EURAZIATISCHE LYNX

DIERENPASPOORT EURAZIATISCHE LYNX

LATIJNSE NAAM: Lynx lynx
LEEFGEBIED: Europa en Siberië
VOEDSEL: knaagdieren, vogels, maar ook vissen en insecten en zelfs hoefdieren zoals herten.
LEEFTIJD: 20 jaar
GEWICHT: 20kg
DRAAGTIJD: 2 maanden
AANTAL JONGEN: 1 tot 5 jongen per worp
IUCN-STATUS: niet bedreigd

 


HOE ZIE IK ER UIT?

Op zijn oren kun je duidelijk pluimen zien. Deze dienen niet als decoratie, maar vormen eigenlijk een GPS voor de lynx. De pluimen zorgen dat ze alles veel beter horen en dat ze dus veel sneller de weg naar hun prooi vinden.
Ook hun volle bakkebaarden en de erg korte staart vallen op. Zijn jullie ook jaloers op zijn warme sneeuwschoenen? Nee, geen sneeuwschoenen zoals wij ze dragen. Maar echte sneeuwschoenen van moeder natuur! Het zijn dikke haarkussens aan de poten. Die zijn heel handig om te leven op sneeuw en ijs. Zo heeft hij nooit koude voeten…of poten!
Je kunt deze kat zeker niet houden zoals onze huiskat. Toch doet de lynx je soms denken aan een huiskat. De mannetjes onder hen houden er van om bomen als krabpaal te gebruiken. Ze kunnen hier hun klauwen aan scherpen. Ze begraven ook heel netjes hun eigen uitwerpselen.

 


WAAR WOON IK?

Deze lynx woont in Europa en in Siberië. Meestal wonen ze in bergachtige gebieden. Toch zijn er ook al lynxen in Nederland en zelfs in België gezien. Vooral in dichtbegroeide bossen waar hij gemakkelijk op de oer kan liggen. In het begin werden vele dieren overreden door auto’s, maar stilaan begint hij er aan te wennen.


WAT EET IK?

De lynx eet het liefst kleine zoogdieren, zoals konijnen, en vogels. Hij eet ook wel vissen en insecten. Soms eet hij zelfs een hert. Maar hier kan hij een week lang aan peuzelen. Hij verstopt het vlees onder wat bladeren en komt af en toe terug om verder te smullen. 
Wanneer hij jaagt op een prooi werkt hij het liefst met een hinderlaag. Hij wacht stilletjes achter een omgevallen boom of een rots tot een prooidier langskomt. Dan doet hij een erg korte aanval en met zijn scherpe klauwen pakt hij zijn stuk vlees.
Als hij zijn prooi niet snel kan vangen, dan laat hij het dier lopen. Op zoek naar een ander stukje vlees.

 

MIJN FAMILIE EN IK

Wanneer een lynx geboren wordt, gaan zijn oogjes na twee weken open. Hij blijft ongeveer één jaar bij de moeder. Het mannetje helpt de eerste twee maanden mee met de zorg door voedsel voor de moeder te brengen. Daarna trekt hij de wijde wereld in op zoek naar een eigen woonplaats waar hij zijn hele leven kan doorbrengen.

 


IN DE ZONNEGLOED DIERENPARK-SANCTUARY

In De Zonnegloed verblijven twee lynxen, Jim en Monte. Ze kwamen in 2012 naar De Zonnegloed, samen met nog een andere lynx. Voordien woonden ze in Duitsland, in een dierentuin. Maar doordat deze dierentuin voorgoed werd gesloten, vonden wij dat deze dieren een nieuwe thuis verdienden. Daarom koos De Zonnegloed om deze dieren op te vangen in een prachtig verblijf waar ze kunnen klimmen en genieten van hun leven.


 

HELP!

Het is de grootste katachtige in Europa. Ooit kwam hij veel voor in Europa. Maar door de jacht voor zijn mooie vacht was hij sinds 1900 uitgestorven hier in Europa. Rond 1970 wilden heel wat mensen hier verandering in brengen en wilden ze de lynxen helpen hun leefgebied terug op te zoeken. Daarom werden er lynxen uitgezet in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk. Zo konden ze opnieuw leven in deze gebieden en kunnen hun aantallen terug groeien door zich voort te planten.
Daarom dat er nu zelfs lynxen leven hier in België en in Nederland. Maar er is nog een lange weg te gaan vooraleer het aantal lynxen gestegen is zoals het aantal die hier vroeger leefde.


WIST JE DAT…

...de lynx zijn vacht ’s winters niet alleen dikker, maar ook lichter van kleur is?