GROENE LEGUAAN

DIERENPASPOORT GROENE LEGUAAN

LATIJNSE NAAM: Iguana iguana
LEEFGEBIED: Noord-, Midden- en Zuid-Amerika
VOEDSEL: planten
LEEFTIJD: 15- 30 jaar
GEWICHT: 10 kg
DRAAGTIJD: 2 – 2,5 maanden
AANTAL EIEREN PER KEER: 20 – 40 eieren
IUCN-STATUS: niet bedreigd

 

HOE ZIE IK ER UIT?

De groene leguaan kan 150 tot 200 centimeter lang worden. Het lichaam wordt meestal zo’n 50 centimeter. Dat betekent dat zijn staart veel langer is dan zijn lichaam. Ze zijn groen, grijsgroen tot bruin van kleur. De kleur van de huid helpt de groene leguaan om zich te camoufleren. Hij valt door zijn kleur niet op in zijn omgeving, en kan zo ontsnappen aan de aandacht van roofdieren. Ze hebben donkere banden op hun staart en vaak ook op hun lichaam.
Op zijn rug en staart staan er ook stekels. Dit noemen we een kam.
Ze hebben lange vingers en klauwen om te klimmen in de bomen. Ze kunnen goed horen en ruiken en ze hebben een scherp zicht. Wanneer hij snel moet ontsnappen, kan de groene leguaan uit de bomen springen in het water. Groene leguanen zijn goede zwemmers.
Mannelijke dieren hebben een huidflap onderaan de keel. Ze kunnen deze oprichten, waardoor ze groter lijken om zo indruk te maken op andere mannetjes of roofdieren.

 

WAAR WOON IK?

De groene leguaan leeft in zuidelijk Noord-Amerika, Midden-Amerika en grote delen Zuid-Amerika.  De leguaan komt voor in bossen en begeeft zich het meest in takken, langs de waterkant. De leguaan komt voor in bossen die vooral erg warm en vochtig zijn.
Deze bossen bevinden zich in kustgebieden, langs oevers van beken en rivieren en in het regenwoud. bij voorkeur langs de waterkant. 
Deze gebieden zijn vooral warme en vochtige gebieden. Ze leven in de bomen, waarbij oudere dieren meestal hoger in de bomen zitten dan jonge dieren. 

 

WAT EET IK?

Wanneer de leguaan volwassen is, is hij een echte vegetariër. Hij eet het liefst groene bladeren. Jongere dieren eten zowel insecten als plantaardig voedsel.

 

MIJN FAMILIE EN IK

Leguanen zijn overdag erg actief. Het zijn koudbloedige dieren. Dit betekent dat ze zelf niet kunnen zorgen voor lichaamswarmte Als het koud is, heeft de groene leguaan dus ook koud. Om het voldoende warm te krijgen en om warm te blijven zal de leguaan een zonnebad nemen of eventueel op warme rotsen gaan liggen zodat hij zonnewarmte kan opnemen.

Groene leguanen ‘praten’ met elkaar door te knikken met hun kop en krabbende bewegingen te maken.
Tijdens de periode om te paren geven de mannetjes een speciale geur af om de aandacht van vrouwtjes te trekken. In de paartijd is het mannetje vaak duidelijker rood, oranje en goud gekleurd.
Vrouwtjes leggen hun eieren in het vochtige zand. Bij geboorte zijn de jongen heldergroen gekleurd en ongeveer zes centimeter lang. Met hun staart erbij zijn ze dan al 23 centimeter.

 

IN DE ZONNEGLOED DIERENPARK-SANCTUARY

De Zonnegloed heeft ook een aantal groene leguanen tussen zijn bewoners. Die werden vaak opgevangen doordat ze in beslag werden genomen bij particulieren, mensen die deze dieren als huisdier willen houden maar hier niet voor kunnen zorgen.

 

WIST JE DAT…

…zijn lange staart vrij scherp is?
Hij kan die als een soort zweep gebruiken om zich te verdedigen.

…wanneer hij door een roofdier gevangen wordt, zijn staart kan afbreken?
Deze groeit later weer aan.

…de groene leguaan in Midden-Amerika ook wel "boomkip" wordt genoemd?
Dit komt door zijn smakelijke vlees en omdat ze eieren leggen vanop hun tak in een boom.
De eieren vallen vervolgens gewoon op de grond.

…Een groene leguaan inclusief zijn staart wel twee meter lang kan worden?