Melkslang Lampropeltis triangulum
Dieren in onze sanctuary
Nestor
Nestor werd gehouden door een particulier. Omdat de zorgen te zwaar werden voor de persoon zelf, ging hij op zoek naar een goede thuis voor zijn dier. En zo kwam Nestor thuis in De Zonnegloed.
Kenmerken
- Grootte:
- tot 180 cm lang
- Voedsel:
- muis, konijn, kikker, vogel,
- Gewicht:
- tot 225 gram
- Leeftijd:
- tot 21 jaar in gevangenschap
- Draagtijd:
- Twee maand broedtijd
- Status:
- Bijna bedreigd
- Familie:
- Melkslang
- Leefomgeving:
- Voornamelijk beboste gebieden
- Leefgebied:
- Het oosten van de Verenigde Staten en Zuid-Oost Canada
Waar voel ik mij thuis
De melkslang vertoeft het liefst in bosrijke gebieden in het oosten van Amerika en een klein deeltje Canada. Maar je kan ze ook elders vinden zoals in moerassige plaatsen, duinen, de prairie en agrarisch land. Tijdens de winter gaan ze ook naar hogere en drogere plaatsen trekken. Daar gaan ze dan in winterslaap, van november tot april.
Wat eet ik het liefst
Een jonge melkslang zal voornamelijk insecten, wormen en slakken eten. Als volwassen dier nemen ze daar ook kleine zoogdieren, vogels, amfibieën en reptielen (inclusief andere slangen) erbij. Dit vullen ze nog aan met eieren en allerlei invertebraten. Een echte opportunist dus.
MEER INFO
Uiterlijk
Er zijn heel wat ondersoorten van de melkslang, die sterk van grootte en patroon kunnen verschillen. Zo kan de grootste ondersoort tot wel 180 cm lang worden en 225 gram wegen, maar de kleinste maar 36 cm lang zijn en 38 gram wegen. Wel hebben ze meestal een bandenpatroon van rood, zwart en geel of wit. Maar dit kan dus sterk variëren. Een bepaalde ondersoort is bijvoorbeeld bijna volledig zwart.
Wetenswaardigheden
Door hun bandenpatroon kunnen ze sterk op de koraalslangen lijken, die uiterst giftig zijn. Een ezelsbruggetje die vaak wordt gebruikt, maar niet altijd correct is, gaat als volgt: “Red touches black, it's a friend of Jack. Red touches yellow, it's bad for a fellow”. Ze kunnen ook op andere, giftige soorten lijken, waardoor ze vaak ten onrechte worden gedood.
De naam melkslang komt van het bijgeloof dat de slang de melk van de koe zou drinken. Ze worden namelijk ook vaak gevonden in de stallen van koeien.
Voortplanting in de natuur
De melkslang legt ongeveer 10 eieren, maar kan oplopen tot 24. Deze leggen ze in juni en juli. Na twee maanden komen de kleine slangetjes uit. Ze wegen dan nog maar 4 gram.
Bedreiging
Voorlopig is de melkslang niet bedreigt, maar door de vraag naar het dier als huisdier, wordt er meer en meer aan wildvang gedaan waardoor dit wel eens kan veranderen.