en fr

Poema Puma concolor

Dieren in onze sanctuary


Poema  - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Poema

Kenmerken

Grootte:
2 m + staart van 90 cm
Voedsel:
Insecten, kleine zoogdieren, herten, apen
Gewicht:
120 kg
Leeftijd:
18 - 20 jaar
Draagtijd:
3 maand
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Poema
Leefomgeving:
Noord-, Midden- en Zuid-Amerika

Help mee met het redden van Conco !

Hij werd zwaar mishandeld in een circus.  Gelukkig werd hij in beslag genomen en tijdelijk opgenomen bij Stichting AAP.  Wij zijn ons aan het voorbereiden voor het dier defenitief op te vangen en hem een nieuwe thuis te geven voor de rest van zijn leven.

Help je ons mee met de opbouw van het verblijf.  We hebben je steun echt nodig !

Zie hier een filmpje van de beslagname van Conco.  

Filpje : redding Conco

Help Conco en neem een kijke op Hoe helpen ?

 

Waar voelt hij zich op zijn best?

Je kan de poema, bergleeuw of zilverleeuw vinden in de beboste gebieden van West-Canada tot in de zuidpunt van Zuid-Amerika.

Wat eet hij graag?

De poema heeft een uitgebreid voedselpakket, variërend van insecten tot grote hoefdieren.

Weetje

De poema kan sprongen van 5 meter hoog maken en ongedeerd van een hoogte van 35 meter naar beneden springen.

 

MEER INFO

Leefgebied
Deze katachtige weet in vrijwel alle natuurlijke leefomgevingen te overleven en de poema wordt van zeeniveau tot in het hooggebergte gevonden. Door concurrentie met de jaguar is de poema minder algemeen in laaglandregenwouden en moerassen. In gebieden waar de jaguar minder voorkomt, zoals bergbossen en graslanden, is de poema het voornaamste roofdier.

Je kan de poema vinden in de beboste gebieden van West-Canada tot in de zuidpunt van Zuid-Amerika.

Uiterlijk
De poema is stevig gebouwd met sterke poten en een lange, dikke staart die evenwicht geeft bij het achtervolgen van prooidieren. De kleur van de vacht is van zilvergrijs tot roodbruin, met een wit gezicht en onderzijde. De meeste poema's in tropische streken hebben overigens een roodbruine vacht. De achterpoten van poema's zijn langer dan de voorpoten. Dit stelt de poema in staat erg grote sprongen te maken. Uit stand kan de poema 2,5 meter hoog en bijna 6 meter ver springen. Er zijn sprongen waargenomen van bijna 5 meter hoog en 12 meter ver. De brede poten zorgen voor voldoende grip op oneffen terrein, zoals berggebieden. Net als bij katten hebben de voorpoten vijf tenen en de achterpoten vier. De oren van een poema zijn relatief klein.

De poema kan 2,4 meter lang worden met een staart van 90 cm.
Gemiddeld weegt deze katachtige 120 kg.

Voortbeweging
De achterpoten van poema's zijn langer dan de voorpoten. Dit stelt de poema in staat erg grote sprongen te maken. Met één sprong kan hij een afstand van zeker 6 meter overbruggen. Hij kan sprongen van 5 meter hoog maken en ongedeerd van een hoogte van 35 meter naar beneden springen.

Poema's zijn tevens uitstekende klimmers.

Wetenswaardigheden
Poema's vallen zelden mensen aan daar deze niet tot hun standaardprooi behoren en poema's vanwege hun schuwheid mensen liever uit de weg gaan.

Geruchten dat in Europa poema's in het wild rondlopen steken regelmatig de kop op. Waarschijnlijk wordt de soort dan verward met de lynx.
Dat uit gevangenschap ontsnapte exemplaren in het wild rondlopen valt echter niet helemaal uit te sluiten. Beweringen dat een poema werd gesignaleerd komen uit Frankrijk, Schotland, Nederlands Limburg en van de Veluwe.

Voedsel in de natuur
De poema heeft een uitgebreid voedselpakket, variërend van insecten tot grote hoefdieren. Herten hebben meestal hun voorkeur, maar ook kleinere dieren als katoenstaartkonijnen, knaagdieren zoals agoeti's, stekelvarkens en ratten alsook apen worden regelmatig gevangen. Verder vormen opossums, tapirs, pekari's, miereneters, gordeldieren, vleermuizen, hoendervogels, kleine krokodillen, kikkers, vissen, sprinkhanen en slakken de prooi van de poema. Zelfs andere roofdieren zoals coyotes en wasberen worden gedood en ook als aas gegeten.

De poema jaagt vooral in ochtend- en avondschemering. Wanneer een prooidier is gevonden, wordt dit van dichtbij besprongen en met een krachtige beet vlak achter de kop gedood. Ze richten zich bij hun aanval op de nek, het hoofd en de rug. Vervolgens wordt de prooi vaak versleept naar een rustige plek, zodat de poema tijdens het eten zo min mogelijk gestoord kan worden. Als een grote prooi is gevangen, verbergt de poema die vaak onder bladeren en zand. Het roofdier blijft een paar dagen in de buurt en eet iedere dag een beetje uit deze tijdelijke voorraadkast.

Gedrag
Poema's leven over het algemeen solitair in hun eigen territorium. De grens van dit territorium wordt aangegeven met krabsporen op bomen, urine en ontlasting. Mannelijke dieren hebben een groter territorium dan vrouwelijke poema's en meestal overlappen de territoria elkaar enigszins. Poema’s zijn tamelijk verdraagzaam tegenover soortgenoten. Een poema die op weg naar zijn eigen territorium het terrein van een 'buurman' betreedt, zal daar niet worden aangevallen.

Bij het jagen kan hij afstanden af van 45 tot 75 km afleggen.

Voortplanting in de natuur
De dracht bij poema’s bedraagt 82-96 dagen. Per keer worden één tot zes jongen geboren, waarbij drie het gemiddelde is. Een hol tussen rotsen of dicht struikgewas dient als kraamkamer. De jonge poema's wegen bij de geboorte 220-250 gram en ze hebben in tegenstelling tot volwassen exemplaren zwarte vlekjes op hun vacht. De ogen gaan na 10-14 dagen open. Na verloop van tijd verdwijnen deze vlekken. Gedurende drie maanden worden de jongen gezoogd. Wanneer de jonge poema’s ongeveer twee jaar oud zijn, worden ze geslachtsrijp en verlaten ze hun moeder. Vaak blijven de jongen vervolgens nog enkele maanden samen.

Poema's kunnen in het wild een leeftijd van 18 tot 20 jaar bereiken.

Bedreiging
De poema wordt door het IUCN geclassificeerd als ‘Niet bedreigd’.

Bronnen
www.studio-evenaar.nl
www.wikipedia.org
www.iucnredlist.org

Adopteer deze Poema