en fr

Watoessirund Bos taurus africanus

Dieren in onze sanctuary

Pombé
Geboortedatum
17-04-2014
Datum opgevangen
09-03-2016
Pombé

Pombé werd binnengebracht samen met Pirre op 09/03/2016 door  Planckendael.  Twee surplus dieren die in geen enkele andere zoo geplaatst konden worden.  Ze vonden gelukkig hun weg naar De Zonnegloed.


Pirre
Geboortedatum
22-07-2014
Datum opgevangen
09-03-2016
Pirre

Pirre  werd binnengebracht samen met Pombé op 09/03/2016 door Planckendael.  Twee surplus dieren die in geen enkele andere zoo geplaatst konden worden.  Ze vonden gelukkig hun weg naar De Zonnegloed. 


Watoessirund - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Watoessirund

Kenmerken

Grootte:
1,7 m schofthoogte
Voedsel:
gras, bladeren, takken, boomschors, hooi
Gewicht:
410 tot 730 kg
Leeftijd:
20 jaar/ans/years
Draagtijd:
9 maand/mois/month
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Watoessirund
Leefgebied:
Oorspronkelijk Rwanda en Oeganda Naard Afrika, Europa en Zuid-Azië

Waar voelt hij zich op zijn best ?

Hij leeft in Afrika in graslanden langs bosranden.

Wat eet hij graag?

Grassen, bladeren, twijgjes, kruiden.

Statusrund?

Het watoessirund speelden een belangrijk rol in het leven van verschillende Afrikaanse stammen zoals de Tutsi's en Ankole.  De runderen bezorgden een stam zowel eten, betaalmiddel als status.  De runderen met de langste hoorns behoorden toe aan de koning en werden als heilig beschouwd.  Zijn horens kunnen wel 70 tot 110cm lang worden en tussen de hoorntippen ruim 2 meter.  Het vrouwtje heeft de grootste hoorns. 

 

MEER INFO

Voluit is de naam Ankole-Watusi. Ze maken deel uit van wat de Sanga-runderen wordt genoemd, de Afrikaanse ondersoorten van het gedomesticeerde rund. De Sanga zijn voortgevloeid uit het kruisen van zeboe uit Azië en de plaatselijke, bultloze runderen. Sanga missen dan ook de vetbult dat kenmerkend is voor de zeboerassen. De oorsprong van de Sanga ligt in Oost-Afrika, nabij het Victoria-meer.

De Watusi, of Watutsi of Watoetsi, is ondanks de Afrikaanse naam eigenlijk een Amerikaans ras. De oorsprong ligt wel degelijk in Afrika, maar bepaalde Ankole-types van rund hebben hun weg via Duitse en andere Europese dierentuinen gevonden naar de Verenigde Staten, waar ze dan werden gekruisd met Canadese rassen.

Ankole (of ook Nkora genoemd) was een Bantu-koninkrijk in het huidige Oeganda. Het koninkrijk bestond tot 1967. Door het bewind van Idi Amin heeft de Ankole-regio ook geen aparte administratieve eenheid meer.

Watusi verwijst naar de Tutsi, een andere etnische groep in Afrika, die zich vooral in Rwanda en Burundi bevinden. Het conflict tussen deze groep en de Hutu zorgden voor een genocide in beide landen. “Hotel Rwanda” is een film over dit conflict.

Hun belangrijkste kenmerk valt meteen op. Ze hebben de grootste hoorns van alle runderen. Hun kleur is ietwat variabel, maar is meestal rood met witte delen. Ze worden vooral gebruikt voor vleesproductie.

Er zijn er niet zoveel: in 2016 werden er 1500 geregistreerde Watusi’s geteld, met 80% ervan in de Verenigde Staten zelf.

Adopteer deze Watoessirund