SNEEUWUIL

DIERENPASPOORT SNEEUWUIL

LATIJNSE NAAM: Nyctea scandiaca
LEEFGEBIED: het hele noordpoolgebied
VOEDSEL: knaagdieren zoals muizen en lemmingen
LEEFTIJD: 20 jaar
GEWICHT: man: 2 - 2,5 kg / vrouw 2,5 - 3 kg
BROEDTIJD: 25 - 30 dagen
AANTAL EIEREN PER KEER: 3 – 12 eieren
IUCN-STATUS: niet bedreigd

 

HOE ZIE IK ER UIT

De sneeuwuil is bijna zo groot als de oehoe. Hij heeft een ronde kop en zeer kleine, meestal niet zichtbare oorpluimpjes met zwarte puntjes. Het verenkleed van het mannetje is bijna volledig wit met hier en daar wat bruine vlekjes op zijn lichaam.
Hij heeft een zwarte snavel en zijn ogen zijn meestal felgeel gekleurd.

De prooidieren van uilen mogen niet te vroeg gewaarschuwd worden. Daarom zorgen uilen er voor dat ze bijna zonder geluid door de lucht kunnen vliegen.
Hiervoor hebben ze een kussentje aan de bovenkant van de vleugels zodat het geluid door de lucht vermindert.
Hun poten en tenen zijn zwaar bevederd, waardoor ze beschermd zijn tegen de kou en de scherpe, bevroren ondergrond.

WAAR WOON IK

Een sneeuwuil leeft in het uiterste noorden van Azië, Europa en Noord-Amerika. Daar leeft hij het liefst op de toendra. De toendra is een gebied waar zeer weinig planten groeien en dat gelegen is bij een poolgebied. Er groeien enkel grassen, mossen en dwergstruiken. De bodem in de toendra is minstens 6 maanden bevroren of met sneeuw bedekt. De temperatuur van de warmste maand is onder de 10 °C. In de zomer is enkel de bovenste laag van de bodem ontdooid.
In erg strenge winters durft de sneeuwuil wel eens af te dwalen tot in Nederland of België. Maar erg lang blijft hij hier niet. Je kunt hem hier ook bijna nooit zien.

 

WAT EET IK

Door de grootte van zijn lichaam en zijn vleugels kan hij grote prooien doden. Hij pakt af en toe grote hazen en vogels, zo groot als een kip. Hij eet ook heel graag lemmingen en watervogels. Wanneer hij gaat jagen, probeert hij een goed plekje uit te zoeken waar veel plaats rond hem is. Hij zit en blijft wachten op een plotse beweging van een dier. Dan vliegt de uil laag over de grond en laat hij zich op de prooi vallen met zijn krachtige klauwen uitgestrekt, klaar om te doden.
Na een tijd worden alle delen van hun prooi die niet goed zijn voor hun lichaam zoals haren, veren, nagels, tandjes en beentjes in de vorm van braakballen uitgebraakt.

 

MIJN FAMILIE EN IK

In de lente zoeken mannetjes en vrouwtjes elkaar op. Ze bouwen hun nest in een ondiepe kuil die de uil zelf uitkrabt. Ze bekleden deze plaats met veertjes, mos en bladeren. Dankzij hun goede schutkleur vallen ze tijdens het broeden nauwelijks op.
De eieren worden niet onmiddellijk na elkaar gelegd. Meestal zitten er telkens een paar dagen tussen. Vanaf het vrouwtje het eerste ei gelegd heeft, is ze vaak op het nest om de eieren op de juiste temperatuur te houden.
Na de geboorte hebben de jongen een grijsbruin donskleed. Na een week gaan de ogen en oren open en krijgt hij een tweede kleed. Die is nog erg donsachtig en grijsbruin van kleur. Na twee maanden krijgen ze kleine veren en in de zomer komen de grote veren ook tevoorschijn.

 

IN DE ZONNEGLOED DIERENPARK-SANCTUARY

In De Zonnegloed verblijven er ook sneeuwuilen. Heb je ze al gezien. Aangezien het hier niet zoveel sneeuwt als in hun leefgebied, zullen ze hier veel sneller opvallen.

HELP!

De sneeuwuil is niet bedreigd, maar hij is wel erg gevoelig aan plotse veranderingen door de mens. In de gebieden waar ze vaak broeden kunnen nogal menselijke activiteiten plaatsvinden die in de toekomst wel invloed kunnen hebben.

WIST JE DAT…

…’Hedwig’, de erg bekende uil van Harry Potter een sneeuwuil is?
Maar let op! Sneeuwuilen zijn eigenlijk helemaal niet geschikt als huisdier.