BLAUW-GELE ARA

DIERENPASPOORT BLAUW-GELE ARA

LATIJNSE NAAM: Ara ararauna
LEEFGEBIED: in tropische wouden van Zuid-Amerika
VOEDSEL: vruchten, noten en zaden
LEEFTIJD: 50 – 60 jaar
GEWICHT: 1 – 1,5 kg
BROEDDUUR: 25 tot 28 dagen
AANTAL EIEREN PER KEER: 2 tot 3 eieren
IUCN-STATUS: niet bedreigd

 

HOE ZIE IK ER UIT?

Lange staartveren

Er zijn honderden soorten papegaaien en de blauwgele ara is er één van. Dankzij zijn lange staartveren kan hij wel meer dan 85 centimeter worden. Hij heeft een lichtgroen voorhoofd. Dit groen loopt over in verschillende kleuren blauw Zijn nek en borst zijn felgeel gekleurd. Net onder de snavel zijn nog wat zwarte veren te vinden. Rondom de ogen heeft deze vogel geen veren. De huid is hier wit gekleurd met zwarte strepen.

Sterke snavel

Ara’s hebben een naar beneden gekromde bovensnavel, die behoorlijk sterk is. Zo sterk zelfs dat ze met hun hele gewicht wel meer dan een minuut aan hun snavel kunnen hangen. Bij het klimmen en klauteren in de bomen wordt de snavel dan ook heel veel gebruikt.

 

WAAR WOON IK?

De blauwgele ara komt vooral voor in het noorden van Zuid-Amerika. Ze leven in het tropisch regenwoud in de buurt van water of in begroeide moerasgebieden. Vanaf de grond zijn de dieren moeilijk te zien. Goed te horen zijn ze daar wel. Ara’s kunnen heel hard krijsen en houden zo contact met elkaar.

 

WAT EET IK?

Notenkraker

Ze eten voornamelijk zaden, noten en vruchten die zij vinden in het tropisch woud. Niet alleen bij het klimmen in de boom komt de snavel goed van pas, maar ook bij het eten. Er is geen enkele noot die een ara niet kan kraken. Met één van zijn poten houdt hij een noot stevig vast. Met de tong draait hij de noot in de juiste positie. Dan kraakt de ara de noot open met behulp van zijn sterke snavel.

Klei en gif

Wilde ara’s eten vaak een portie klei. Dit doen zij om gif kwijt te raken. Sommige vruchten die de ara’s eten bevatten namelijk giftige stoffen. De lei neemt dit gif met zich mee. Als de vogel dan gepoept heeft, verdwijnt het gif met de klei uit het lichaam. Sommige indianen van het regenwoud apen dit overlevingstrucje van de vogels na.

 

MIJN FAMILIE EN IK

Samen oud

Ara’s zijn erg sociale dieren. Dit betekent dat ze grote delen van het jaar in groepen leven. Ze hebben onderling veel lichamelijk contact. Zo verzorgen ze bij elkaar bijvoorbeeld de nekveren. Als een mannetje en een vrouwtje elkaar eenmaal gekozen hebben, blijven ze vele jaren samen. Wanneer ze samen door het regenwoud vliegen, doen ze dit soms zo dicht bij elkaar dat hun vleugels elkaar raken.

Nesten

Deze ara’s maken hun nest meestal in holle bomen. Een nest is van veraf al te herkennen. Vaak steken de lange staartveren van deze vogel uit het nest. Als de jongen ongeveer 2,5 maand oud zijn, verlaten ze hun nest. Deze jonge vogels zien er nog niet zo uit als de volwassenen. Hun staart is korter en de snavel is nog lichter van kleur.

 

IN DE ZONNEGLOED DIERENPARK-SANCTUARY

Heb je de ara’s hier in De Zonnegloed al opgemerkt? Zoals je wel al gemerkt hebt, kunnen ze erg luid krijsen. Sommige ara’s zijn opgevangen omdat een dierenpark geen plaats meer had voor hen. Andere hebben we opgevangen omdat de eigenaars geluidsoverlast of andere problemen kregen door deze dieren thuis te houden.

 

HELP!

Er komen alsmaar minder papegaaien voor in de vrije natuur. Ze worden meestal gevangen en verkocht aan mensen die ze als huisdier willen houden. Maar deze dieren kunnen wel erg bijten en kunnen voor geluidsoverlast zorgen.
De plaatselijke bevolking doodt ara’s, omdat ze van hun gewassen eten.
Blauwgele ara’s vinden hun voedsel in het regenwoud. Zij kunnen dan ook niet overleven zonder dit bos. Toch blijven mensen de bomen in deze bossen kappen. Dit noemt men ontbossing. Om deze diersoort niet te laten uitsterven, moet het kappen van het tropisch regenwoud stoppen.

WIST JE DAT…

…er nog steeds mensen zijn die ara’s als huisdier houden?
Ara’s zijn dieren die heel veel ruimte nodig hebben om te vliegen. Ze leven in grote groepen waarin lichamelijk contact met soortgenoten heel belangrijk is. Dit zijn twee redenen waarom je een ara niet in een kleine kooi in een huiskamer kan houden. Het leven in een tropisch regenwoud samen met andere ara’s is voor hen veel beter.