en fr

Schotse Hooglander Bos taurus domesticus

Dieren in onze sanctuary

Frida
Geboortedatum
22-04-2008
Datum opgevangen
25-06-2009
Frida

De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Frida is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.


Mina
Geboortedatum
17-05-2008
Datum opgevangen
25-06-2009
Mina

De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Mina is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.


Lars
Geboortedatum
19-05-2017
Datum opgevangen
19-05-2017
Lars

Lars vervoegde in 2017 De Zonnegloed. Er was nergens anders plaats voor hem.


Schotse Hooglander - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Schotse Hooglander

Kenmerken

Grootte:
1 m
Voedsel:
Bladeren, takken, gras, graan, korrel, boomschors
Gewicht:
500 - 800 kg
Leeftijd:
20 jaar/années/years
Draagtijd:
9 maand/mois/month
Status:
Niet geëvalueerd
Familie:
Schotse Hooglander
Leefomgeving:
Schotse hooglanden
Leefgebied:
Schotland (oorspronkelijk)

Waar voelt hij zich op zijn best?

Europa

Wat eet hij graag?

Bladeren, twijgen, kruiden en gras.

Oeros

De Schotse hooglandrund is een heel oud ras, uit Schotland.  Volgens sommigen stamt de hooglandrund af van de oeros en heeft hij zich aangepast aan het ruwe klimaat van de Schotse hooglanden.  Wat ooit de wilde oeros was, is nu een soort van huiskoe geworden.  De oeros is al héél lang geleden uitgestorven.  Nu zijn er meer Schotse hooglandrunderen buiten Schotland dan in het land zelf.

Schotten in België

Al een tijdje grazen Schotse hooglandrunderen ook in België.  Ze zorgen her en der voor begrazing in natuurdomeinen.  Zo beheren de mensen natuurgebieden op een heel natuurlijke manier. 

 

MEER INFO

De Schotse hooglander is een bepaald runderras. Waar het vandaan komt, hoef ik u niet te vertellen. Ze bestaan al sinds de 6de eeuw na Christus en zijn het oudste erkende ras. Ze zijn aangepast aan de barre omstandigheden van zowel Schotland als de eilanden van de Hebriden door hun dubbele vacht, maar gedijen dus ook wel minder goed in warme streken.

Ze worden dan ook vaak gebruikt in natuurgebieden, ook in Vlaanderen, omdat ze minder keuskeurig zijn dan andere grazers. Ze onderhouden daar de natuur het hele jaar door, zonder dat ze zelf nog veel verzorgd moeten worden. Maar ze worden ook wel gebruikt voor melk en geslacht voor hun vlees (zeker in het verleden), dat minder cholesterol en vet bevat dan ander koevlees.

Het is een ras dat onmiddellijk herkenbaar is met hun lange hoorns en haar dat voor hun ogen valt. Hun vacht is meestal roodbruin, maar er bestaan ook zwarte, blonde, bruine en witte.

Ze worden 18 jaar oud, wat langer dan gemiddeld is voor een rund. De draagtijd is negen en een halve maand, iets langer dan een gewone koe.

 

Adopteer deze Schotse Hooglander