en fr

Agapornis Agapornis

Agapornis  - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Agapornis

Kenmerken

Grootte:
13-14 cm
Voedsel:
grassen, fruit, groenten, zaden
Gewicht:
40-60 gram
Leeftijd:
10 tot 16 jaar
Draagtijd:
3w
Status:
Minste zorg
Familie:
Agapornis
Leefomgeving:
Afrika

Dieren in onze sanctuary

Agapo
Geboortedatum
01-01-2001
Datum aankomst
04-05-2016

Agapo werd door overheidsdiensten in beslag genomen op het vliegveld. Hij en vele andere vogels werden daar aangetroffen als ‘handelswaar’ bestemd voor de illegale handel.


Grez
Geboortedatum
01-01-2001
Datum aankomst
04-05-2016

Grez werd door overheidsdiensten in beslag genomen op het vliegveld. Hij en vele andere vogels werden daar aangetroffen als ‘handelswaar’ bestemd voor de illegale handel.


Pepoga
Geboortedatum
01-01-2001
Datum aankomst
04-05-2016

Pepoga werd door overheidsdiensten in beslag genomen op het vliegveld. Hij en vele andere vogels werden daar aangetroffen als ‘handelswaar’ bestemd voor de illegale handel.


Pootje
Geboortedatum
25-06-2017
Datum aankomst
08-07-2019

Pootje werd geboren met een krom pootje. Ondanks dat het onmiddellijk gespalkt werd, kon de vergroeiing niet verholpen worden. Toch heeft ze, samen met haar ouders, een mooi leven gehad bij haar vorige eigenares. Toen hun vorige eigenares naar een rusthuis verhuisde mochten ze niet met haar mee, helaas. De ouders van Pootje vonden een nieuwe thuis, maar voor Pootje was er geen plek. Gelukkig dacht de eigenares aan De Zonnegloed en nu kan ze genieten van een heerlijk leven samen met de andere agapornissen.


Sirah
Geboortedatum
01-01-2001
Datum aankomst
21-09-2019
Sirah

Sirah is gevonden door particulieren. Ze was bij hen tegen het raam gevlogen. Gelukkig zagen de mensen haar liggen en konden ze haar tijdig naar een opvangcentrum brengen. Sirah is waarschijnlijk ergens ontsnapt, maar haar eigenaar is nooit gevonden.


Viridi
Geboortedatum
01-01-2001
Datum aankomst
23-12-2019
Viridi

Viridi werd toevallig door wandelaars gevonden in het bos van Liedekerke. Hij is waarschijnlijk ontsnapt of vrijgelaten door zijn vorige eigenaars. Het is een tam dier dat menselijk contact gewend is, aangezien het diertje gemakkelijk gevangen en meegenomen kon worden. Via een opvangcentrum kon hij bij ons een nieuwe thuis vinden.


Pop
Geboortedatum
01-01-2001
Datum aankomst
07-03-2020


Popy
Geboortedatum
01-01-2001
Datum aankomst
07-03-2020


Waar voelt hij zich op zijn best?

De agapornis (dwergpapegaai) leeft graag in rotsachtige streken met loofbomen bij water op het Afrikaanse continent. 

Wat eet hij graag?

De agapornis eet graag zaden, grassen fruit en groenten

Weetje...

In het Engles wordt de agapornis ook wel lovebirds genoemd. Dit heeft te maken met hun karakter, ze vormen namelijk een hechte band met hun partner en dat voor hun hele leven. 

MEER INFO

Uiterlijk

De agapornis is ongeveer 13 - 14 cm groot, hun gewicht zit tussen de 40 - 50 gram en je kan hen herkennen aan hun kleine, stompe staart. De agapornis is de kleinste papegaaiensoort ter wereld. Hun snavel is relatief groot ten opzichte van de rest van hun lichaam.

Dwergpapegaaien kan je in veel verschillende kleuren vinden, alhoewel de meeste groen met rood zijn. Bij gefokte dieren kunnen de kleuren gemuteerd zijn tot blauw en geel. Er zijn ongeveer 60 verschillende kleurmutaties te vinden. Bij verschillende ondersoorten kan je een witte oogrand zien.

De agapornis wordt over het algemeen tussen de 10 en 16 jaar oud.

Er zijn 9 soorten dwergpapepaaien:

- Grijskopagapornis
- Fischers agapornis
- Nyasa-agapornis
- Zwartwangagapornis
- Zwartmaskeragapornis
- Roodmaskeragapornis
- Perzikkopagapornis
- Zwartkraagagapornis
- Zwartvleugelagapornis

Voortplanting in de natuur

De vrouwtjes van de verschillende ondersoorten van de agapornis hebben een verschillende manier van het bouwen van hun nest. De perzikkopagapornis stopt materiaal tussen de veren van haar lijfje, terwijl de maskeragapornis materiaal meeneemt in haar snavel. Wanneer het bouwen van het nestje is gestart, begint ook de paring. Het leggen van de eieren volgt zo'n 3 tot 5 dagen later. Voordat het eerste ei is gelegd, spendeert het vrouwtje uren in het nest. Van zodra het eerste ei gelegd is, volgt er dagelijks een volgend ei, tot het broedsel compleet is. Gemiddeld zullen er 4 eieren gelegd worden. 

Bedreiging

De agapornis is door de IUCN Red List geclassificeerd als Minste Zorg.

 

Adopteer deze Agapornis