en fr

Geelbuikschildpad Trachemys scripta scripta

Dieren in onze sanctuary

Trip
Geboortedatum
01-01-2013
Datum opgevangen
08-08-2016
Trip

Trip en Red werden bij een handelaar gekocht met de belofte dat de dieren klein zouden blijven. 
Niets was minder waar natuurlijk.  Ze groeiden uit tot forse schildpadden.  De vorige eigenaar kon er daardoor niet meer voor zorgen.  Met tranen in de ogen stonden de eigenaars hun dieren af.  
Vaak moeten eigenaars hun dieren afstaan omdat ze bij de aankoop te weinig informatie hebben gekregen over welk dier ze in huis haalden.  Gelukkig vonden deze dieren een weg naar een opvangcentrum en zo naar De Zonnegloed.


Red
Datum opgevangen
08-08-2016
Red

Red en Trip werden bij een handelaar gekocht met de belofte dat de dieren klein zouden blijven. 
Niets was minder waar natuurlijk.  Ze groeiden uit tot forse schildpadden.  De vorige eigenaar kon er daardoor niet meer voor zorgen.  Met tranen in de ogen stonden de eigenaars hun dieren af.  
Vaak moeten eigenaars hun dieren afstaan omdat ze bij de aankoop te weinig informatie hebben gekregen over welk dier ze in huis haalden.  Gelukkig vonden deze dieren een weg naar een opvangcentrum en zo naar De Zonnegloed.


Geelbuikschildpad - De Zonnegloed - Dierenpark - Dieren opvangcentrum - Sanctuary Adopteer deze Geelbuikschildpad

Kenmerken

Grootte:
30-35cm
Voedsel:
Waterplanten, waterdieren
Gewicht:
1,5kg max.
Leeftijd:
30-40 jaar/ans/years
Draagtijd:
60-80 dagen/jour/day
Status:
Niet bedreigd
Familie:
Geelbuik waterschildpad
Leefgebied:
Zuidoost VSA

Waar voelt hij zich op zijn best ?

De geelbuik waterschildpad leeft graag in waterrijke gebieden zoals moerassen, rivierarmen of meren met stilstaand water.

Wat eet hij graag ?

Hij eet het liefst waterplanten of kleine waterdiertjes.

Weetje

Ondanks dat de schildpad als naam ‘geelbuik waterschildpad’ heeft, kan je hem ook herkennen aan de S-vormige gele streep op de zijkant van de kop.

 

MEER INFO

Habitat en leefgebied
Als een echte waterschildpad, heeft het een voorkeur voor moerassen, rustige plaatsen in een rivier en kalme meertjes.

Oorspronkelijk komen ze voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten en het noordoosten van Mexico. Maar omdat ze graag gehouden worden als huisdier, maar dan ook wel eens gedumpt worden, komen ze ook wel voor in België in Nederland.

Voeding
Net als de meeste waterschildpadden, is de geelbuik een omnivoor. Als een jong schildpadje vangt het kleine waterdiertjes en bij het ouder worden, vreet het meer aan meer aan de waterplanten.

Uiterlijk
Jonge diertjes hebben een wat platter schild met doornachtige punten aan de achterzijde. Hun schild heeft ook wat meer aftekeningen. Dit vervaagt allemaal naarmate het ouder wordt.

Zoals je wel kan raden, heeft de geelbuikschildpad een gele buik (met wat zwarte vlekjes aan de rand), maar het heeft ook een S-vormige gele streep op de zijkant van de kop waardoor je het gemakkelijk kan onderscheiden van een geelwangschildpad.

Een mannetjesschildpad van een vrouwtje herkennen is wel niet altijd simpel. Vrouwtjes zijn doorgaans groter dan de mannetjes. Mannetjes hebben een iets langere staart en wat langere nagels aan de voorpoten.

Levenswijze
Je kan ze overdag vaak zien zonnen op boomstammetjes nadat ze hun ontbijt hebben gehad. ’s Nachts slaapt het op plaatsen waar jagers ze niet makkelijk kunnen bereiken zoals in dichte struiken op de oever.

Ze houden geen winterslaap omdat ze dit in hun eigenlijk thuis dit niet nodig hebben. Maar daarom vriezen ze wel eens dood in onze koudere streken.

Ze kunnen zo’n 40 jaar worden. In gevangenschap leven ze natuurlijk wel wat langer omdat ze niet worden bejaagd.

Wetenswaardigheden
De geelbuikschildpad is eigenlijk een ondersoort, de echte soortnaam is de lettersierschildpad. Ook een aantal andere heel gekende schilpadden zijn hiervan ondersoort, namelijk de geel- en roodwangschildpad.

Er bestaat ook een kruising tussen de geelbuik en de roodwang. Deze heeft dan ook wat rood op de wang.

Omdat ze vaak gedumpt worden en redelijk goed kunnen overleven, kunnen geelbuikschildpadden, net als rood- en geelwang, plaatselijk schadelijk zijn voor onze eigen soorten. Ze eten eieren op van vogels of zelfs kleine kuikentjes. Ze kunnen ook ziektes overbrengen waar onze reptielen niet altijd tegen kunnen.

In Frankrijk hebben ze één eigen waterschildpad, de Europese moerasschildpad, maar deze komt niet voor in België. Dus als je op wandel een schildpad ziet, hoort deze hier eigenlijk nooit thuis.

Voortplanting in de natuur
De copulatie gebeurt in het water zelf. Daarna legt het vrouwtje 6 à 10 eitjes op de oever, die na een drietal maand zullen uitkomen. Dan blijven de babyschilpadjes nog wat in het nest zitten tot de winter voorbij is.

Bedreiging
Er worden veel geelbuikschildpadden uit de natuur gehaald om als huisdier verkocht te worden. Dit is ook zo met de rood- en geelwangschildpad. Toen er een invoerverbod kwam op de roodwang, werden er gewoonweg meer geelbuikschildpadden gevangen en verkocht. Zo zie je maar dat een goede en volledige wetgeving onontbeerlijk is.

Toch doet het dier niet zo slecht, en is het “Niet Bedreigd”.

Adopteer deze Geelbuikschildpad