Tijdelijk opvangcentrum en eerste hulp voor vogels en wilde dieren uit onze eigen streek.

Elk jaar vangen wij hulpbehoevende wilde dieren op. De opvang van deze dieren blijft jaarlijks stijgen. De reden van opvang varieert erg van jonge dieren waarvan de ouders gestorven zijn tot aanrijdingen of zelfs vergiftigingen. Met ons ganse team van medewerkers en vrijwilligers geven we de dieren de eerste  verzorging. Het doel is om de dieren zo snel mogelijk een eerste verzorging toe te dienen vooraleer ze indien nodig verder worden verzorgd door het VOC om daarna terug vrij te laten.
 

Een dier gevonden : wat doe je het best?

Er zijn talloze oorzaken waarom een dier hulp nodig heeft: verkeer, gepakt door een kat, vergiftigd, onderkoeld, vast in prikkeldraad. Zo snel mogelijk moet dit dier naar een erkend opvangcentrum gebracht worden. Begin niet zelf de vogel te verzorgen. Immers, elk dier heeft zijn specifieke voeding en zorg nodig.

► observeer het dier eerst, neem het voorzichtig op eventueel met behulp van een handdoek, een schepnet of een jas en leg het in het donker zodat het kalmeert.  Dieren zijn bang van mensen.
► plaats het in een geperforeerde kartonnen doos, vooral niet in een kooi,
► jonge dieren moeten warm gehouden worden.  Dit kan door een fles warm water, omwikkeld in een doek, ernaast te houden,
► presenteer het nooit, omdat de extra stress zijn toestand kan verergeren,
► geef hem geen eten en drinken.

Tijdens het hanteren enkele voorzorgsmaatregelen : houd de vleugels strak langs het lichaam voor vogels, voor jongen houd ze in de palm van uw hand, let op de klauwen van roofvogels, het pikken van ooievaars, reigers, enz ..., beten van vleermuizen en andere zoogdieren.