Leuk en pakkend artikel over De Zonnegloed

Karel Ackaert vangt dieren op die ongewenst, mishandeld of in beslag genomen zijn

Ex-bankier heeft zoo vol tweedehandsdieren

Veel dierenparken toonden deze week trots hun nieuwste koppeltje koala’s, babygiraffen of zwangere olifanten. Het West-Vlaamse dierenpark De Zonnegloed kon ook een nieuwkomer voorstellen. Geen boreling uit een kweekprogramma of een ‘cadeau’ van een andere zoo, maar een door zijn vader verstoten bruine beer uit Spanje. Net zoals 450 andere mishandelde, ongewenste of in beslag genomen dieren vond hij nu onderdak in de zoo met de tweedehandsdieren.

Mensen met een missie, zo omschrijf je Karel Ackaert (45) en zijn vrouw Lieve Debusscher (42) het best. In de jaren 90 ontvluchtten ze hun drukke job als bankier om in het kleine Oostvleteren met een handvol kippen en één pony een kinderboerderij te starten. ‘15 jaar lang hadden we die boerderij’, vertelt Karel. ‘Tot we er in 2011 ook nog een klein museum wilden inrichten over dierenwelzijn.’ Het museum zelf kwam er nooit, want tijdens hun zoektocht naar informatie stootten Karel en Lieve op zoveel verhalen over mishandelde of ongewenste dieren dat ze niet langs de zijlijn wilden blijven staan. ‘De museumplannen werden opgeborgen’, vertelt Karel. ‘In de plaats daarvan kwamen er vier mishandelde wasberen. Daarna volgden onder meer neusberen en servalkatten.’

Amper vier jaar later hebben ze 101 soorten en 450 verschillende ­dieren. Van aapjes, over zebra’s en ­kamelen tot bruine beren. De kinderboerderij is een dierenpark geworden. Het park van de tweede kans waar achter elk dier een verhaal schuilt, het ene al schrijnender dan het andere.