en fr

Chilobrachys sp electric blue Chilobrachys sp electric blue

Dieren in onze sanctuary

Goldie
Geboortedatum
01-01-2018
Datum opgevangen
24-06-2020
Goldie

Goldie werd samen met verschillende andere vogelspinnen gekocht door een student. Toen de verzorging voor de dieren harder bleek dan verwacht en de dieren bovendien minder 'cool' waren dan voorzien, wou hij van de dieren af. Zijn redenering: "Worden ze niet opgevangen, dan spoel ik ze door de wc.". Bij aankomst bleken er al meerdere overleden te zijn.


Chilobrachys sp electric blue - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Chilobrachys sp electric blue

Kenmerken

Grootte:
Tot 15 centimeter
Voedsel:
Insecten
Leeftijd:
Mannetjes tot 3 jaar, vrouwtjes tot 12 jaar.
Status:
Niet geëvalueerd
Familie:
Chilobrachys sp electric blue
Leefomgeving:
Tropische gebieden
Leefgebied:
Zuid-Oost Azië

Waar voelt hij zich op zijn best?
Deze soort komt oorspronkelijk uit Thailand. De gemiddelde temperaturen daar liggen rond de 26 à 28°C. Ze hebben het ook graag vochtig, met een luchtvochtigheid tussen de 60 en 80%. Het is een gravende soort, en zal zich dus ook vaak ondergronds bevinden.


Wat eet hij graag?
Net als de meeste andere vogelspinnen is de Chilobrachys een nachtdier en gaat 's nachts op zoek naar prooi.  Aan het uiteinde van elke poot bevinden zich zintuigen die gevoelig zijn voor geur, smaak en trillingen. Daarmee vindt de spin haar prooi. Wanneer ze die gevangen heeft, pakt ze deze vast met haar pedipalpen (een soort voorpoten met een tastfunctie) en spuit ze gif in haar prooi. Dit gif, een eiwitoplossend enzym, verlamt de prooi niet alleen, maar brengt ook de vertering daarvan op gang: het zorgt ervoor de de prooi van binnen vloeibaar wordt, zodat de spin deze leeg kan zuigen. Wat daarna overblijft is een soort van holle huid. Meestal gaat de spin op jacht naar insecten, maar soms ook kleine gewervelde dieren waaronder kleine vogels.


MEER INFO

Uiterlijk
Net als andere Chilobrachy soorten is de electric blue voornamelijk bruin en grijs van kleur. Hun opvallendste kenmerk is hun felblauwe voorpoten. Deze kleur is van het begin al aanwezig en wordt steeds feller naarmate het dier ouder wordt. Ze kunnen tot 15 centimeter groot worden.


Wetenswaardigheden
De electric blue is allesbehalve een brave soort. Ze kunnen explosief uit de hoek komen en plots snel wegrennen. Hun beet en gif is ook niet mals, en ze zijn relatief snel om dit te gaan doen als ze zich bedreigt voelen.


Net als bij alle spinnen, leven de vrouwtjes stukken langer en zijn ook vaak merkelijk groter.


Bedreiging
De electric blue is op zich niet bedreigd, omdat het gaat om een pure kweekvorm voor hobbyisten.

Adopteer deze Chilobrachys sp electric blue