en fr es

Withandgibbon Hylobates lar

Withandgibbon - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Withandgibbon

Kenmerken

Grootte:
42 - 59 cm
Voedsel:
Vijgen, jonge scheuten, bladeren, bloemen en verder insecten
Gewicht:
5.5 kg
Leeftijd:
30 jaar/ans/years
Draagtijd:
7.5 maand/mois/month
Status:
Bedreigd
Familie:
Withandgibbon
Leefomgeving:
Tropische regenwouden van Zuidoost-Azië, waaronder Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar en Thailand.

Dieren in onze sanctuary

Vasa
Geboortedatum
27-12-2003
Datum aankomst
07-10-2016
Vasa

Vasa en Topoko komen van Parc Zoologique Val d?Hérault waar de dieren slecht verzorgd werden. Het park moest de deuren sluiten en enkele dieren werden opgevangen door Stichting AAP. Gelukkig vonden Vasa en Topoko een definitieve nieuwe thuis bij De Zonnegloed.


Tompoko
Geboortedatum
21-11-2008
Datum aankomst
07-10-2016
Tompoko

Tompoko en Vasa komen van Parc Zoologique Val d?Hérault waar de dieren slecht verzorgd werden. Het park moest de deuren sluiten en enkele dieren werden opgevangen door Stichting AAP. Gelukkig vonden Vasa en Topoko een definitieve nieuwe thuis bij De Zonnegloed.


.Filmpje 1 : Vasa aan het zingen

Filmpje 2 : Vasa weet van geen ophouden, FEEST !

Waar voelt hij zich op zijn best?

Ze leven voornamelijk in groen blijvende loofbossen in Noord-Thailand.

Wat eet hij graag?

Op het menu staan voornamelijk bladeren, bladscheuten, bloemen, insecten en vooral fruit.

Bedreigde soort

De withandgibbon is als soort bedreigd.  De belangrijkste bedreiging vormt jacht op het dier voor bushmeat en de illegale handel in huisdieren.

 

MEER INFO

Leefgebied

De withandgibbon of lar leeft in de boomtoppen van tropische regenwouden, bergwouden, diptocarpbossen, gemengde loof- en bamboebossen en altijd groenblijvende loofbossen van Zuidoost-Azië, waaronder in Indonesië, Laos, Maleisië, Myanmar en Thailand.

Leefgebied-withandgibbon

In China is de withandgibbon waarschijnlijk uitgestorven. Hij leeft tot op een hoogte van 1200 meter.

Uiterlijk

De withandgibbon is een tenger gebouwd dier met, net als andere gibbonsoorten, lange armen en geen staart. Ze zijn gemiddeld 5,5 kg zwaar en de lichaamslengte is 42 tot 59 cm. In tegenstelling tot andere gibbonsoorten is de kleur van de pels zeer variabel. Er zijn dieren die helemaal zwart of donkerbruin zijn, maar ook lichtbruine of zandkleurige dieren komen voor. De handen, voeten en een krans van beharing rond de ogen, neus en mond zijn wit. Mannetjes en vrouwtjes verschillen nauwelijks in grootte. 

Withandgibbon  Withandgibbon

Het meest opvallende aan het gebit is de aanwezigheid van grote dolkachtige hoektanden in zowel de boven- en onderkaak.

Voortbeweging

Gibbons zijn echte slingerapen. Ze bewegen zich al slingerend voort waarbij ze van tak naar tak zwaaien met behulp van hun armen. Vanwege deze manier van voortbewegen hebben withandgibbons gebogen vingers, lange handen, extreem lange armen en relatief korte benen. Ze hebben een kleine duim die net boven de pols zit. Withandgibbons komen zelden op de grond. Wanneer ze toch op de grond komen lopen ze op twee benen waarbij ze de armen boven hun hoofd houden voor het evenwicht.

Wetenswaardigheden

Gibbons staan bekend om hun duetten. Iedere ochtend zingen ze een kwartiertje. Het vrouwtje laat daarbij een steeds luider gezang horen terwijl het geluid van het mannetje wat eenvoudig is. Hiermee laten ze soortgenoten weten wat hun territorium is.

Voedsel in de natuur

Net als de meeste andere gibbonsoorten bestaat het dieet uit fruit, bladeren, insecten en bloemen. Gibbons slikken bijna alle zaden die ze binnenkrijgen door waardoor ze een belangrijke rol vervullen als zaadverspreiders. Bepaalde vruchtensoorten met een taaie schil zijn bijna volledig afhankelijk van gibbons voor de verspreiding van zaden.

Gedrag

Het territorium van de withandgibbons varieert van 16 ha in het Khao Yai National Park in Thailand tot 54 ha op het Maleise schiereiland. Ze leven in familiegroepjes van maximaal 6 individuen. De gemiddelde groepsgrootte varieert afhankelijk van het gebied waarin ze leven van 2.7 tot 4.9 dieren. Een groep bestaat uit een mannetje en een vrouwtje en hun nageslacht. Gibbons bewaken hun territorium door middel van het maken van geluiden. Iedere ochtend brengt het ouderpaartje een prachtig gezang voort.

Predatie

Predatoren zijn de nevelpanters, marmerkatten, Aziatische goudkatten, Bengaalse tijgerkatten, tijgers, luipaarden, pythons en adelaars.

Voortplanting in de natuur

Withandgibbons zijn meestal monogaam en laat geslachtsrijp, de vrouwtjes na 8-10 jaar en de mannetjes na 8-12 jaar. Ze krijgen om de 3 tot 5 jaar één nakomeling. Het paringsinterval is gemiddeld 3.5 jaar. Echter, als een vrouwtje haar jong verliest kan ze sneller weer een jong krijgen.

Gibbons paren niet in een bepaald vast seizoen hoewel dat vaak in maart gebeurt en de meeste jongen rond oktober worden geboren. De draagtijd duurt ongeveer 7.5 maand. Een pasgeboren withandgibbon houdt zich vast aan de vacht van de moeder. Het vrouwtje houdt het jong tijdens het slingeren vast met haar achterpoten.

Tegen de tijd dat de jongen gespeend worden zijn ze ongeveer twee jaar oud. Hoewel de jongen op eerdere leeftijd al voor zichzelf kunnen zorgen verlaten ze familiegroep pas wanneer ze geslachtsrijp zijn.

Bedreiging

De withandgibbon is als soort bedreigd. De belangrijkste bedreiging vormt de jacht op het dier voor het vlees en de illegale handel in huisdieren. Soms worden de ouders gedood waarna de jongen als huisdier worden gehouden. Daarnaast vormen de omzetting van bos in landbouwgebied (palmolieplantages), ecotoerisme, bosbranden, illegale houtkap en wegenbouw een bedreiging.

Adopteer deze Withandgibbon