en fr es

Zebramangoeste Mungos mungo

Dieren in onze sanctuary

Frummel
Geboortedatum
01-09-2018
Datum opgevangen
23-12-2021
Frummel

Frummel werd 3 jaar lang samen met andere zebramangoesten als huisdier gehouden door een vrouw in Nederland. Toen alle andere dieren gestorven waren, nam de vrouw contact op met Stichting AAP. Via hen vond Frummel zijn weg naar De Zonnegloed en kan nu terug genieten van een verblijf samen met soortgenoten.


Zebramangoeste - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Zebramangoeste

Kenmerken

Grootte:
30 - 45 cm
Voedsel:
Ongewervelden, kleine reptielen en vogels
Gewicht:
1.5 - 2.25 kg
Leeftijd:
12 jaar
Draagtijd:
60 - 70 dagen
Familie:
Zebramangoeste
Leefomgeving:
Savanne, grasland en open bebossing
Leefgebied:
Sub-Sahara Afrika

Waar voelt hij zich thuis?

De zebramangoeste komt voor in de Afrikaanse savannes, licht beboste streken en graslanden. Vind je ergens veel termietenheuvels? Dan tref je daar waarschijnlijk ook de zebramangoeste aan.

Wat eet hij graag?

Het dieet bestaat uit insecten (termieten, keverlarven, duizendpoten,..), muizen, eieren, krabben, hagedissen en andere kleinere beestjes. Indrukwekkend is dat ze zelfs giftige slangen kunnen doden en verorberen.

Weetjes

  • Ieder jong heeft zijn eigen bodyguard, dit is niet altijd de eigen moeder.
  • Wanneer een zebramangoeste een ei niet kan openbreken met zijn tanden, gooit hij het op de grond.

 

MEER INFO

Leefgebied
Deze zebramangoeste komt voor in de Afrikaanse savannes, licht beboste streken en graslanden. Vind je ergens veel termietenheuvels? Dan tref je daar waarschijnlijk ook de zebramangoeste aan.

Uiterlijk
Deze mangoeste heeft een donkerbruine of zwarte gestreepte tekening op de rug en lijkt daardoor erg op een stokstaartje. De dieren kunnen zestig centimeter lang worden.

Ze hebben lange klauwen waardoor het uitstekende gravers zijn, ideaal voor hun zoektocht naar voedsel.

Voedsel in de natuur
Het dieet bestaat uit insecten (termieten, keverlarven, duizendpoten,..), muizen, eieren, krabben, hagedissen en andere kleinere beestjes. Indrukwekkend is dat ze zelfs giftige slangen kunnen doden en verorberen.

Het grotendeel van dit voedsel wordt opgegraven voor middel van hun scherpe klauwen. Soms eten ze ook plantenwortels en vruchten.

Gedrag
Zebramangoesten leven in groepjes vanaf ongeveer vijftien dieren. Wanneer de groep uitbreidt tot meer dan 40 leden splitsten ze op in twee kleinere groepen. Ze herkennen hun eigen groepsleden aan een gemeenschappelijke groepsgeur.

Ze leven in verlaten termietenheuvels. Deze wordt ingedeeld in verschillende holen waarin ze slapen en jongen op de wereld brengen. Het territorium kan heel uitgestrekt zijn, tot wel 130 hectare en wordt afgebakend door geurvlaggen.

Tijdens het foerageren (voedsel zoeken) splitst de groep zich op in kleinere subgroepjes. Zo’n groepje legt 2 tot 3 km per dag af waarbij de dieren zich zigzaggend voortbewegen. De communicatie tussen deze groepjes gebeurt via een grote verscheidenheid aan geluiden.

Voortplanting in de natuur
In gebieden die onderworpen zijn aan een seizoensgebonden klimaat worden de jongen geboren in de nattere maanden. In droge streken krijgen de vrouwtjes slechts één of twee nesten per jaar terwijl dit in nattere gebieden kan oplopen tot vijf.

Na een tweetal maand dracht werpt het vrouwtje 1 tot 6 jongen. Wanneer verschillende vrouwtjes gelijktijdig drachtig zijn, zullen ze allen op éénzelfde moment werpen. Alle melkproducerende moeders zogen alle jongen. Deze kleintjes hebben een korte vacht en gesloten ogen. Na een tiental dagen openen ze de ogen.  Na één tot twee jaar zijn de dieren geslachtsrijp.

Ieder jong heeft een soort van ‘beschermer’ waar ze terecht kunnen in geval van dreiging. Deze voorzien hen ook van voeder.

Bedreiging
Het gevaar komt uit verschillende hoeken. Kans op overleven van de jongen is enerzijds minder dan 50% door hun kleine gestalte, open habitats en het dagelijks foerageren. Anderzijds zijn er veel natuurlijke vijanden zoals reuzenslangen (bv noordelijke rotspython), grote katten (bv het luipaard) en roofvogels (bv krijgshaftige adelaar) .

De Zebramangoeste werd door het IUCN geclassificeerd als ‘niet bedreigd’.

Bronnen
www.wikipedia.org
www.iucnredlist.org

Adopteer deze Zebramangoeste