Grootse reddingsactie

In het zuiden van Frankrijk zijn maar liefst 121 apen in beslag genomen bij een particulier die illegaal met de dieren fokte. Ook leefden ze in erbarmelijke toestand. Verkeerde voeding, enorm vervuilde hokken, zieke dieren, verwonde dieren, inteelt … Een groot deel van de apen werd opgenomen bij stichting AAP in Nederland. Een deel van de dieren was zo verzwakt dat ze bij aankomst direct in de couveuse moesten. Voor twee dieren kwam de redding te laat. Dit dierenleed had voorkomen kunnen worden. Al in 2009 namen de Franse autoriteiten de apen ‘pro forma’ in beslag, maar lieten de dieren bij de eigenaar.

In 2007 werd voor de eerste maal officieel vastgesteld dat de Franse vrouw zonder vergunning meer dan 100 aapjes in huis had, waaronder een groot aantal pinché-aapjes.  Deze apensoort staat wereldwijd geregistreerd als soort die met uitsterven bedreigd wordt. Commerciële handel in deze soort is dan ook verboden. Toch werden de dieren pas in 2009 in beslag genomen en zelfs toen mochten de dieren gewoon bij hun eigenares blijven. Het aantal groeide tot bijna tweehonderd apen. Daarnaast hield de vrouw ruim 70 dieren op een soort kinderboerderij, waaronder veel beschermde soorten en exotische dieren als antilopen en mara’s (Zuid-Amerikaanse knaagdieren).

We vangen binnenkort 10 pinché’s en 7 dwergzijde-aapjes op om deze dieren terug een hoopvol leven aan te bieden met de juiste professionele verzorging.