LAMA

DIERENPASPOORT LAMA

LATIJNSE NAAM: Lama glama
LEEFGEBIED: Zuid-Amerika
VOEDSEL: bladeren, knoppen, grassen, kruiden en mossen
LEEFTIJD: 20 jaar
GEWICHT: 130 – 150 kg
DRAAGTIJD: 10 – 11 maanden
AANTAL JONGEN PER KEER: één jong
IUCN-STATUS: niet bedreigd

 

HOE ZIE IK ER UIT?

Het is een middelgroot dier met een rechte rug. Hij loopt altijd met het hoofd en een lange slanke hals rechtop. De lama heeft grote ogen en lange wimpers.
zijn oorschelpen zijn erg lang, spits en beweeglijk.
De vacht is wollig met lang draadhaar. De kleuren kunnen variëren van wit , roodbruin  tot grijs en zwart, ook vaak gevlekt.
De lama is erg sterk, hij kan lasten dragen tot 60 kg. Op zijn gemak loopt hij op smalle bergpaden die tot wel 5000 meter hoog kunnen zijn.
Hij houdt zowel van erg warme als van koude temperaturen.

 

WAAR WOON IK?

De lama is een bergbewoner die zich thuis voelt op 2300 tot 4000 meter hoogte in de Andes, ten zuidwesten van Zuid-Amerika. Vooral de grasvlakten en struiksavannes zijn een echte thuis voor hem. Zijn dikke, wollen vacht beschermt hem tegen temperatuurwisselingen en de smalle, beweeglijke eeltkussens onder zijn poten bieden houvast op steile hellingen.

 

WAT EET IK?

De lama is niet zo kieskeurig wat zijn voeding betreft. Hij eet heel graag plantaardig voedsel zoals bladeren, knoppen, grassen, kruiden en mossen. Vooral de planten dus die groeien in de bergen.

 

MIJN FAMILIE EN IK

huisdier

De lama komt niet voor in het wild, maar wordt als huisdier gehouden. De Inca’s gebrukten de lama vroeger als lastdier in de zilvermijnen. Ze aten het vlees en gebruikten de wol om kleding en touw van te maken. Van de huid maakten ze schoenen en van het vet werden kaarsen gemaakt. Zelfs de gedroogde mest werd gebruikt, die diende als brandstof.
De lama was dus een belangrijk huisdier voor de mensen.
Wanneer een lama boos is spuugt hij maagzuur naar de ander. Soms hoor je zijn zacht blatend geluid en speelt hij wat met zijn oren door ze overal rond te bewegen.
Wanneer een mannetje wil paren zal hij het vrouwtje doen liggen op de buik en speels te bijten in haar poten. Als dat lukt, dan wordt er gepaard.

 

IN DE ZONNEGLOED DIERENPARK-SANCTUARY

De lama’s zijn ook erg bekende bewoners in De Zonnegloed. Maar pas op, wees aardig tegen hen want lama’s willen nooit boos gemaakt worden.