De Zonnegloed als Sanctuary

Opvangcentrum - Sanctuary

 

Stichting/vzw De Zonnegloed geeft exotische en inheemse dieren weer een toekomst dit als Sanctuary:

blijvende opvang voor dieren met een minder kleurrijk verleden.

 


Dieren die niet terug naar het wild kunnen, hebben een thuis voor de rest van hun leven.


Opvang

Dierenwelzijn staat nog altijd sterk onder druk. Veel exotische dieren maar ook inheemse dieren leiden geen dierwaardig leven en menselijk handelen is daar vaak de oorzaak van. Denk aan illegale handel, particulier bezit, exploitatie in entertainment of onderzoek. Bij stichting/vzw De Zonnegloed verbeteren wij op een duurzame manier het welzijn van deze dieren. Veel dieren bevonden zich in benarde situaties. Dieren met een minder kleurrijk verleden, vangen wij definitief op zodat ze op adem kunnen komen. Vaak werden deze dieren ernstig mishandeld of verwaarloosd. Bij stichting/vzw De Zonnegloed krijgen zij de professionele verzorging die ze nodig hebben.

Dierenpark - Sanctuary De Zonnegloed zet zich in voor de opvang van dieren die niet kunnen worden teruggezet in de natuur. De dierenpopulatie in stichting/vzw De Zonnegloed is opgebouwd met hoofdzakelijk dieren uit opvangcentra en wildlife rescuecentra. Dit zijn dieren die zwaar verwaarloosd werden, in beslag genomen werden bij louche dierenparkjes, circussen, handelaren of particulieren. Deze dieren hebben deskundige en liefdevolle verzorging nodig: aangepast voer, een proper en aangepast verblijf, medische zorg en de juiste aandacht. Stichting/vzw De Zonnegloed schenkt deze dieren een nieuw leven. Een plaats waar dieren deze kansen krijgen om levenslang een nieuwe thuis te krijgen, geadopteerd te worden... noemt een Sanctuary. Dit betekent een veilige haven, een warm nest. Voor Europa is dit uniek dat een dierenpark op deze manier haar dierenpopulatie opbouwt en zo dieren redt.

 


Een veilige plaats om te groeien, herstellen en te genezen.


Rehabilitatie en verzorging

De dieren die bij stichting/vzw De Zonnegloed binnenkomen werden vaak verwaarloosd, zowel qua verzorging als sociale omgeving. Bij stichting/vzw De Zonnegloed krijgen zij de professionele zorg die zij nodig hebben, zodat ze weer 'dier' kunnen zijn. Deze verzorging is onder te verdelen in drie categorieën: veterinaire zorg, voeding en gedrag.

Persoonlijk plan

De Zonnegloed vzw beschikt over een team van deskundige dierenartsen, gediplomeerde dierenverzorgers dat er naar streeft dat een dier zowel fysiek als geestelijk weer gezond wordt en blijft. Bij aankomst gaan dieren eerst in quarantaine. Hier worden zij medisch uitgebreid onderzocht. Voor ieder dier of dierengroep wordt een eigen behandelplan opgesteld, waarin onder meer resocilisatie, eventuele medicijnen en voeding aan de orde komen. Het gebeurt maar al te vaak dat een dier jarenlang verkeerde voeding kreeg toegediend (zoals snoep, koffie en cola), waardoor een persoonlijk afgestemd dieet noodzakelijk is. Zodra de dieren de quarantaine mogen verlaten, gaan ze naar hun nieuwe aangepast verblijf. Hier worden de dieren nog steeds goed in de gaten gehouden en verder behandeld. Elk jaar krijgen alle bewoners van De Zonnegloed een medische check, waarbij vaccinaties worden gegeven en we controleren of alles nog goed gaat. Zo niet, dan kan er worden ingegrepen.

Na-apen

Rust en een veterinaire zorg zijn essentieel voor de dieren die arriveren bij De Zonnegloed. Maar daarmee zijn we er nog niet: de dieren moeten vaak nog heel wat (af)leren. Veel van de dieren die wij opvangen, zijn sociale dieren. Door hun verleden hebben zij echter niet altijd kunnen leren hoe ze met soortgenoten moeten omgaan. Ze weten bijvoorbeeld niet hoe ze moeten communiceren of aan welke sociale regels ze zich moeten houden. Bij De Zonnegloed zijn we ervan overtuigd dat sociale dieren het gelukkigst zijn bij soortgenoten. Dus streven wij ernaar om elk dier in groep te houden.

Een dier die uit quarantaine komt, krijgt eerst de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving, de nieuwe dierenverzorger en het buitenverblijf. Daarna wordt het nieuwe dier eerst in een verblijf naast zijn soortgenoten geplaatst. Zo kunnen de dieren elkaar vast zien, ruiken en horen. Pas als er positief contact is, proberen de dierenverzorgers het nieuwe dier bij de groep te voegen. Vaak begint dat met één van de groepsleden, waarna geleidelijk de andere groepsleden geïntroduceerd worden. Tijdens dit proces observeren en registreren de verzorgers vaak het gedrag van de dieren. Veel dieren hebben nog nooit een andere soortgenoot gezien. De gedragsregels leren ze van groepsgenoten en door na-apen. Dit gaat niet altijd over één nacht ijs; er zijn soms wat ruzies voor nodig voordat een nieuw dier zijn plek in de rangorde kent en zich al bv. aap weet te gedragen.

Afleren

Bij de apen moeten de meeste dieren ook gewoontes afleren. Vooral ex-huisdieren zijn gewend aan aandacht van mensen en laten hun soortgenoten links liggen. Zo maak je nooit vrienden, natuurlijk! Door de dieren geen individuele aandacht te geven, stoppen ze hier eerder mee en zoeken ze sneller contact met hun soortgenoten.

Dieren die voorheen in kleine kooien zaten of eenzaam waren, vertonen vaak stereotiep gedrag zoals ijsberen of zelfs zelfverwonding. Door ze af te leiden met voedselpuzzels, speelmateriaal en soortgenoten, leren ze dat weer stap voor stap af. Het verschilt per dier hoe lang het duurt voor we hem of haar in een groep kunnen plaatsen. Dieren die heel jong bij hun moeder zijn weggehaald en daardoor geen sociale vaardigheden hebben geleerd, hebben bijvoorbeeld meer tijd nodig om dit alsnog aan te leren. Met veel geduld en aandacht lukt dit vrijwel altijd.


Herplaatsing

Door de definitieve opvang die Dierenpark - Sanctuary De Zonnegloed aanbiedt voor deze dieren, wordt er niet alleen een goede en permanente opvang aangeboden, maar komt er zo ook een plaats vrij in de tijdelijke opvangcentra of wildlife rescuecentra. Deze plaats kan dan gebruikt worden voor het opvangen van nieuwe dieren die hulp nodig hebben bij deze opvangcentra.

Door middel van deze werkwijze kan Dierenpark - Sanctuary De Zonnegloed haar kerndoel bewerkstelligen: zo veel mogelijk dieren helpen aan een beteren toekomst!


Educatie en sensibilitatie, de sleutel tot de toekomst van onze natuur en samenleving...


Preventie, educatie en sensibilisatie

We zijn voorvechters van een maatschappij waarin dierenwelzijn niet in het gedrang komt. Dankzij onze ervaring en samenwerking met tijdelijke opvangcentra als Stichting AAP, Natuurhulpcentrum in Opglabeek, verschillende VOC's en wildlife rescuecentra over het gehele land hebben we zicht op de enorme problematiek rondom het houden van exotische, niet-gedomesticeerde dieren.

Deze dieren worden op grote schaal verhandeld, uitgebuit in de entertainmentindustrie, gebruikt voor biomedisch onderzoek of in ongeschikte omstandigheden als huisdier gehouden en dat leidt in veel gevallen tot ernstige welzijnsproblemen waarbij de dieren lichamelijk en geestelijk zwaar gewond raken.

Gelukkig kunnen we hier door middel van preventie, educatie en sensibilisatie een eind aan maken. Betere wet- en regelgeving, het handhaven van de bestaande wetten en publieke bewustwording creëren, zijn de belangrijkste pilaren om dierenleed op een duurzame manier te stoppen. We kunnen nog generaties lang bavianen uit louche dierentuinen redden, wasberen bij particulieren weghalen of apen uit labo's, maar alleen door de problematiek bij de wortels aan te pakken, lossen we het voorgoed op.
• Natuurbeschermingseducatie:  Dierenpark - Sanctuary De Zonnegloed wil de bezoekers niet alleen dieren laten zien, maar hen ook iets leren over de dierenwereld. Hierdoor ontstaat bij bezoekers begrip en respect voor dieren in de natuur, waarna men enthousiast kan worden gemaakt voor natuurbescherming. Educatie vindt in Dierenpark - Sanctuary De Zonnegloed ten eerste plaats door middel van informatieve panelen. Maar ook door voedervoorstellingen, spelletjes en een persoonlijke toelichting van dierenverzorgers en vrijwilligers wordt de natuurbeschermingsboodschap overgebracht.
• Dierenwelzijnseducatie:  Hier wilt het park de bezoekers begrip aanleren over dieren en hun noden. Huisdieren kunnen plezier ervaren, maar kunnen ook pijn lijden. Als wij mensen met dieren omgaan, hebben we de verantwoordelijkheid en vaak een wettelijke plicht om te waken over hun welzijn. Deze boodschap vormt de kern van de educatie rond dierenwelzijn bij Dierenpark - Sanctuary De Zonnegloed. Het insprireren tot zorg en liefde voor dieren, maar ook tot rechtvaardigheid en respect voor mens en dier. Als mensen zicht hebben in de belangrijkste principes van dierenwelzijn, krijgen ze ook begrip en waardering voor de rol die wij allen kunnen spelen bij het verbeteren van de leefomstandigheden van alle dieren op aarde. Heel wat dierenleed is het gevolg van misvattingen of gebrek aan ervaring en inzicht. Hoewel dieren vaak een positieve invloed hebben op mensen en beide partijen een goede start nemen... loopt het soms toch nog mis. De dieren belanden in een asiel. Dierenwelzijnseducatie doelt op het verminderen van impulsaankopen en het vermijden van het dumpen van huisdieren. Met dierenwelzijn wordt de lichamelijke en geestelijke gezondheid van een dier bedoeld. Elk gehouden dier probeert zich aan te passen aan zijn leefomgeving. Een dier voelt zich het best in een omgeving waarin hij zijn natuurlijk gedrag kan vertonen en die hem geen stress, pijn of angst bezorgt. Elke diersoort vertoont zijn eigen natuurlijk gedrag. Kippen willen scharrelen, koeien moeten de rust hebben om te herkauwen , varkens hebben ruimte en een stabiele groep nodig, honden houden van regelmaat in hun leven, papegaaien hebben gezelschap nodig. Voeding, verzorging, huisvesting en behandeling zijn van invloed op het welzijn van gehouden dieren. Het welzijn van dieren hangt dus af van een goede gezondheid, een goede omgeving (huisvesting conform hun natuurlijke behoeftes en leefomgeving) en afspraken over fok en afvoer.