannetje direct op zoek naar een ander vrouwtje, hierdoor paart hij soms wel met drie vrouwtjes in één nacht. Er worden tussen de drie en zeven jongen geboren. De jongen worden blind en doof geboren, na ongeveer twee weken gaan hun oren open en een week daarna openen ze hun ogen. Na 20 weken beginnen de jongen al zelf te jagen, maar ze blijven bij hun moeder tot na hun eerste winter.

Bedreiging

De belangrijkste doodsoorzaken zijn honger en uitputting in de wintermaanden of ziekte. Maar ook sterfte door jacht en verkeer komt veel voor. Veel wasberen zijn besmet met een variant van de spoelworm (Baylisascaris procyonis). Deze parasiet is voor wasberen ongevaarlijk, maar kan mensen erg ziek maken. Over verspreiding van hondsdolheid door wasberen hoeven mensen zich geen zorgen te maken. Als wasberen besmet zijn met hondsdolheid zijn ze passief en gedesinteresseerd en trekken zich terug in holen of andere schuilplaatsen om daar te sterven.

In de jaren dertig van de twintigste eeuw is de wasbeer voor de pelsdierfokkerij ingevoerd in Rusland en Duitsland. Door de jaren heen zijn er wasberen losgelaten en ontsnapt waardoor de wasbeer nu ook voorkomt in Duitsland, delen van Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en de Benelux. De wasbeer is in Europa een exoot en een concurrent van inheemse roofdieren als vos en das. Het is daarom niet wenselijk dat hij zich in grote aantallen vestigt in Europa. Om die reden is de wasbeer niet beschermd en mag hij bejaagd worden.

Adopteer deze Wasbeer