Halsbandparkiet Psittacula krameri
Dieren in onze sanctuary
Giovanni
Giovanni komt van een particulier waar hij samen met een andere halsbandparkiet werd gehouden. Toen de dochter van de particulier allergisch bleek voor de dieren besloot de particulier de dieren af te staan.
Antonio
Antonio komt van een particulier waar hij samen met een andere halsbandparkiet werd gehouden. Toen de dochter van de particulier allergisch bleek voor de dieren besloot de particulier de dieren af te staan.
Omar
Als sanctuary volgt De Zonnegloed een niet-kweekbeleid. Toch vinden er in enkele gevallen, onverwacht geboortes plaats. De jongen van het dier worden uiteraard mee opgevangen bij ons. Omar is één van de dieren die hier geboren werden.
Astou
Als sanctuary volgt De Zonnegloed een niet-kweekbeleid. Toch vinden er in enkele gevallen, onverwacht geboortes plaats. De jongen van het dier worden uiteraard mee opgevangen bij ons. Astou is één van de dieren die hier geboren werden.
Awa
Als sanctuary volgt De Zonnegloed een niet-kweekbeleid. Toch vinden er in enkele gevallen, onverwacht geboortes plaats. De jongen van het dier worden uiteraard mee opgevangen bij ons. Awa is één van de dieren die hier geboren werden.
Kenmerken
- Grootte:
- 40 cm
- Voedsel:
- graan, fruit, bes
- Gewicht:
- 130 gr
- Leeftijd:
- 20 - 30 jaar/ans/years
- Draagtijd:
- 22 - 24 dagen/jours/days
- Status:
- Niet bedreigd
- Familie:
- Halsbandparkiet
- Leefomgeving:
- Bos, tuinen, parken en steden
- Leefgebied:
- Centraal Afrika en Zuid-Azië
Waar voelt hij zich op zijn best?
De halsbandparkiet komt oorspronkelijk uit het tropische Afrika en Zuid-Azië. Daar leeft de soort in de loofbossen en jungle.
Wat eet hij graag?
De halsbandparkiet eet graag zaden, granen, fruit, bloemen en nectar.
Weetje
De halsbandparkiet heeft een opvallende en luide lokroep.
MEER INFO
Leefgebied:
De halsbandparkiet komt oorspronkelijk uit het tropische Afrika en Zuid-Azië. Daar leeft de soort in de loofbossen en jungle.
Uiterlijk:
Deze vogel is overwegend groen gevederd met een rode snavel. Met zijn 42 cm is het ook een vrij grote vogel. De staart is lang en puntig met een blauwachtige schijn op de middelste staartpennen.
Opvallend is de roze en zwart gekleurde band rond de nek bij de mannetjes. Bij de vrouwtjes is deze band onduidelijk.
Wetenswaardigheden:
De halsbandparkiet is als wilde uitheemse vogel in België beland doordat er in 1974 een 50-tal parkieten vrijgezet werden in het Brusselse. Deze vogels hebben ervoor gezorgd dat de populatie in 40 jaar tijd tot 28500 exemplaren uitgroeiden (telling uit 2014).
De halsbandparkiet heeft een opvallende en luide lokroep.
Voedsel in de natuur:
De halsbandparkiet eet graag zaden, granen, fruit, bloemen en nectar.
Gedrag:
Normaal leeft de halsbandparkiet in groepen van 10 à 15 vogels. Enkel bij gemeenschappelijke slaapplaatsen buiten het broedseizoen of plaatsen waar veel voedsel te vinden is, kunnen ze grotere groepen vormen. Soms tot wel duizend vogels!
Voortplanting in de natuur:
De vogels zijn monogaam en vormen een paar voor het leven.
Ze knagen een nestholte in de stam van een boom of gebruiken holtes in muren. In het nestje worden 2 tot 6 eieren gelegd.
Bedreiging:
De halsbandparkiet wordt door het IUCN geclassificeerd als ‘niet bedreigd’.
Bronnen:
www.wikipedia.org
www.iucnredlist.org