en fr

Poema Puma concolor

Dieren in onze sanctuary

Yukon
Geboortedatum
01-01-2015
Datum opgevangen
07-12-2021
Yukon

Poema Yukon komt van een dierentuin in Litouwen die de poema zeer slecht verzorgde. Het dier kreeg te veel en vooral verkeerde voeding waardoor het aan zwaar overgewicht lijdt en kampt met lever- en nierproblemen. Ook zijn verblijf voldeed niet aan de huidige wetgevingen. Yukon kon o.a. nergens beschermd liggen tegen de regen of felle zon. Hij werd daarom in beslag genomen door de regionale overheden. Bij ons kan hij een nieuwe, dierwaardige thuis vinden.


Poema - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Poema

Kenmerken

Grootte:
2 tot 2.4 meter, staart inclusief
Voedsel:
Hertje, konijn, vogel, zwijn
Gewicht:
55 - 70 kg
Leeftijd:
20 jaar/années/years
Draagtijd:
82-96 dagen/jours/days
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Poema
Leefomgeving:
Hertje, konijn, vogel, zwijn
Leefgebied:
Noord tot Zuid Amerika

Waar voelt hij zich op zijn best?

De voorkeur van de poema gaat naar een habitat met dicht struikgewas en rotsachtige gebieden.

Wat eet hij graag?

Op het dieet staan voornamelijk hoevedieren.

Weetje

  • Uit stilstand kan een poema 2.5m hoog en 6m ver springen.  (metingen van 5m hoog en 12m ver waargenomen)
  • De poema is de op drie na grootste kattensoort ter wereld.
  • Een poema kan niet brullen zoals een leeuw, jaguar,…
  • Een poema kan zwemmen, maar doet dit alleen wanneer het wordt bedreigd.
  • Poema’s uit koudere gebieden zijn groter dan soortgenoten uit de tropen.

 

MEER INFO

Leefgebied
Midden- en Zuid-Amerika en in het westen van Noord-Amerika

Uiterlijk
De poema heeft een kop-romp lengte van 95 tot 150cm en een hoogte van 60 tot 76cm. Zijn staart heeft een gemiddelde lengte van 70cm. Mannetjes hebben een gewicht tussen de 53 en 72kg en zijn beduidend zwaarder dan de vrouwtjes, die maar tussen de 35 en 48kg wegen.

Poema’s uit koudere gebieden worden groter dan hun soortgenoten uit de tropen.

Ze hebben een stevig postuur met sterke, brede poten en een lange, dikke staart. Opvallend is dat de achterpoten langer zijn dan de voorpoten. De klauwen kunnen worden ingetrokken worden.
De poema heeft kleine oren met een zwarte achterkant die ver uit elkaar staan. Hun kop is rond en hun ogen hebben een groene-ambergele kleur.

De vacht verschilt per gebied: in tropische gebieden zal deze eerder roodbruin zijn van kleur en ruw, kort van lengte, in droge gebieden is de vacht eerder geelachtig van kleur en langer van lengte.

Voedsel in de natuur
Poema’s zijn vleeseters. Hun dieet bestaat hoofdzakelijk uit grote zoogdieren en daarnaast kleinere dieren, vissen of insecten. Het zijn solitaire jagers maar kunnen door het breken van de nek prooien doden die veel groter zijn dan zichzelf.

Gedrag
De poema is een solitair dier. Van nature gaat hij liever zijn tegenstanders uit de weg dan dat hij agressief naar hen zou reageren.

Voortplanting in de natuur
Vanaf de leeftijd van twee jaar is een poema in het wild vruchtbaar. Maar de kans op eerste reproductie is groter wanneer het vrouwtje zich heeft gevestigd in een territorium. Enkel tijdens de paartijd zoeken de mannetjes en vrouwtjes elkaar op. Deze paartijd duurt slechts twee weken.
Na de draagtijd, die varieert tussen 88 en 96 dagen, werpt het vrouwtje twee of drie jongen in een rotsholte, holle boom of andere plek die fungeert als hol. De kittens blijven een tweetal jaar bij de moeder. Na de bevalling duurt het minstens achttien maanden vooraleer er nieuwe jongen ter wereld komen. 

Jongen hebben een geelbruine vacht met zwart of bruine vlekken die na 16 maanden vervagen. Na tien dagen openen ze de ogen en na zes weken zijn ze klaar om vlees te verorberen.

Bedreiging
Niet veel dieren hebben de  poema als prooi. In Midden- en Zuid-Amerika loopt hij gevaar wanneer een jaguar of anaconda zijn pad kruist. In Noord-Amerika kan een grizzlybeer of roedel wolven de poema aanvallen.
De poema werd door het IUCN geclassificeerd als ‘niet bedreigd’.

Bronnen
www.wikipedia.org
www.iucnredlist.org

Adopteer deze Poema