en fr

Zeboe Bos indicus

Dieren in onze sanctuary

Kawan
Geboortedatum
17-07-2012
Datum opgevangen
22-09-2012
Kawan

De dieren uit de tijd dat De Zonnegloed nog enkel een educatieve kinderboerderij was, blijven natuurlijk ook op De Zonnegloed wonen. Kawan is ook een dier die hier al van in dat prille begin aanwezig was voordat we een Sanctuary werden.


Beasty
Datum opgevangen
22-09-2017
Beasty

Beasty werd door zijn vorige eigenares afgestaan. De vrouw zorgde goed voor het dier, maar merkte dat Beasty ongelukkig was doordat het alleen zat. Met pijn in haar hart bracht ze het dier naar De Zonnegloed omdat ze het welzijn van Beasty belangrijker vond dan haar eigen liefde voor het dier. Nu kan Beasty genieten van een leven samen met onze andere zeboe.


Zeboe - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Zeboe

Kenmerken

Grootte:
80 - 105 cm
Voedsel:
Takken, gras, bladeren, hooi
Gewicht:
100 - 250 kg
Leeftijd:
25 jaar/ans/years
Draagtijd:
9,5 maand/mois/month
Status:
Niet geëvalueerd
Familie:
Zeboe
Leefgebied:
Zuid-Azië en Afrika

Waar voelt hij zich op zijn best?

Indisch subcontient en Afrika wordt gedomesticeerd, en voornamelijk in tropische en subtropische klimaten.

wat eet hij graag?

Gras, bladeren en twijgen. 

 

MEER INFO

De zeboe is een ondersoort van het (gedomesticeerd) rund en dus eigenlijk geen ras op zich. In totaal zijn er ongeveer 75 erkende rassen van zeboe. Zijn oorsprong bevindt zich in Zuid-Azië, maar er zijn een degelijk aantal rassen hiervan die Afrikaanse roots hebben, waaronder het oude Egypte. Het Watusirund, dat ook te zien is in De Zonnegloed, zou deels afgeleid zijn van de zeboe.

Zeboes zijn gemakkelijk te herkennen aan hun vetbult op de rug, de halskwab en eventueel afhangende oren. Ze worden dan ook wel eens bultrund genoemd. Ze zijn gekweekt om de droogte en hogere temperaturen (door beter te kunnen zweten) in hun oorspronkelijk areaal te kunnen verdragen. Ze zijn ook beter bestand tegen runderpest.

De zeboe wordt gebruikt voor allerlei zaken waaronder melk en vlees, maar ook als trekkracht en lastdier. Hun melk- en vleesproductie ligt wel niet zo hoog als van Europese rassen. In Hinduïstische kringen worden ze sowieso niet geslacht omdat ze do als heilig aanzien worden. Hun huid wordt eventueel ook gebruikt, en hun mest als zowel brandstof als bemesting voor akkerlanden.

De voorouder van de zeboe is, net als dat van de Europese koe, de oeros. Maar het gaat dan wel om de Indische ondersoort. Deze ondersoort is verdwenen toen de Indusvallei werd bevolkt door mensen en deze opging in de gedomesticeerde vorm, of verdween door habitatsverlies.

Er bestaat een miniatuur-zeboe dat als huisdier wordt gehouden, voornamelijk in Amerika, waar het ook werd ontwikkeld.

Adopteer deze Zeboe