Duurzaamheid (in opbouw)

Duurzaamheid is het gebruik van grondstoffen op zo'n manier dat er voor toekomstige generaties genoeg overblijft.

 

De Zonnegloed doet enorm haar best voor duurzaamheid, omdat de natuur daarmee gabaat is. Benieuwd naar alle duurzame activiteiten van De Zonnegloed?

 

Energie

 

Waar mogelijk wekt De Zonnegloed zelf energie op via zonnepanelen, hernieuwbare energie...

LED-Verlichting

De Zonnegloed is echt een voorloper op het gebruik van LED-verlichting binnen de dierenopvang. In alle gebouwen is de traditionele verlichting vervangen door LED. Daarmee besparen we ruim 35% energie.

Zonnepanelen

Sinds 2021 prijkt een grote zonne-energiecentrale op het dak van de loods. 120 panelen die voeldoende elektriciteit kunnen opwekken zodat we vaak geen energie moeten bijkopen. In De Zonnegloed draait natuurlijk alles om de dieren en daarom wordt de zonne-energie direct toegepast bijo.a. de hotspots bij reptielen en andere koud gevoelige dieren, het invriezen van vlees, verlichting... Omdat het project zichtbaar is in de directe omgeving, heeft het ook een belangrijke educatieve functie. In het park wordt aandacht besteed aan de toepassing van de zonnepannelen.

Samen werking met ECOPOWER.

Indien we tijdens de winter energie te kort komen, werken we samen met Ecopower. Ecopower cv is een Belgische burgercoöperatie die optreedt als producent en leverancier van groene stroom en groene warmte.

Pelletkachels

Het gebouw met onze quarantaine zit er warmpjes bij dankzij de palletkachels, ook de Afrikaanse sporenschildpadden en het onthaal. In plaats van fossiele brandstoffen verbruikt deze cv-ketel houtsnippers/pellets.

Elektrische wagens

Door het gebruik van elektrische wagentjes door de technische ploeg is er geen CO2 uitstoot.
 

 

Bouw

Bij alle dierenverblijven is gebruik gemaakt van duurzame materialen en oplossingen.  Zoals bv onbehandeld inheems hout met FSC keurmerken.  Er is gebruik gemaakt van natuurlijke elementen zoals zon, wind en regen.  De meste daken zijn bijvoorbeeld transparant.  Ook bij hete dagen zijn de verblijven zo gebouwd dat de verbijven echt en koele schuilplek biedt.  Op koudere dagen kunnen de grote verblijven ingedeeld worden zodat het volledige verblijf niet verwarmt hoeft te worden.  Het regenwater op de daken wordt opgevangen en gebruikt voor alle doeleinden in het park.

Dieren die iets minder tegen warmte kunnen hebben een groete vijver / bad gekregen waar ze zich kunnen in gaan verkoelen.  Bv. bij de beren en de waterbuffels.

 

Afbreekbare producten

Onderhoudsproducten

 

Shop

Biologisch afbreekbare tasjes

De Zonnegloed gebruikt biologisch afbreekbare tasjes in de souveniersschop.  Deze tasjes zijn niet gemaakt van plastic maar uit 100% niet gebleekt resiclage papier. Dit zorgt er voor dat ze kunnen herbruikt worden of in 1 jaar volledig afgebroken zijn.  Ter vergelijking : een plastic tas heeft hier tussen de 50 en 100 jaar voor nodig.

Bekertjes en rietjes

Knuffels

Petflesjes verzamelen (Binnenkort)

De zonnegloed werkt al jaren aan een duurzame bedrijfsvoering.  De zorg voor de natuur is immers onlosmaakelijk verbonden met de zorg voor het milieu.  Overal in het park kunnen kleine frisdrankflesjes inleveren.  Dankzij de gescheiden inzameling kunnen zij direct als grondstof dienen voor nieuwe PET-flessen.  Ook zie je in het park een videao in de schop hoet recycleerproces PET-flessen in zijn werk gaat.

 

 

Voeding dieren

 

Natuurbehoud

In de zonnegloed laten we bezoekers de schoonheid van het dieren- en plantenrijk beleven zodat ook zij de urgentie voelen de natuur te beschermen. Zo maken we van onze bezoekers en fans, ambassadeurs voor natuurbehoud. Wij geven op verschillende manieren invulling aan onze onderstaande Natuurbehoudspijlers.

95% inheemse beplanting

Natuureducatie

Dierenwelzijn

Biodiversiteit in het park

Samenwerkingen