Kruisezel Equus asinus
Dieren in onze sanctuary
Martha
De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Martha is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.
Emma
De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Emma is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.
Kenmerken
- Grootte:
- 1,30 - 1 ,60 m
- Voedsel:
- Korrel, fruit, groenten, graan
- Gewicht:
- 100kg
- Leeftijd:
- 30 - 50 jaar/ans/years
- Draagtijd:
- 12 maand/mois/month
- Status:
- Niet geëvalueerd
- Familie:
- Kruisezel
- Leefgebied:
- Noord Afrika
Waar voelt hij zich op zijn best?
Oorspronkelijk uit het Noorden van Afrika, maar tegenwoordig wereldwijd te vinden.
Wat eet hij graag?
Ezels eten graag en zouden alles wel eten. Natuurlijk is niet alles gezond. Waar ze zeker van houden zijn wortels en appels.
Weetje
De reputatie van ezels dat zij eigenzinnige dieren zijn, heeft vooral te maken met hun bijzondere intelligentie en voorzichtigheid. Ezels en paarden zijn beide vluchtdieren, maar ezels hebben ook een vechtrespons. Ze zullen bij elke situatie inschatten wat voor hen de beste oplossing zou zijn: blijven staan of weglopen. Wanneer ezels beslissen om bij gevaar te blijven staan, dan zullen ze ook (koppig) blijven staan. Enkel door hun vertrouwen te winnen, zullen ze je in gevaarlijke situaties volgen.
MEER INFO
Habitat en leefgebied
De ezel is natuurlijk een gedomesticeerde (onder)soort, maar de oorspronkelijke wilde ezel, die overigens nog altijd bestaat, leeft in Afrika. Specifiek in de Hoorn van Afrika: Eritrea, Ethiopië en Somalië.
Het leeft daar in heel droge gebieden zoals de woestijn.
Voeding
Een ezel heeft vooral ruwvoer (stro, hooi en gras) nodig, af en toe aangevuld met wortels en appel.
In vergelijking met een paard hebben ze minder voedsel nodig. Als je dus een ezel en een paard op dezelfde weide, dezelfde hoeveelheid voedsel geeft, zal de ezel snel te dik worden.
Uiterlijk
Er bestaan vele rassen van ezels, elk met hun eigen gewenste eigenschappen. Over de hele wereld zijn er meer dan 180 rassen. De meeste ezels zijn te vinden Afrika en Azië.
Normaal gezien zal je ze niet verwarren met een paard, maar je kan letten op de lange oren, de pluim aan de staart en de aalstreep, een donkere streep over de rug. En anders wacht je tot ze beginnen te balken.
Levenswijze
Ezels zijn echte kuddedieren. Je kan ze regelmatig zien ravotten met de anderen uit de groep. Een ezel die alleen gehouden wordt zal triest worden en mogelijks depressief. Uit frustratie kan het dier zelfs agressief uit de hoek komen.
Als ezels goed verzorgd worden, kunnen ze tot 50 jaar oud worden.
Wetenswaardigheden
Bij ons in België wordt de ezel steeds meer gehouden als huisdier. Helaas vaak door mensen die de ezel(s) zien als grasmachine. Een ezel heeft voldoende aandacht en goede zorg nodig.
In Afrika worden ezels nog vaak gebruikt door armere boeren als last- en trekdier. In vergelijking met een paard vragen ze namelijk minder voedsel en zijn dus goedkoper. Ze zijn ook intelligenter, beter handelbaar (maar wel “koppig”) en veel robuuster en beter bestand tegen extreme omstandigheden. Ze zijn wel iets minder krachtig dan een paard.
Er bestaan twee kruisingen met paarden, maar elk van deze nakomelingen zijn zelf onvruchtbaar en kunnen dus niet verder voorplanten. Een muilezel heeft een ezel als moeder en paard als vader, en lijkt ook vooral op een ezel. Een muildier is het omgekeerd en heeft dus een paard als moeder. Hiermee heeft de muilezel/dier de eigenschappen van beide soorten, waardoor ze nog beter geschikt zijn als lastdier. Er zijn ook kruisingen bekend met zebra’s.
Er bestaat een variant van basketbal dat al rijdend op ezels wordt gespeeld.
De kiang is de grootste ezel en leeft in Tibet.
In Europa was er ooit een wilde ezel, maar deze is al lang uitgestorven.
Voortplanting in de natuur
De draagtijd van een ezel is 12 maand, wat iets langer is dan dat van een paard. Als een paard wat langer draagt, spreekt met dan ook wel eens van een “ezelsdracht”. Meestal blijft het bij één veulen per jaar, maar heel uitzonderlijk kan er een tweeling geboren worden. Hiervan overleeft er meestal maar ééntje.
Bedreiging
De ezel is natuurlijk “Niet Bedreigd”, maar als we het over de wilde ezel hebben, is deze “Ernstig Bedreigd”. Er zijn er nog maar een 570-tal. De bescherming van de wilde ezel is niet vanzelfsprekend door de landen waar het zich in bevindt.
Adopteer deze Kruisezel