Werken met/voor dieren in een sanctuary... als vrijwilliger

Veel mensen dromen er van om te werken met en voor dieren. De dieren af en toe wat eten geven; helpen met de dierenarst; de meest perfecte baan die er is. Wat de meeste mensen zich echter niet realiseren is dat het werken met dieren wel iets meer inhoudt dan dat. Het schoonmaken van de verblijven is het werk waar een dierverzorger ongeveer 75% van de dag mee bezig is. De dieren hebben immers geen toilet dat netjes wordt doorgespoeld na de grote of kleine boodschap. Een continue inzet en beschikbaarheid is nodig, want een dier moet elke dag verzorgd worden. Ook zeer belangrijk is kennis. Elk dier heeft namelijk zijn eigen specifieke verzorging nodig. Deze gespecialiseerde zorg wordt gegeven door onze vaste en ervaren dierenverzorgers. Vrijwilligers werken daarom niet direct vanaf het begin rechtstreeks met de dieren.

Niet enkel bij de dieren, maar ook...

Een opvangcentrum heeft natuurlijk niet alleen dierenverzorgers nodig. Het domein zelf en de dierenverblijven moeten worden onderhouden, mensen die het domein bezoeken willen vaak nog een hapje of drankje nuttigen en naast het bewonderen van de dieren willen bezoekers vaak ook aan diverse activiteiten deelnemen. In Sanctuary De Zonnegloed zijn verschillende afdelingen waar vrijwilligers hun talenten kunnen inzetten.

 

→ Vul hier het aanvraagformulier in

 

Vrijwilliger Dierenzorg

Vrijwilligers binnen deze afdeling helpen in de eerste plaats bij het schoonmaken van de dierenverblijven (mesten en poetsen) en de omgeving (onderhoud paden, poetsen van de ramen en educatieve borden), het bereiden het voedsel voor de dieren en het maken van verrijkingsmaterialen ("speelgoed" om natuurlijke gedragingen te stimuleren). Men vergaard kennis over de verschillende diersoorten, wat typische gedragingen zijn, wat ze wel of niet mogen eten, ... Ook helpt men bij het onderhoud van het domein en andere dagelijkse taken, waardoor een uniek inzicht verkregen wordt in het werk dat we doen.

Er zijn geen speciale kwalificaties nodig, we vragen de vrijwilligers wel om enthousiast en hardwerkend te zijn met een algemene zorg voor dieren en het milieu.

Je moet ouder zijn dan 18 jaar en zelfstandig kunnen werken.

 

Vrijwilliger Dierenzorg - Voederkeuken (8 - 32u/week)

We zoeken binnen de afdeling Dierenzorg specifiek naar een persoon/ personen die zich willen engageren voor het voorbereiden van al het voer voor de dieren. Onder leiding van een dierenverzorger en aan de hand van digitale dieetlijsten bereid je de diëten voor.

Welke taken horen hier allemaal bij:

  • Voorbereiden van het voer voor de dieren 's morgens, 's middags en 's avonds
  • Klaarzeten voer voor de volgende dag
  • Onderhoud van de voerderkeuken (o.a. afwas, schoonmaken werktafels, ...)
  • Sorteren van gedoneerd voer
  • Aanvullen van groeten, fruit, vis, vlees en voederbrokken

Er zijn geen speciale kwalificaties nodig, we vragen de vrijwilligers wel om enthousiast en hardwerkend te zijn met een algemene zorg voor dieren en het milieu. Je dag begint om 8u 's morgens en eindigt om 18u (lunchpauze van 12u tot 13u).

Je moet ouder zijn dan 18 jaar en zelfstandig kunnen werken. Een vaste dag(en) in de week of weekend.

 

Vrijwilliger Bouw & Groen

Onze afdeling Bouw & Groen, ook wel de technische ploeg genoemd, staat in voor het algemeen onderhoud van ons domein, het (ver)bouwen van de verblijven voor dieren, het plaatsen en onderhouden van nieuwe beplanting en alle andere klusjes die je je maar kan bedenken. Als vrijwilliger werk je samen met een van onze werknemers bij het (ver)bouwen of het uitvoeren van de werkzaamheden. Om ons park zo natuurlijk mogelijk te houden, staan er veel bomen, struiken,... Die vragen natuurlijk de nodige verzorging.

Er zijn geen speciale kwalificaties nodig, we vragen de vrijwilligers wel om enthousiast en hardwerkend te zijn met een algemene zorg voor dieren en het milieu.

Je moet ouder zijn dan 18 jaar en zelfstandig kunnen werken.

 

Vrijwilliger Onthaal

De Zonnegloed krijgt geen subsidies voor haar werking, en stelt onder andere daarom zijn deuren open voor bezoekers. Deze mensen willen we gastvrij verwelkomen en hen een fijne dag bezorgen. Als vrijwilliger zijn je taken zeer uiteenlopend:

  • Ontvangen van bezoekers en informatie verstrekken doorheen de dag
  • Bediening van de kassa's bij de inkom of in de shop
  • Controleren van de voorraad en deze aanvullen indien nodig
  • Klaarmaken van snacks (croque uit 't vuistje of pannenkoeken)
  • Onderhoud van het sanitair, de keuken, de shop en de eetruimtes

Er zijn geen speciale kwalificaties nodig, we vragen de vrijwilligers wel om enthousiast en hardwerkend te zijn met een algemene zorg voor dieren en het milieu.

Je moet ouder zijn dan 16 jaar en zelfstandig kunnen werken.

Tijdens de vakanties kan je ook binnen deze afdeling als jobstudent aan de slag.

 

Vrijwilliger PR & Administratie

Als vrijwilliger binnen deze afdeling help je bij het beheer van de verschillende PR- en administratieve activiteiten. Dit omvat onder andere het bedelen van flyers en posters, het klaarmaken van fondsenwervingsmailing en het verzendklaarmaken van ons twee jaarlijkse magazine. Ook het bemannen van onze stand op verschillende beurzen valt binnen dit werk. 

De wereld van de PR verandert bijna dagelijks. Daarom staan we altijd open voor nieuwe ideeën of mogelijke activiteiten!

 

Vrijwilliger Gids

Ben je gepensioneerd leerkracht, student, of heb je gewoon wat tijd over en wil je deze nuttig besteden? Meld je aan bij De Zonnegloed als vrijwillige gids. Je geniet hier een opleiding door educatief personeel en wordt zo klaargestoomd om onze bezoekers door een spannende, interessante rondleiding te gidsen. Je krijgt de achtergrondinformatie van de dieren en deze kun jij op jouw manier aan de bezoekers overdragen met de tips die je van ons educatief personeel kreeg.

Heb je al ervaring als gids? Misschien is dit een mooie gelegenheid om onze andere vrijwillige gidsen op te leiden.

Spreek je Frans, Engels of Duits? Laat het ons zeker weten, want zo kunnen we nog meer bezoekers een prachtige dag aanbieden.

Hoe werkt het? Je wordt door ons verwittigd als er een groep een rondleiding heeft geboekt. Je weet ruim op voorhand dat jij op die dag, dat bepaald uur een rondleiding geeft.

 

Vrijwilliger Taxidienst

Om de dierenverzorgers wat te ontlasten tijdens hun druk bezette dagen, heeft De Zonnegloed een netwerk van chauffeurs. Dit zijn mensen die gratis en met eigen vervoer dieren ophalen en naar De Zonnegloed brengen. Ze kunnen ook ingezet worden om voer of andere materialen op te halen, flyers uit te delen, ... Op deze manier kunnen onze medewerkers meer tijd besteden aan de verzorging van de wilde dieren in onze sanctuary.

Als u ook chauffeur voor deze wilde dieren wil zijn, dan bepaalt u zelf de regio's en de tijdstippen waarin u actief wil en kan zijn. Uiteraard worden gevaarlijke of grote dieren door onze medewerkers vervoerd.

 

 

          

  
 

Aanvraagformulier vrijwilliger

Titel*

Heeft u een rijbewijs?*