en fr

Pony Equus ferus caballus

Dieren in onze sanctuary

Berlios
Geboortedatum
03-05-1999
Datum opgevangen
25-11-2013
Berlios

De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Berlios is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.


Alexia
Geboortedatum
24-04-2015
Datum opgevangen
04-11-2021
Alexia

Alexia leefde samen met drie andere pony's op een kleine boerderij. Toen de eigenaars moesten verhuizen naar een appartement konden de dieren niet mee en zochten ze naar een nieuwe thuis voor de dieren waar ze samen konden opgevangen worden. Gelukkig was er hier in De Zonnegloed plaats.


Amalia
Geboortedatum
08-05-2015
Datum opgevangen
04-11-2021
Amalia

Amalia leefde samen met drie andere pony's op een kleine boerderij. Toen de eigenaars moesten verhuizen naar een appartement konden de dieren niet mee en zochten ze naar een nieuwe thuis voor de dieren waar ze samen konden opgevangen worden. Gelukkig was er hier in De Zonnegloed plaats.


Lucky Dream
Geboortedatum
10-05-2018
Datum opgevangen
04-11-2021
Lucky Dream

Lucky Dream leefde samen met drie andere pony's op een kleine boerderij. Toen de eigenaars moesten verhuizen naar een appartement konden de dieren niet mee en zochten ze naar een nieuwe thuis voor de dieren waar ze samen konden opgevangen worden. Gelukkig was er hier in De Zonnegloed plaats.


Spooky
Geboortedatum
07-06-2018
Datum opgevangen
04-11-2021
Spooky

Spooky leefde samen met drie andere pony's op een kleine boerderij. Toen de eigenaars moesten verhuizen naar een appartement konden de dieren niet mee en zochten ze naar een nieuwe thuis voor de dieren waar ze samen konden opgevangen worden. Gelukkig was er hier in De Zonnegloed plaats.


Pony - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Pony

Kenmerken

Grootte:
1,50 m
Voedsel:
gras, graan, korrels, hooi
Gewicht:
200 - 450 kg
Leeftijd:
25 - 30 jaar/années/years
Draagtijd:
9 maand/mois/month
Status:
Niet geëvalueerd
Familie:
Pony
Leefgebied:
Wereldwijd

Een pony is een klein paard.

We beschouwen pony’s dan ook als edele dieren, met een ‘hoofd’ en ‘benen’ (en niet met een ‘kop’ en ‘poten’).

Volwassen pony’s worden niet groter dan 1,48 meter. Het grote verschil tussen een pony en een paard is de schofthoogte. Dat is het hoogste punt tussen de schouderbladen onderaan de hals van het dier.
Door hun grootte zijn pony’s geschikt om er kleine kinderen mee te leren rijden. Mispak je echter niet: pony’s zijn zeer eigenwijs en doen niet altijd wat je vraagt. Als ze bang of blij zijn, briesen ze door hun neus.

Kunnen pony’s goed tegen de kou?

Bij ons hebben pony’s een stal om in te schuilen, ook al krijgen ze het niet snel koud. In de winter krijgen ze een dikkere wintervacht. Wil je dat niet, dan moet je ze op stal houden met een deken over hun rug.

Mogen pony’s lang gras eten?

Je kunt pony’s maar beter niet in lang gras zetten. Ze kunnen daar kolieken (darmkrampen) en hoefbevangenheid van krijgen. Dat laatste is een ziekte aan de hoeven waar ze kreupel van kunnen worden. Hooi moet stofvrij zijn, want ze hebben gevoelige luchtwegen.
Suikertjes en zacht brood zijn ongezonde snoepjes. Je geeft ze beter een wortel of een appel.

Wist je dat …?

Pony’s slapen in heel korte stukjes. Ze doen dit zowel liggend als rechtopstaand.

 

MEER INFO

Wat is nu eigenlijk een pony? Er zijn hier geen internationale afspraken voor en iedereen doet zo goed als wat ze willen als het op naamgeving aankomt, waardoor er enkel maar warrige, tegenstrijdige en niet-bindende definities bestaan. Maar, what’s in a name? Biologisch zijn ze dezelfde soort.

Een maatstaf die vaak gebruikt wordt is dat als de schofthoogte kleiner is dan 148 cm, men spreekt over een pony. Maar er zijn hier dus veel uitzonderingen op. Er zijn pony’s die iets groter zijn, en er zijn heuse miniatuurpaarden die veel kleiner zijn. Dus kan er eventueel gezien worden naar de verhoudingen van de lichaamsdelen. Pony’s staan nogal kort tegen de grond en zijn wat ronder en robuuster dan kleine paarden. Ze zijn ook vaak meer behaard. Maar heel duidelijk is dat niet altijd. Je kan ook afgaan op wat ze het specifieke ras noemen, maar daar is soms al een grondige kennis voor nodig. En niet elke pony is een zuiver ras natuurlijk. Maar algemeen zijn pony’s dus kleiner dan paarden. Gewoon niet altijd.

Pony’s werden gekweekt om in meer barre omstandigheden te kunnen overleven waaronder bepaalde eilanden, zoals de bekende Shetlandpony. Omdat ze kleiner en boller zijn, verliezen ze minder snel warmte. Dit heeft te maken met de verhouding tussen hun volume en oppervlak. Hun extra beharing helpt natuurlijk ook om lichaamstemperatuur op peil te houden, zeker aan de poten waar het bloed snel kan afkoelen.

Hun voornaamste gebruik is als last- en trekdier. Hun kleine gestalte maakte ze bijvoorbeeld heel bruikbaar in mijnen. Rekening houdende met hun formaatverschillen, zijn pony’s sterker dan paarden. Ze zijn ook gemakkelijker te onderhouden en hebben minder voedsel nodig. Maar daarom zijn ze ook sneller te dik, en afvallen is geen gemakkelijke taak. Doorheen de jaren zijn pony’s wel veredeld met paardenrassen en ontstonden nieuwe rassen die zich soms goed verlenen tot bepaalde disciplines in de paardensport, of als rij- en koetsdier. En dat maakt het onderscheid tussen een paard en pony dus nog meer arbitrair.

Adopteer deze Pony