Afrikaanse oehoe Bubo africanus
Dieren in onze sanctuary
Canus
Canus werd samen met Afro, Cabo en Sahari in beslag genomen bij een roofvogelhouder in België toen het duidelijk werd dat zijn papieren niet in orde waren.
Archimedes
Archimedes werd in beslag genomen bij een particulier en werd tijdelijk opgevangen door het NHC van Opglabbeek. Een inbeslagname gebeurt enkel bij ernstige dierenmishandeling (volière zonder vliegruimte, verwaarlozing, illegaal houden van een dier, geen officiële papieren, …). Archimedes geniet nu van een aangepast verblijf samen met soortgenoten.
Merlin
Merlin werd in beslag genomen bij een particulier en werd tijdelijk opgevangen door het NHC van Opglabbeek. Een inbeslagname gebeurt enkel bij ernstige dierenmishandeling (volière zonder vliegruimte, verwaarlozing, illegaal houden van een dier, geen officiële papieren, …). Merlin geniet nu van een aangepast verblijf samen met soortgenoten.
Kenmerken
- Grootte:
- 45 cm
- Voedsel:
- Insecten, kikkers, kuikens, hagedis, konijn, rat, vogel
- Gewicht:
- 500 - 850 gr
- Leeftijd:
- 10 - 20 jaar/ans/years
- Draagtijd:
- 28 dagen/jours/days
- Status:
- Niet bedreigd
- Familie:
- Leefgebied:
- Arabië, Zuid Afrika, Centraal Afrika
Waar voelt hij zich op zijn best?
De Afrikaanse oehoe heeft een zeer gevarieerd leefgebied. Het houdt van een droog rotsig gebied of een gebied met afwisselend lage heuvels, grasland, struikgewas of droge halfopen bosgebieden zoals de savanne. Deze oehoe vermijdt dichte bossen.
Wat eet hij graag?
De oehoe eet graag kleine zoogdieren, vogels, insecten, kikkers en reptielen. En het liefst met huid, haar en botjes!
Weetje
Over het algemeen kan je de roep van het mannetje onderscheiden van dat van het vrouwtje. Het mannetje roept tweemaal, ongeveer zo: "Oe hoe"; en het vrouwtje driemaal, met weinig nadruk om de middelste: "Oe hoe hoe"
MEER INFO
Leefgebied
Arabië en Midden- en Zuid Afrika
Het leefgebied is zeer gevarieerd. Deze oehoe wordt aangetroffen in droog rotsig gebied of gebied met afwisselend lage heuvels, grasland, struikgewas en droog half open bosgebieden zoals de savanne. De vogel mijdt dicht bos en wordt in berggebieden tot 2100 m boven de zeespiegel aangetroffen.
Uiterlijk
De vogel heeft indrukwekkende oorpluimen.
De Afrikaanse oehoe is bruingrijs met roodbruine vlekken. De vleugelpennen en de staartpennen vertonen duidelijke brede banden. De snavel is zwart en de ogen zijn geel.
Wetenswaardigheden
Over het algemeen kan je de roep van het mannetje onderscheiden van dat van het vrouwtje. Het mannetje roept tweemaal, ongeveer zo: "Oe hoe"; en het vrouwtje driemaal, met weinig nadruk om de middelste: "Oe hoe hoe"
Voedsel in de natuur
De oehoe eet graag kleine zoogdieren, vogels, insecten, kikkers en reptielen. En het liefst met huid, haar en botjes!
Vaak slikt de oehoe een prooi in zijn geheel door. Als de prooi aan de grote kans is zal de oehoe hevig met zijn kop schudden. Als de prooi een echte uitdaging vormt, kan je de oehoe even een moment van rust zien nemen, terwijl de bek nog vol zit. Als de prooi te groot is om in een keer door te slikken, zal het in stukken verscheurd worden. Dit wordt ook gedaan wanneer de kuikens gevoed moeten worden.
Voortplanting in de natuur
De Afrikaanse oehoes blijven een paartje hun hele leven lang. Meestal maken ze een nest op de grond, maar af en toe kan je ook een nest vinden op een vensterbank. Het vrouwtje legt twee tot vier eieren en blijft op het nest zitten. Het mannetje voorziet zijn vrouwtje van voedsel. De broedperiode duurt ongeveer een maand en wanneer de kuikens geboren zijn duurt het nog ongeveer zeven weken eer ze kunnen vliegen.
De Afrikaanse oehoe worden gemiddeld 10 jaar in het wild en 20 jaar in gevangenschap.
Bedreiging
De Afrikaanse oehoe wordt door het IUCN geclassificeerd als ‘Niet bedreigd’.
Bronnen
www.studio-evenaar.nl
www.wikipedia.org
www.iucnredlist.org