Aapje in beslag genomen

Aapje in beslag genomen

Te lezen in onderstaand krantenartikel hoe illegale exotische dieren bij De Zonnegloed terecht komen:
https://www.hln.be/…/politie-neemt-schattig-maar-illegaal-…/

Politie neemt schattig, maar illegaal zoekertje in beslag: aapje te koop aangeboden op tweedehandssite

Dit aapje werd door de agenten in beslag genomen.
Natuurhulpcentrum VZW Dit aapje werd door de agenten in beslag genomen.
BRUSSEL De politie van de Zone West heeft in Jette een opmerkelijke tweedehandsverkoop kunnen onderscheppen. Een man bood er een kleine aap aan voor de ronde prijs van 3.800 euro. Het dier is in beslag genomen en verblijft in een opvangcentrum.
Een man had gezien dat de roodhandtamarin, een apensoort die vooral voorkomt in het noorden van Brazilië, te koop werd aangeboden op 2ememain.be, de Franstalige tegenhanger van Tweedehands.be. De man verwittigde de politie en in onderling overleg werd er een afspraak met de verkopers gemaakt op 1 augustus.

Bij die afspraak troffen agenten het dier aan in de koffer van een wagen op de Rosalie Uyttenhovestraat in Jette. “Het beestje zat in een soort kattenmand en was in goede gezondheid”, zegt politiewoordvoerder Johan, Berckmans. “De verkoper vroeg er 3.800 euro voor.”

Het onderzoek naar de verkopers loopt nog, aldus het parket van Brussel

Gezond
Het dier, een vrouwtje, werd in beslag genomen en overgebracht naar het opvangcentrum Veeweyde in Anderlecht. Van daaruit ging het vrijwel meteen naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. “Voor zover wij kunnen zeggen is het beestje gezond”, zegt bioloog Frederik Thoelen van het centrum. “We moeten wel nog een aantal onderzoeken uitvoeren en het aapje moet sowieso drie maanden bij ons in quarantaine blijven.”

Nieuwe thuis
Normaal gezien moeten dieren maar een maand in afzondering blijven, maar voor apen duurt die periode langer omdat zij meer ziektes kunnen dragen die ook voor de mens een gevaar zijn. “Daarna gaan we op zoek naar een thuis voor de aap”, zegt Thoelen. “We hebben al een goede kandidaat: Dierenpark De Zonnegloed in Oostvleteren. Zij hebben al dezelfde soort apen in huis, dus dat zou een geschikte plek zijn voor onze tamarin.”

Tweedehandssites zijn sowieso een risico. Sommige roofvogels mag je wel verhandelen als je de juiste papieren hebt en in orde bent met alle vergunningen. Maar op een website is dat allemaal moeilijk na te kijken. Heel soms gaat het om mensen die niet beter weten, maar de meeste verkopers van zulke dieren zorgen ervoor dat het niet opvalt dat hun dier niet koosjer is

Inge Buntinx
In het centrum komen wel vaker apen over de vloer. “We zien wel dat apen te koop worden aangeboden op internet”, zegt Thoelen. “Vaak gaat het om fraudeurs die een voorschot vragen, waarna de koper er nooit meer iets van hoort. Maar in dit geval was het echt waar. Apen die hier binnenkomen, komen niet alleen uit de illegale verkoop of de smokkel. Ze worden gehouden als huisdier, of ze komen uit dierentuinen en circussen die moeten sluiten. De regels voor de opvang van die dieren worden ook almaar strenger.”

Illegale handel
De roodhandtamarin is een zeer kleine apensoort van amper een halve kilo zwaar. Omdat hij uit Zuid-Amerika komt, is het eerder uitzonderlijk dat er in België een in privéhanden opduikt. Op zich is de aap geen bedreigde diersoort, maar de handel in dit soort dieren is wel onderworpen aan strikte regels. “Deze handel in exotische apensoorten is bijna per definitie illegaal, zeker via een tweedehandssite”, zegt Inge Buntinx van Vogelbescherming Vlaanderen.

Vogelbescherming Vlaanderen komt vaak tussen bij de handel in exotische diersoorten. “Dit lijdt vaak tot rechtszaken waarbij wij ons burgerlijke partij stellen, net als onze Brusselse collega’s trouwens”, zegt Buntinx. “Tweedehandssites zijn sowieso een risico. Sommige roofvogels mag je wel verhandelen als je de juiste papieren hebt en in orde bent met alle vergunningen. Maar op een website is dat allemaal moeilijk na te kijken.  Heel soms gaat het om mensen die niet beter weten, maar de meeste verkopers van zulke dieren zorgen ervoor dat het niet opvalt dat hun dier niet koosjer is.”