en fr es

Woestijnvos Vulpes zerda

Woestijnvos - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Woestijnvos

Kenmerken

Grootte:
30 - 40 cm
Voedsel:
Insecten, knaagdieren, schorpioenen, eieren, hagedissen, hazen, slangen, spinnen, vis, vogels, vruchten en zaden
Gewicht:
1 - 1.5 kg
Leeftijd:
10 jaar/ans/years
Draagtijd:
1.5 - 2 maand/mois/month
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Woestijnvos
Leefomgeving:
De woestijnen van Afrika en het Arabisch Schiereiland

Dieren in onze sanctuary

Zuri
Geboortedatum
01-01-2011
Datum aankomst
04-04-2011
Zuri

Zuri, Tsiga, Vinjara, Shujamaa, Zwadi en Wepezi werden samen in beslag genomen bij een dierenhandelaar. De politie viel binnen en stelde vast dat veel dieren onofficieel waren bekomen en dat de dieren er in dieronwaardige toestanden werden vastgehouden.


Lily
Geboortedatum
24-09-2013
Datum aankomst
24-09-2013
Lily

Lili werd door een particulier afgestaan aan een NHC en kwam zo in De Zonnegloed terecht. Nu kan ze samen met soortgenoten leven en De Zonnegloed haar thuis noemen.


Zwadi
Geboortedatum
01-01-2011
Datum aankomst
04-04-2011
Zwadi

Zwadi, Tsiga, Vinjara, Shujamaa, Zuri en Wepezi werden samen in beslag genomen bij een dierenhandelaar. De politie viel binnen en stelde vast dat veel dieren onofficieel waren bekomen en dat de dieren er in dieronwaardige toestanden werden vastgehouden.


Shujamaa
Geboortedatum
01-01-2013
Datum aankomst
24-09-2013
Shujamaa

Shujamaa, Zuri, Tsiga, Vinjara, Zwadi en Wepezi werden samen in beslag genomen bij een dierenhandelaar. De politie viel binnen en stelde vast dat veel dieren onofficieel waren bekomen en dat de dieren er in dieronwaardige toestanden werden vastgehouden.


Vinjara
Geboortedatum
01-01-2013
Datum aankomst
24-09-2013
Vinjara

Vinjara, Zuri, Tsiga, Shujamaa, Zwadi en Wepezi werden samen in beslag genomen bij een dierenhandelaar. De politie viel binnen en stelde vast dat veel dieren onofficieel waren bekomen en dat de dieren er in dieronwaardige toestanden werden vastgehouden.


Wepezi
Geboortedatum
01-01-2011
Datum aankomst
04-04-2011
Wepezi

Wepezi, Tsiga, Vinjara, Shujamaa, Zwadi en Zuri werden samen in beslag genomen bij een dierenhandelaar. De politie viel binnen en stelde vast dat veel dieren onofficieel waren bekomen en dat de dieren er in dieronwaardige toestanden werden vastgehouden.


Tsiga
Geboortedatum
01-01-2013
Datum aankomst
24-09-2013
Tsiga

Tsiga, Zuri, Vinjara, Shujamaa, Zwadi en Wepezi werden samen in beslag genomen bij een dierenhandelaar. De politie viel binnen en stelde vast dat veel dieren onofficieel waren bekomen en dat de dieren er in dieronwaardige toestanden werden vastgehouden.


Waar voelt hij zich op zijn best?

De fennek is zeer goed aangepast aan het leven in de woestijnen van Noord-Afrika en West-Azië. De aanwezigheid van grassen of lichte vegetatie is wel belangrijk. Hij gebruikt die namelijk om op te slapen, om te schuilen en om een nest mee te maken.

Wat eet hij graag?

Zijn dierlijke voedsel bestaat uit insecten, eieren, vogels, hagedissen en knaagdieren, maar de fennek eet ook fruit, bladeren en wortels. Meestal zoekt hij zijn voedsel 's nachts. Hij hoeft in principe niet te drinken; hij gebruikt de vegetatie als waterbron.

Grote oren

De oren van de fennek zijn wellicht hun meest karakteristieke uiterlijke kenmerk. Ze zijn, vergeleken met de kleine schedel, erg groot. De oren zijn 15 cm lang en worden zowel gebruikt om warmte kwijt te raken als om prooien te lokaliseren. Ze zijn in staat geluiden te horen die vele centimeters onder het zand vandaan komen.

 

MEER INFO

Leefgebied

De woestijnvos of fennek is een vos die voorkomt in de woestijnen van Afrika en het Arabisch Schiereiland. Hij kan erg goed in de woestijn leven en leeft dan ook bijna uitsluitend in droge, zanderige gebieden. De aanwezigheid van woestijn grassen en klein struikengewas is belangrijk omdat ze deze planten gebruiken om hun holen te versterken.

Leefgebied woestijnvos

Woestijnvossen zijn zo goed aangepast aan het klimaat van de Sahara dat ze niet hoeven te drinken. In tijden van nood is nabijgelegen vegetatie echter een belangrijke bron van water en voedsel.

Uiterlijk

De woestijnvos is de kleinste van alle niet gedomesticeerde hondachtigen, met de grootste oren van alle vossen, tot 15 cm lang. De oren worden gebruikt voor het op het gehoor lokaliseren van prooi en kunnen door hun grote oppervlak warmte helpen afstaan. Hij is 30 tot 40 cm groot en zijn staart is 20 tot 30 cm lang. De schouderhoogte bedraagt 18-22 cm. Het gewicht bedraagt 0.8 kg bij de vrouwtjes (vixen) tot 1,5 kg bij de mannetjes.

De woestijnvos heeft een witte buik en meestal een abrikooskleurige tot geelbruine rug. De poten zijn dik behaard wat een bescherming biedt tegen het hete zand. De ogen, de neus, de snorharen en de punt van de staart zijn zwart. De vacht van de jongen is donzig en bijna helemaal wit.

Aan de dorsale zijde van de staartaanzet bevindt zich een bruin-zwart kliertje dat bij katachtigen en bij wolven, vossen en jakhalzen voorkomt. Dit kliertje produceert feromonen en speelt een rol bij de voortplanting.

Woestijnvos wiki su neko  Woestijnvos wiki Drew Avery

 

Door een reflecterend netvlies kunnen woestijnvossen ook 's nachts goed zien.

Voortbeweging

Ze kunnen uit stilstand 0.7 meter hoog en 1 meter ver springen. Dit gebruiken ze om prooien te vangen.

Wetenswaardigheden
Woestijnvossen zijn hondachtigen en hijgen dus ook als ze het warm hebben. Door de grote oren kan de fennek een ander dier op 1,5 km afstand horen bewegen of zelfs een prooi onder het zand horen.
De naam woestijnvos is de bijnaam van de Duitse veldmaarschalk Erwin Rommel.
Woestijnvossen kunnen met wat aandacht wel als huisdier worden gehouden. In Nederland is dat echter voor wildvangdieren niet toegestaan. Ze kunnen erg tam worden en zijn dan ook vriendelijk tegen vreemden. Ze kunnen ook leren op een bak te gaan. Hun dag-nachtritme zullen ze enigszins aanpassen aan hun baasje.
Voedsel in de natuur
Ze halen het meeste vocht uit hun voedsel, insecten, kleine knaagdieren, schorpioenen, eieren, hagedissen, hazen, slangen, spinnen, vis, vogels, vruchten, zaden en soms ook bessen. Met een beet kan hij zijn prooi doden en naar het leger brengen voor een rustige maaltijd.

Gedrag

Woestijnvossen zijn nachtdieren en jagen vooral 's nachts. Ze leven in familiegroepjes van soms wel 10 dieren en zijn erg schuw. Ze slapen overdag in zelfgemaakte holen wat hen beschermd tegen de hitte. Door te graven vinden ze ook veel voedsel in de grond. Woestijnvossen graven zo snel dat het net lijkt alsof ze worden opgeslokt door het zand. Ze beschermen net als andere dieren hun nest (leger). Als de ene helft van de groep jaagt dan passen de andere op het leger.

De holen kunnen uit meerdere tunnels en ingangen bestaan waardoor ze bij gevaar makkelijker weg kunnen komen. De holen worden onder struiken of wortels van planten gegraven, wat voor extra stevigheid zorgt. Voor het bekleden van de geboortekamers worden bladeren gebruikt.

Ze bakenen hun territorium af met urine en uitwerpselen.

Predatie

Vijanden zijn: gieren, hyena's, jakhalzen en de mens. De Arabische nomaden eten woestijnvosssen.

Voortplanting

Ze paren elk jaar van januari tot februari. De mannetjes zijn in die tijd heel agressief en proberen dan dubbel zo hard om een extra groot territorium te bemachtigen. De draagtijd is 50 tot 53 dagen, de bevalling is in maart en er zijn 2 tot 4 jongen per keer. De jongen wegen bij de geboorte slechts 50 gram. Na twee weken gaan de oogjes open en na een week of vier beginnen de jonge vosjes in het hol te spelen. Na 5 weken verlaten ze voor het eerst het hol. Pas na drie maanden worden de jongen gespeend.

Voor én na de bevalling zorgt het mannetje voor voedsel. Mannetjes en vrouwtjes vormen paartjes voor het leven. Als woestijnvossen in gevangenschap leven dan paren ze amper en worden er ook bijna geen jongen geboren.

Woestijnvossen zijn na 6-9 maanden geslachtsrijp en ze kunnen zo'n 12 jaar oud worden.

Bedreiging

Woestijnvossen komen wijdverspreid voor maar door verlies van leefgebied en de jacht neemt hun aantal wel af. De woestijnvos staat op de rode Lijst van de IUCN geclassificeerd als niet bedreigd.

Adopteer deze Woestijnvos