Boa constrictor Boa constrictor constrictor
Dieren in onze sanctuary
Yanomani
Yanomani is een van de zovele slangen die door particulieren worden gehouden, maar die de zorg voor de dieren niet aankunnen. De dieren worden door de particulieren zelf binnengebracht bij een opvangcentrum of worden opgevangen nadat ze gedumpt werden en door andere mensen gevonden.
Nagini
Nagini werd door een jongeman als huisdier gehouden. Toen de man besloot om naar het buitenland te reizen, liet hij de boa constrictor achter bij zijn ouders. Alleen kwam hij nooit meer terug. Zijn ouders hebben Nagini toen binnengebracht bij een opvangcentrum. Nu heeft Nagini een permanente thuis gekregen in De Zonnegloed waar zij gewild en met liefde verzorgd wordt.
Kenmerken
- Grootte:
- 5.5 m
- Voedsel:
- Knaagdieren, vogels, apen
- Gewicht:
- 10-15 kg
- Leeftijd:
- 40 jaar
- Draagtijd:
- 110 dagen
- Status:
- Niet bedreigd
- Familie:
- Boa constrictor
- Leefgebied:
- Midden- en Zuid-Amerika
Waar voelt hij zich op zijn best ?
Vochtige en warme tropische regenwouden.
Wat eet hij graag ?
Knaagdieren, vogels en apen. Boa's hebben een veelzijdige dieet.
Uitbroeden
Boa's leggen, in tegenstelling tot pythons, geen eieren. De eieren worden namelijk in het lichaam van de moeder uitgebroed en de jongen worden "kant-en-klaar" geboren. Men noemt dit "eierlevendbarend" (ovovivipaar).
MEER INFO
Leefgebied
Boa constrictors leven in de vochtige en warme tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika.
Uiterlijk
De boa kan tot 4 meter lang worden en wel 60 kg wegen. De lichaamskleur is overwegend lichtbruin met een donkere nettekening over het gehele lichaam. De kleur kan enigszins variëren van bruin tot grijsachtig of soms roze. De nettekening bestaat uit een vlekkenpatroon van donkere en lichtere vlekken, het patroon is echter variabel. Het exacte kleurpatroon van de slang varieert zelfs per individu. De vlekken zijn vaak rond van vorm en zijn gelegen op de rugzijde en aan de flanken. De vlekken zijn rond, soms met een lichtere vlek in het midden zodat een cirkelachtige vlek ontstaat.
Wetenswaardigheden
De wetenschappelijke naam Boa constrictor betekent letterlijk grote slang (boa) die wurgt (constrictor).
De boa constrictor werd door de Indianen als afgodslang gezien.
Voedsel in de natuur
Knaagdieren, vogels en apen. Boa's hebben een veelzijdige dieet. Ze wurgen hun prooi en slikken deze vervolgens in één keer door.
Predatie
De boa constrictor heeft verschillende vijanden, variërend van grote roofvogels, rovende zoogdieren en andere reptielen, zoals andere slangen. Het zijn vooral de jonge boa's die ten prooi vallen aan vijanden, oudere exemplaren die langer zijn dan twee meter hebben van weinig dieren te duchten. Een voorbeeld van een slang die weleens jonge boa eet is de gevaarlijke bosmeester (Lachesis mutus), die in de regel voornamelijk van knaagdieren leeft. Naarmate de slang ouder en groter wordt, slinkt het aantal vijanden. Vogels die een jonge boa aankunnen maken geen kans tegen een volwassen exemplaar. Boa's die een lengte van meer dan twee meter bereiken hebben praktisch geen natuurlijke predatoren meer.
De boa constrictor vlucht meestal voor een mogelijke vijand in plaats van zich te verdedigen. Als de slang in het nauw gedreven wordt, maakt deze een sissend geluid. Het gesis is tot op enige tientallen meters hoorbaar. Pas in het uiterste geval zal de slang bijten. Bij een beet komen de vele lange tandjes in de huid terecht, omdat de tanden naar achteren gekromd zijn is het niet eenvoudig om los te komen.
Voortplanting in de natuur
Boa's leggen, in tegenstelling tot pythons, geen eieren. De eieren worden namelijk in het lichaam van de moeder uitgebroed en de jongen worden "kant-en-klaar" geboren. Men noemt dit "eierlevendbarend" (ovovivipaar).
De eieren worden in 5 tot 7 maanden uitgebroed in het lichaam van de moeder, waarna er 6 tot 40 jongen ‘geboren’ worden.
Afkomstig van
Adopteer deze Boa constrictor