AZIATISCHE KLEINKLAUWOTTER

DIERENPASPOORT KLEINKLAUWOTTER

LATIJNSE NAAM: Aonyx cinereus
LEEFGEBIED: India, Zuidoost-Azië en Zuid-China
VOEDSEL: kleine waterdieren, weekdieren, krabben, kleine zoogdieren en vogels
LEEFTIJD: 15 jaar
GEWICHT: 2,5 – 5 kg
DRAAGTIJD: 60 – 86 dagen
AANTAL JONGEN PER KEER: 1 – 6 jongen
IUCN-STATUS: bijna bedreigd

 

HOE ZIE IK ER UIT?

De kleinklauwotter heeft een langgerekt en plat lichaam. Zijn staart is erg lang. Zijn staart wordt naar het einde steeds smaller. Die is erg sterk en kan hij gebruiken als steun, maar ook als roer tijdens het zwemmen.
De vacht lijkt wel fluweel en is bruin tot grauw gekleurd. Zijn pels bestaat uit twee lagen. De onderlaag zijn de korte wolhaartjes die lucht vasthoudt en ervoor zorgt dat de otter zo weinig mogelijk warmte verliest.
De bovenste laag, de lange dekharen, zorgen dat het water afgestoten wordt en dat de onderlaag en zijn hele lichaam niet kan nat worden. Hij kan zijn ogen, oren en neusgaten volledig afsluiten.
Zijn voorste voeten hebben bijna geen zwemvliezen. Het lijken wel handjes. Zijn achterste voeten zijn wel voorzien van hele goede zwemvliezen.

 

WAAR WOON IK?

In het wild komt de soort enkel voor in Azië; vooral in India, China, Indonesië en de Filipijnen. Hij houdt van de mangroven, het tropische heuvelland dat aan riviermondingen, meren, moerassen en overstroomde rijstvelden ligt.

 

WAT EET IK?

De kleinklauwotter is een carnivoor. Dit betekent dat hij vlees eet. Hij eet heel graag krabben, schaaldieren, weekdieren, kikkers en vissen. Hij zoekt in de modder, onder stenen, met zijn gevoelige vingertoppen en snorharen naar voedsel.
Wanneer hij voedsel vindt, neemt hij het vast met zijn voorpoten. Ze jagen meestal in verschillende groepen.

 

MIJN FAMILIE EN IK

Dwergotters leven in groep. In zo’n groep leven ongeveer 20 dieren. Ze kunnen met elkaar communiceren door verschillende geluiden te maken, maar ook door heel veel geur af te geven. Wanneer mannetjes en vrouwtjes elkaar gevonden hebben, willen ze voor altijd bij elkaar blijven.
Dwergotters maken hun nest in holten in oever of onder boomwortels. Het ligt erg goed verscholen. Hij moet via een nauwe doorgang in het nest komen. Soms ligt de ingang zelfs onder water.
Wanneer een mannetje en vrouwtje willen paren, zullen ze contact zoeken, zich aanbieden, spelen en wat om elkaar heen buitelen. Dit kan op het land, maar ook in het water gebeuren.
Na de geboorte blijven de jongen nog even in het nest. De moeder zoogt haar jongen, maar ook de vader werkt hard. Hij zoekt voedsel voor het hele gezin.
Na een tijd moeten ze zelf leren zwemmen en zelf eten zoeken. Dit is soms moeilijk want ze moeten zelf genoeg leren eten, want anders redden ze het niet.

 

IN DE ZONNEGLOED DIERENPARK-SANCTUARY

De dwergotters zijn ook trouwe bewoners in De Zonnegloed. Je ziet ze overal rennen, zwemmen,… Ze zijn erg actief.

 

HELP!

Het leefgebied van de dwergotter is heel snel aan het verkleinen. Dit komt vooral doordat heel veel bossen worden gekapt, maar dat mensen ook heel vaak jagen op dwergotters voor bont en verkoop naar dierenhandels.
De dwergotter is een dagdier en jonge otters worden daarom tam gemaakt, wat erg goed lukt. Hij wordt dus wel heel vaak gevangen om als huisdier te verkopen. Let op! Een dwergotter hoort niet thuis op een plaats waar mensen deze dieren willen houden als huisdieren.

 

WIST JE DAT…

...een jonge kleinklauwotter nooit uit zichzelf voor de eerste keer het water ingaat? 
De moeder duwt het jong met haar neus het water in. 

...als een otter zich in het water laat glijden, hij minder geluid maakt dan een kikker? 
Het water komt nauwelijks in beweging als de kleinklauwotter soepel in het water glijdt.  

...kleinklauwotters door mensen in Maleisië worden gebruikt om vissen te vangen? 
Vissers trainen deze dieren om ze te leren om vissen in de netten te drijven. Zelf mogen de otters zoveel vis eten als zij zelf willen. Er blijft genoeg vis over voor de vissers.